Entwined

Er zijn af en toe van die parels die oprijzen en tot klassieker benoemd worden, is Entwined zo’n parel? Het had gekund, want de schoonheid waar de E3-persconferentie van PlayStation mee startte, leek op een juweeltje als Flower of Journey. Een rustgevende teint in de wereld der games om even achterover te leunen en een paar uurtjes in een kleurrijk universum te leven. Entwined had dezelfde invloed kunnen uitoefenen, maar is deels toch de onmogelijke liefde die het thema van het spel beschrijft.

Always together, forever apart

Deze kop is Entwined en Entwined is deze kop. Het spel draait om een oranje vis en een blauwe vogel die elkaar de liefde willen verklaren, die echter onmogelijk blijkt. Ze kunnen altijd samen zijn, maar toch zijn ze altijd en eeuwig afzonderlijk. En zijn ze eenmaal samen, dan zijn ze gefuseerd tot een groene draak. Een onmogelijke en vooral zielige liefde die jij als speler probeert te vereeuwigen tot iets mogelijks.

In kleurrijke en psychedelische levels vlieg jij met de twee dieren op weg naar de fusie. Ze bewegen allebei een halve cirkel op het scherm, zo bestuur je met de linkerstick van de controller de oranje vis en met de rechterstick de blauwe vogel. De bedoeling is hen door de juiste gekleurde vlakken te laten vliegen. De vis moet door de oranje vlakken, de vogel door de blauwe en beide beestjes door de groene. Naarmate het level vordert, wordt de muziek steeds intenser en sneller en is het zaak geconcentreerd te blijven om de twee door de juiste banen te leiden.

Je wordt één als draak

Echter, niet alleen de gekleurde vlakken zijn belangrijk, ook de oranje en blauwe bolletjes moet je verzamelen. Hierdoor vullen twee meters op die je vol moet krijgen om tot de climax van een level te komen. Heb je genoeg verzameld, dan moet je L1 en R1 tegelijk indrukken, waarna je zonder al teveel fouten door weer een reeks vlakken moet vliegen. Lukt je dit, dan verenigen de balken zich met elkaar en schittert een groene draak door het beeld. Je wordt naar een open wereld verplaatst waar je als de draak rustig rond kunt vliegen, vergelijkbaar met Flower. Hier moet je oranje en blauwe bolletjes verzamelen totdat een groene balk is gevuld waarna je door een poort moet vliegen om het level te eindigen.

Rust in het kwadraat

Eigenlijk is dat Entwined, samen met een Challenge Mode. Heerlijk, rustgevend , psychedelisch en een prachtig resultaat hoe games ook kunnen zijn. Helaas is de speelduur behoorlijk gering met negen levels en kun je Entwined in twee uur uitspelen. Je doet namelijk in feite negen keer hetzelfde, alleen met andere achtergronden, verschillende muziek en anders gepositioneerde vlakken, zonder dat het spel echt moeilijker wordt. En de Challenge Mode zul je ook geen uren spelen, dus is het advies om af en toe de game op te pakken en weer even naast je neer te leggen. Het rustgevende gevoel is immers één van de dingen die Entwined tot een lekkere game maakt. Begrijpelijk is dat ontwikkelaar Pixelopus erg klein is en dit de eerste game is van het bedrijf, maar kijk naar andere titels in hetzelfde genre en er had gewoonweg meer in kunnen zitten.

Conclusie

Entwined haalt je even weg van al het geweld in games en biedt een relaxte ervaring met psychedelische omgevingen, heerlijke muziek en een simpele besturing. Denk aan een flOw of Flower en je zult het begrijpen. Echter, meer spanning, meer levels, meer variatie en meer mogelijkheden hadden van Entwined een pareltje kunnen maken. De game is nu gewoon vrij kort en biedt te weinig om nog lang door te spelen na de credits. Jammer, want het spel gaf mij een fantastisch gevoel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Fantastische en rustgevende ervaring
  • Audiovisueel
  • Prima controls

Wat is NOT

  • Te weinig content
  • Wordt niet moeilijker

8

  1.   
    FireBallz's avatar

    Ik vind niet dat het niet moeilijker wordt, integendeel zelfs. Ik had grote moeite met een aantal levels, zeker aan het einde. Dan kan je wel spreken van dat de moeilijkheidsgraad omhooggaat, of niet ? Verder een lekker te lezen review.