Beste Peter, geef EA nog een kans

Regelmatig schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Onlangs was het de beurt aan Peter, die namens GamersNET zijn steun betuigde aan de slachtoffers en nabestaanden van de MH17-ramp. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, echt nieuws of game-nieuws? Beste Peter,

EA heeft het de afgelopen twee jaar niet makkelijk gehad. Hoewel het bedrijf flinke financiële successen boekte met onder andere de FIFA- en Battlefield-games, kreeg het een stortlading stront van de gamers over zich heen. Terecht? Grotendeels wel, want laten we eerlijk wezen: hoewel prijzen als “Slechtste bedrijf van het jaar” een beetje overdreven zijn, heeft EA flink wat fouten gemaakt. Denk aan het SimCity-debacle, waarbij er zo weinig servers ingezet waren dat de game op de dagen na de release ontoegankelijk was, of Battlefield 4, een spel dat simpelweg veel te vroeg is uitgebracht met massa’s bugs en een slechte online-ervaring tot gevolg. Gamers hebben hun buik vol van EA en dat is op zijn zachtst gezegd een probleem voor het bedrijf, want gamers zijn niet de types die dit soort dingen snel vergeten.

Het doet me dan ook goed om te zien dat EA de laatste maanden keihard zijn best doet om van zijn slechte imago af te komen. Niet alleen geeft het tegenwoordig elke maand gratis een game weg via Origin (dit keer is het de Ultimate Collection van De Sims 2), ook handelt het bedrijf veel voorzichtiger. Dat werd onlangs duidelijk. Toen onthulde EA namelijk dat het Dragon Age: Inquisition een maand heeft uitgesteld en Battlefield: Hardline zelfs heeft verplaatst naar 2015!

Vooral dat laatste is een boude zet van EA. Dit betekent namelijk dat het bedrijf dit jaar geen enkele shooter uitbrengt en dat legt de mark open voor Call of Duty (en dit jaar ook Destiny). Misschien was EA bang dat Hardline niet kon concurreren met deze twee titels, maar de kans is groter dat het bedrijf simpelweg geen risico’s meer wil nemen. Als EA nu weer een Battlefield-game in de schappen had gelegd die bij de release onspeelbaar was en barstensvol zat met bugs, hadden de gamers hun laatste beetje vertrouwen in het bedrijf verloren. En dat risico kan (en wil) EA simpelweg niet nemen.

Kortom: EA lijkt weer op het goede pad te zitten. Zoals vaak moesten er eerst slachtoffers vallen voordat er verbetering volgde, maar desalniettemin blijft het fijn om te zien dat EA zo hard zijn best doet om het vertrouwen van de consument terug te winnen. Zullen we het bedrijf dan met zijn allen nog één kans geven? Onder het motto “hij die vergeeft, kan later ook rekenen op vergiffenis”? Een beetje vergiffenis heeft EA inmiddels namelijk wel verdiend, lijkt mij.

Greets,

Leon

 1.   
  thijsknvb's avatar

  Ik heb niet veel met EA maar ik ben het helemaal met deze brief eens. Ze doen wel meer hun best door middel van gratis games en gratis game time.

 2.   
  Andrevantoever's avatar

  Ik zal EA niet heel snel de rug toe keren, vanwege games waar ik toch wel fan van ben ( Battlefield, UFC, Fifa etc ) Ook al hebben ze vaak wel slechte servers en foutjes in het spel, of afgelopen jaar dat ze BTF 4 eigenlijk te vroeg uit hadden gegeven, zijn het toch wel de spellen die zich in het rijtje mogen plaatsen van best verkopende games. ( vooral Fifa )

 3.   
  Fabianb's avatar

  Nee, lekker makkelijk zo.

 4.   
  sksk55's avatar

  ik heb er nooit echt eeb probleem mee gehad maar ik ben het eens met de brief

 5.   
  Supermanneke's avatar

  ’t Is een beetje jammer dat EA vaak zo vol bullshit zit (en bijvoorbeeld beloftes niet nakomt)… Ze hebben serieus goede developers onder hun vleugels maar hebben de laatste twee jaar gewoon complete fuckups afgeleverd.

  Ik hoop dat ze dat inderdaad achter zich laten.

 6.   
  RikH's avatar

  Ik vind de nieuwste call of duty series nog een stuk erger dan battlefield 4

 7.   
  Beukaapje's avatar

  Ik geef ze nog 1 keer de kans om het goed te doen met een game, anders gaat het pirate EA worden voor mij.

 8.   
  SonOfTorture's avatar

  Wanneer EA de servers van FIFA aanpast en verbeterd, stem ik mee 🙂

 9.   
  Kill Gamer 01's avatar

  EA heeft inderdaad fouten gemaakt zoals de servers bij Simcity en dat het niet offline speelbaar was. Ook Battlefield 4 had wat bugs en die franchise komt inmiddels elk jaar weer terug met een nieuw deel. Gelukkig zijn ze gestopt met de Medal of Honor franchise, want vooral de laatste, Warfighter, was erg matig. Maar vanaf volgend jaar gaan ze weer de goede kant op met een compleet nieuwe setting voor Battlefield, Star Wars: Battlefront en Mirror’s Edge 2! 😀

 10.   
  FireBallz's avatar

  Bf4 was wel een grootse tegenvaller inderdaad. Wel een leuke steunbrief