The Last of Us: Remastered

Iets meer dan een jaar geleden verscheen The Last of Us voor de PlayStation 3 en werd beschouwd als één van de laatste grote games voor die console (The Last of Us PS3-review). Een nieuw tijdperk brak aan en in november verscheen Sony’s PlayStation 4 op de markt. Niet veel later doken de eerste geruchten op van The Last of Us: Remasterd, gevolgd door een officiële aankondiging in april van dit jaar. Tijdens de E3 in juni maakte Sony eindelijk bekend dat de opgepoetste versie van The Last of Us een maand later zou verschijnen en ineens was daar de grote titel van deze zomer.

1080p en 60 frames per seconde

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, The Last of Us: Remastered is één van de beste PlayStation 4-games die er op dit moment te krijgen is. De grafische verbeteringen zijn overduidelijk zichtbaar en gamers die de game nog nooit hebben gespeeld op de PlayStation 3 moeten dat ook vooral niet gaan doen. Op de PlayStation 4 komt The Last of Us: Remastered nog veel beter tot zijn recht, dankzij de 1080p weergave en 60 frames per seconde. Als je dacht dat de omgevingen op de PlayStation 3 tot leven kwamen moet je nog maar even kijken naar de PS4-versie.

Dankzij de grafisch kracht van de game wordt het spelen een echte filmische ervaring en wordt je wederom meegezogen in het fantastische en diepgaande verhaal van Joel en Ellie. De twee bouwen gedurende de game niet alleen een band met elkaar op, maar ook met jou als speler. Als je ook maar over een greintje inlevingsvermogen beschikt zal de game je volledig inpakken en leef je met iedere scene mee en durf je geen cutscene over te slaan. Deze zijn overigens ook volledig opnieuw gerendeerd in 1080p.

Alles in één

Een ander groot verschil met de PlayStation 3-versie zijn de laadtijden. Dankzij de grote rekenkracht van de PlayStation 4 zijn deze miniem. Enkel bij het eerste keer opstarten van de game duurt het ongeveer anderhalve minuut na de installatie voordat de game geladen is en daadwerkelijk opstart. Iedere volgende keer dat je de game aanzet heb je binnen een mum van tijd het menu in beeld en kun je verder waar je gebleven was. Ook eenmaal in de game zelf merk je weer een groot verschil met de PlayStation 3-versie.

Omgevingen bevatten nog meer detail en zijn vooraf geladen. Je zal dus nooit tijdens het spelen nog opeens een grasveld, een boom of andere voorwerpen op je pad zien verschijnen. Dit alles kost veel rekenkracht van de PlayStation 4, maar zoals eerder gezegd is deze uitmuntend. Wel werd mijn console al na korte tijd spelen erg warm, maar daar zullen de zomerse temperaturen van de afgelopen dagen zeker aan hebben bijgedragen. Ondanks de opwarming van mijn console heb ik echter nooit de indruk gekregen dat mijn PlayStation 4 daadwerkelijk moeite had om de game af te spelen.

Naast het fantastische verhaal van The Last of Us treffen we op de disc ook de singleplayer DLC Left Behind aan en tevens zijn alle tot nu toe verschenen multiplayer-DLC inbegrepen. Ook de DLC Left Behind is voorzien van een HD-jasje en hiervan kan ik hetzelfde zeggen als over de verhaallijn, uitmuntend. De DLC vormt een prachtige proloog op het grote verhaal en hierin maken we kennis met Riley. Omdat de servers van de multiplayer op moment van schrijven nog niet online zijn kunnen we helaas niet vertellen hoe de multiplayer er op de PlayStation 4 uitziet.

Conclusie

The Last of Us was op de PlayStation 3 al een uitmuntende game en aangezien we het hier over een HD-remake hebben is dat niet veel veranderd. Naughty Dog heeft echter wel een fantastische prestatie geleverd door de game naar 1080p en 60 frames per seconde te upgraden, wat voor een prachtig eindresultaat heeft gezorgd. Een klein nadeeltje is dat ze niet de AI van Ellie verbeterd hebben, ze sluipt af en toe nog steeds in het wilde weg rond, zonder duidelijke reden. De PlayStation 3-versie kreeg van ons vorig jaar een 9,5, maar ondanks dat de The Last of Us: Remastered inhoudelijk een kopie is doe ik daar toch nog een paar tienden boven op. Onder het motto, geen enkele game is perfect, maar wel bijna, een 9,9.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafisch ten top
 • Nog sfeervollere wereld
 • Fantastisch verhaal
 • Minimale laadtijden
 • Bevat alle DLC

Wat is NOT

 • AI van partners niet verbeterd

9.9

 1.   
  420blazeit's avatar

  Zijn die screenshots rechts van de Remastered versie? Want die zien er toch echt niet uit 🙄

  Alleen de 1e.

 2.   
  GamerJaime's avatar

  Ik heb de game vorig jaar als een soort van lange film bekeken op Youtube, toen wist ik nog niet dat ze deze game ook uit gingen brengen op de PS4 en ik wilde de vibe van deze game toch een beetje mee maken.

  Dat was via Youtube nog vrij goed gelukt, want het is natuurlijk een fantastische game! Maar nu hij voor de PS4 verschijnt kan ik niet wachten om deze game zelf te gaan ervaren. Ook al weet ik al waar het verhaal naartoe gaat, deze game is mijn euro’s meer dan waard! Ik kan niet wachten!

 3.   
  Sa.'s avatar

  Dit is toch wel echt dé game die mij doet balen dat ik geen PS3/PS4 heb! Deze game laat me er zeker over denken om toch ook ooit nog is een PS4 aan te schaffen!

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik ga hem dadelijk ophalen.

  Na de game meer dan een half jaar niet gespeeld te hebben ben ik zeer benieuwd of ik de verandering zal zien. 🙂

 5.   
  Lazar93's avatar

  De grafische verbeteringen zijn overduidelijk zichtbaar
  en gamers die de game nog nooit hebben gespeeld op de PlayStation 3 moeten dat ook vooral niet gaan doen.

   dus niet kopen?
 6.   
  Daan's avatar

  ”Hk-47″ schreef, "De grafische verbeteringen zijn overduidelijk zichtbaar
  en gamers die de game nog nooit hebben gespeeld op de PlayStation 3 moeten dat ook vooral niet gaan doen.

   dus niet kopen?

  "

  Niet spelen op de PlayStation 3 inderdaad, maar op de PlayStation 4. 🙂

 7.   
  ShadyXL's avatar

  Ik haal de mijne woensdag op. Ik kijk er erg naar uit! Ik heb namelijk de PS3 versie niet gespeeld.

 8.   
  Lazar93's avatar

  Daan schreef, "

  ”Hk-47″ schreef, "De grafische verbeteringen zijn overduidelijk zichtbaar
  en gamers die de game nog nooit hebben gespeeld op de PlayStation 3 moeten dat ook vooral niet gaan doen.

   dus niet kopen?

  "

  Niet spelen op de PlayStation 3 inderdaad, maar op de PlayStation 4. :)"

  Oooh op die manier haha, vond het al zo vreemd om zoiets te zeggen over een spel met een 9,9 😆

 9.   
  tomson71's avatar

  Heb deze zelf op de ps3 gespeeld, en kan me alleen maar aansluiten bij de review, als je deze game nog niet gespeeld hebt, op ps3 of ps4, haal hem en speel hem, want het is wat mij betreft een van de mooiste en emotioneelste spellen die ik ooit heb gespeeld, en da wil wa zeggen aangezien ik al ruim 30 jaar spellen speel….

 10.   
  OnOwned's avatar

  Geen enkele game is perfect maar GTA 5 wel? I call bullshit

 11.   
  tijn80's avatar

  OnOwned schreef, "Geen enkele game is perfect maar GTA 5 wel? I call bullshit"

  Ben benieuwd wat GTA5 remastered gaat krijgen, de “old-gen” versie heeft al een 10 😉

 12.   
  3333/3333's avatar

  Geef hele goede games gewoon een 10. Als perfecte niet bestaat zou de 10 ook niet bestaan, niet moeilijk doen. 😉

 13.   
  Petor's avatar

  Ach, meningen.

  Ik heb GTA V inderdaad een 10 gegeven omdat ik het de bekroning op de vorige generatie vond. Die game deed dingen (visueel en qua gameplay) die ik vorige generatie nog niet had verwacht. 🙂

 14.   
  OnOwned's avatar

  Petor schreef, "Ach, meningen.
  Ik heb GTA V inderdaad een 10 gegeven omdat ik het de bekroning op de vorige generatie vond. Die game deed dingen (visueel en qua gameplay) die ik vorige generatie nog niet had verwacht. :-)"

  En toch zaten er nog glitches (9gag had geweldige posts met GTA5 glitches) en framerate fouten in. Het spel zelf is idd indrukwekkend vooral omdat het op de oude generatie is, maar een game is nooit perfect.

 15.   
  mmx's avatar

  Deze moet ik hebben dit is weer een kunst stukje van Sony met recht de betere game 🙂

 16.   
  Randy1991's avatar

  Wauw, nu ben ik toch wel enthousiast geworden, hoewel ik normaal nooit van deze zombie-shooter-rpg achtige games ben!

 17.   
  FireBallz's avatar

  Was nooit echt fan van de 3rd person shooter (uitgezonderd AC, GTA en Watch Dogs); eigenlijk kon bijna geen third person overtuigen vond ik. maar nadat ik de trailer, gameplay en weet ik wel wat niet allemaal had bekeken, was ik echt VOL LE DIG overtuigt! Echt een meesterwerk. Dit words sowieso de 2e game die ik meteen ga kopen, AC Unity krijgt toch voorrang, die serie speel ik al vanaf de geboorte. Voor mij zoals voor zo veel mensen de game van het jaar, want ook op de ps3 vond ik het met afstand de game van het jaar. Uitstekend werk @NaughtyDogs! 😀

 18.   
  Rijstekorrel's avatar

  Dit kan je tenminste nog eens een spel noemen echt top klassen, je komt helemaal in het verhaal.
  Dit is niet elkaar kapot knallen(Battlefield) of een beetje balletje over trappen(Fifa), dit zijn nog eens echte games vind ik echt een top spel 🙂

  Ik bekeek net deze trailer na het spelen
  http://www.youtube.com/watch?v=2fqXNk5qXUw

  Ik kreeg gewoon rillingen door mijn lijf er van, echt een prachtige game.

 19.   
  Bram_M99's avatar

  VRAAG: Ik had eerst geen interesse in de game maar wilde toch het verhaal weten (ja ik ben dom) en heb dus video’s opgezocht… Zal ik de game kopen? Ook al ken ik het verhaal al…