Lemmings Touch

Soms is de terugkeer van een franchise goed voor het nostalgiegehalte. De oudere garde gamers kan lekker herinneringen ophalen door de reboot te spelen. Zo is onlangs Lemmings Touch voor de PlayStation Vita uitgebracht en is voor mij een serie die ik in de jaren ’90 veel heb gespeeld. Af en toe keert er een Lemmings terug, maar Lemmings Touch is niet de gewilde nostalgie die ik voor ogen had.

Mijn groen harige beestjes

De basis van Lemmings is heel simpel: breng een bepaalde hoeveelheid beestjes met groene haartjes van plek A naar plek B. Hoe je dat doet, beslis jij. Per level krijg je hulpmiddelen om obstakels of grote ravijnen te overbruggen, zoals het bouwen van bruggen, het naar voren of beneden graven, de mogelijkheid om te klimmen of met een paraplu veilig naar beneden te zweven. Zo bevat Lemmings Touch acht hulpmiddelen om je beestjes te bevrijden en die doe je, logischerwijs, met het touchscreen van de PlayStation Vita.

Het is goed om te zien dat je wordt begeleid in de tutorial om de basis te leren kennen. Welke mogelijkheden heb ik, wat kan ik en wat doen de hulpmiddelen? Die uitleg is fantastisch, maar de eerste levels waar je zelf alles moet doen, zijn helaas al veel te pittig voor beginners. Ik had al vrij snel moeite een level überhaupt uit te spelen, want je moet zo snel mogelijk alle Lemmings veilig naar de andere kant brengen. Dit kunnen er twee zijn, maar ook honderd, wat elk level verschilt. Je moet binnen een bepaalde tijd jouw Lemmings naar de uitgang brengen en hier kun je één, twee of drie sterren mee verzamelen. Drie sterren is natuurlijk het beste, maar de balans tussen de levels is soms behoorlijk zoek. Eén van de eerste ‘Easy’ levels was al tergend lastig, terwijl ik puzzels later in de game vrij gemakkelijk had opgelost. Daarnaast helpt de besturing ook niet helemaal mee, want het touchscreen reageert niet altijd op jouw vinger. Zo komt het soms voor dat je een andere actie aantikt of dat je een verkeerde Lemming selecteert, vooral als ze veel te dicht op elkaar lopen. Hier had de ontwikkelaar meer tijd aan moeten besteden.

Thema’s

Buiten diverse moeilijkheidsgraden, die je automatisch vrijspeelt naarmate je vordert, kent Lemmings Touch ook verscheidene thema’s. Denk aan thema’s als snoep, Egypte, duivel en een ijsachtig riool. Helaas houdt het daar zo’n beetje mee op. Hier worden de levels niet echt innovatief van en het leveldesign hoef je dus ook niet van de daken te schreeuwen. Binnen de thema’s lijken de levels best veel op elkaar en er zit weinig creativiteit in. Ja, soms om het spel opeens zeer moeilijk te maken. Echter, ik hoopte op meer variatie die deze Lemmings een beter gevoel had kunnen geven. Ook zijn de hulpmiddelen authentiek gebleven als het om de icoontjes gaat, maar het is soms lastig uit elkaar te halen welk plaatje bij welke functie hoort. Je hebt bijvoorbeeld drie mogelijkheden om te graven: naar links of rechts, schuin naar beneden of recht naar beneden. Jammer genoeg kan ik nog steeds niet goed uit de afbeeldingen halen welke functie bij welk plaatje hoort, waardoor je sommige levels verpest door een verkeerde keuze.

Wel is het grappig dat er in Lemmings Touch best veel unlockables zitten. Zo kun je kleding vrijspelen, maar je Lemmings ook andere kleuren haar geven etc. Dit geeft net iets meer de neiging om door te spelen om de game naar jouw smaak aan te passen. Een andere nieuwe feature zijn de duivels rode Lemmings, die je niet naar de eindstreep mag leiden. Je moet dus met een plateau de boosaardige Lemmings pletten of ze in een ravijn laten vallen, als daar de mogelijkheid voor is.

Conclusie

Lemmings blijft leuk, maar met Lemmings Touch is de plank deels misgeslagen. Het concept staat en de Lemmings naar de eindstreep brengen met allerhande hulpmiddelen, of juist de duivels rode beestjes behoeden voor het einde van het level is leuk. Helaas is de balans in de moeilijkheidsgraad zoek, werkt de besturing van het touchscreen niet helemaal vlekkeloos en wordt het nog lastiger gemaakt als de Lemmings veel te dicht op elkaar lopen. Zulke kleine ergernissen, samen met te simpel leveldesign, maken van Lemmings Touch geen topgame. Je zult dan ook een echte Lemmings-fan moeten zijn om hier volledig doorheen te komen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Het concept blijft briljant
  • Leuke nieuwe elementen

Wat is NOT

  • Balans in moeilijksheidgraad
  • Leveldesign niet zo spannend
  • Besturing werkt niet altijd mee

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren