Guardians of the Galaxy

Als levenslange Marvel-fan was ik erg verheugd dat ik deze film mocht gaan recenseren en ik ben blij om te mogen zeggen dat hij niet teleurstelde. Sterker nog, hij heeft zelfs mijn stoutste verwachtingen overtroffen. James Gunn heeft op magistrale wijze sciencefiction, actie, humor, bizarre karakters en foute jaren ’70 en ’80 popmuziek tot een eclectisch geheel weten te smeden dat van begin tot eind weet te boeien en vermaken.

De film opent met één van de meest emotionele scenes in een Marvel film tot nog toe. De jonge Peter Quill bevindt zich in het ziekenhuis om afscheid te nemen van zijn moeder, die op haar sterfbed ligt. Vlak voordat ze sterft geeft ze hem nog een cadeautje dat hij pas mag openmaken als ze er niet meer is. Verscheurt door verdriet ontvlucht de jonge Peter het ziekenhuis en wordt prompt ontvoerd door een ruimteschip. Hij heeft dan nog slechts twee dingen die hem herinneren aan zijn moeder en zijn oude leven: het ongeopende cadeautje dat ze hem gaf en zijn walkman met daarin de door zijn moeder samengestelde Awesome Mix-Tape, welke tevens als soundtrack zal dienen voor de rest van de film. Daarop staan pareltjes als I Want You Back van The Jackson 5, Escape (The Pina Colada Song) van Rupert Holmes, O-O-H Child van Five Stairsteps en Hooked on a Feeling van Blue Swede. Vooral deze laatste zal na het zien van deze film waarschijnlijk nog dagenlang door je hoofd blijven spoken!

Na dit emotionele begin is het verder bijna non-stop actie. Peter Quill, die graag Star-Lord wordt genoemd, vindt een mysterieuze bol en plotseling zit iedereen achter hem aan. Rocket Raccoon, met de stem van Bradley Cooper, en Groot, een bewegende boom ingesproken door Vin Diesel, zijn premiejagers die de premie willen opstrijken die op Peters hoofd is gezet door zijn voormalige werkgever Yondu. Gamora, gespeeld door een groen geschminkte Zoe Saldana, wil de bol stelen zodat ze hem voor veel geld kan verkopen en Ronan the Accuser is in opdracht van Thanos op zoek naar de bol. Die heeft namelijk beloofd in ruil hiervoor Xandar, de thuiswereld van Ronans gezworen vijanden het Nova corps, te vernietigen. En dan is er nog Drax the Destroyer, gespeeld door Dave Bautista, wiens vrouw en kind door Ronan zijn vermoord en die nu uiteraard uit is op wraak.

Ik was van tevoren bang dat Rocket Raccoon en Groot, als CGI karakters, misschien teveel zouden afleiden, maar gelukkig bleek niks minder waar. Deze twee karakters zijn zo mooi gemaakt, dat het geen moment lijkt alsof ze niet gewoon tussen de rest van de cast rondlopen. Ze zijn zelfs verantwoordelijk voor het merendeel van de grappigste momenten van de film. Rocket Raccoon’s prikkelbare karakter resulteert regelmatig in hilarische one-liners en richting het einde van de film, nadat Groot nog eens helemaal los is gegaan in een vechtscene, weten de kunstenaars van de CGI-afdeling een uitdrukking op de pratende boom zijn gezicht te toveren die je waarschijnlijk de rest van je leven bij zal blijven.

Maar ook de castleden van vlees en bloed hebben een werkelijk fantastische prestatie neergezet. Chris Pratt met al zijn ervaring in komische rollen werkte hier perfect als Star-Lord en Zoe Saldana is eigenlijk gewoon altijd goed, of ze nou Uhura speelt in Star Trek, de blauwe alien Neytiri in Avatar of hier de groene huurmoordenaar Gamora. Zelfs Dave Bautista, die ik nog ken van zijn tijd als worstelaar in de WWE en waar ik erg weinig van verwachtte, wist een prima Drax the Destroyer neer te zetten en met zijn karakters onvermogen om beeldspraak te begrijpen voor verscheidene erg grappige momenten te zorgen. Wie ik niet ongenoemd wil laten is Karen Gillan, die hier Nebula speelt, de boosaardige stiefzus van Gamora. We kennen haar natuurlijk allemaal als Amy Pond van Doctor Who en voor deze rol heeft ze haar prachtige rode lokken af moeten scheren. Respect voor haar toewijding aan haar vak!

Als ik al minpunten kan ontdekken in dit heerlijk komische ruimte epos dan is het hooguit dat deze te kort is en dat er daardoor niet al teveel diepgang aan en achtergrondinformatie over de hoofdpersonages kan worden gegeven. Gelukkig staat er al een tweede deel voor 2017 gepland, dus hopelijk dat we hierin meer over ze te weten zullen komen.

James Gunn had voor deze film nog niet erg veel ervaring als regisseur, met als enige twee bekende films op zijn C.V. Slither en Super, en was dan ook een vrij verrassende keus voor een Marvel mega-project van 170 miljoen dollar. Hij heeft echter een pareltje weten af te leveren dat in zijn eerste weekend wereldwijd al ruim 161 miljoen dollar heeft weten binnen te harken! Ik heb zo’n vermoeden dat hij na dit succes de komende jaren niet meer om werk verlegen zal zitten… Voor deze film hadden slechts de hardcore Marvel fans ooit van dit superhelden team gehoord, maar ik durf stellig te beweren dat niemand ze nu ooit nog zal vergeten. Sommigen noemen het zelfs al de Star Wars van deze generatie. Nou weet ik niet of dit een eerlijke vergelijking is om te trekken, maar ik kan wel zeggen dat dit naar mijn mening de meest vermakelijke Marvel film is tot nog toe. Niet voor niets belonen we Guardians of the Galaxy dan ook met vier en een halve ster!

Vergeet trouwens niet om te wachten tot nadat de eindcredits zijn afgelopen. Er komt namelijk, zoals gebruikelijk bij Marvel, nog een eindscene waarin een cameo is weggelegd voor een ander welbekend karakter uit het Marvel universum…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Erg grappig
  • Geweldige CGI
  • Heerlijke soundtrack met foute popmuziek
  • Vrijwel non-stop actie

Wat is NOT

  • Te kort!
  • Te weinig achtergrond van de hoofdpersonages

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren