Rainbow Six: Siege

Soms gebeuren er best wel rare dingen in dit rare industrietje. Wij hebben nog niets eens hands-on kunnen spelen met Assassin’s Creed Unity, een game die later dit jaar gaat verschijnen, met Rainbow Six: Siege mochten we direct zelf aan de knoppen, terwijl die game pas ver in 2015 zal verschijnen (waarschijnlijk). De game wist tijdens de persconferentie van Ubisoft al te verrassen. De multiplayer is van groot belang in Rainbow Six: Siege en tijdens de E3 mochten wij al aan de slag, als terrorist en als Rainbow!

Bye bye Patriots, hello Siege!

Rainbow Six: Siege ging eerst door het leven als Rainbow Six: Patriots, maar dat project ging terug naar de tekentafel. Het resultaat is een game die terug zal gaan naar de wortels van de franchise. De eerste Rainbow Six-games stonden namelijk bekend om hun strategische diepgang. Voor ieder level kreeg je een kaart van de omgeving te zien, waarna je zelf je teams van tevoren gedetailleerd kon instrueren. Dat systeem komt niet terug, maar wel zal het strategische element van de oude delen zijn terugkeer maken in Siege. Daarbij is destructie enorm belangrijk en zoals we allemaal in de trailer hebben kunnen zien, kan bijna alles kapot. Muren en vloeren zijn lang niet altijd bestemd tegen kogels en dat heb ik zelf mogen meemaken.

Rainbow Six

In het eerste potje dat ik speelde mocht ik aan de slag als Rainbow Six-agent. Voordat iedere missie begint kies je eerst een klasse (Assaulter, Breacher of Pointman), waarna je anderhalve minuut de tijd krijgt om de omgeving te verkennen. Dit doe je door middel van een radiografisch bestuurbaar apparaat. Je ziet de terroristen druk in de weer met een verdediging en je speurt de gijzelaar op. Dit communiceer je goed met je collega’s, want kennis is macht. Ga je via de kelder naar binnen, gewoon door de voordeur of rappel je jezelf richting het dak? Alles is mogelijk en als de tijd verstreken is, ga je aan de slag. Het is belangrijk om dicht bij elkaar te blijven.

De Pointman is natuurlijk uitgerust met een schild, hij zal de voorhoede vormen terwijl de anderen zoeken. Je kunt bommen plaatsen om muren die niet geforceerd zijn te doorbreken. Je hebt een scala aan wapens bij je om de terroristen uit te schakelen. Als je bij de gijzelaar bent, neem je deze mee en moet je zo snel mogelijk naar buiten. Het is enorm spannend, want achter iedere hoek kan een terrorist of een val lonken.

vs. terrorist

Als terrorist mocht ik de andere kant van het verhaal beleven. In anderhalve minuut moet je voor iedere missie een zo sterk mogelijke verdediging opzetten. Waar kies je voor? Ga je in één kleine kamer zitten en barricadeer je die volledig, of verspreid je je met je team? Je kunt als terrorist muren en ramen verstevigen met een ijzeren gordijn, maar je kunt ook gebruikmaken van mijnen en prikkeldraad om toegangswegen te versperren. Als laatste kun je camera’s neerhangen om de Rainbows in de gaten te houden.

Het resultaat van alle vallen kan per potje verschillen. Soms heb je geluk en komen de Rainbows binnen op een gebarricadeerde plek. Op andere momenten kiezen ze de perfecte route en het kan zelfs voorkomen dat ze door het plafond naar beneden storten. Het leven van een terrorist gaat niet over rozen, maar dat maakt het extra intens. De gevechten zijn dan ook enorm spannend en het is knap van de ontwikkelaars dat ze met een compleet nieuwe multiplayervorm komen, terwijl de gebaande paden al zo bekend zijn. Het weet chaos namelijk prachtig te combineren met strategie.

Voorlopige conclusie

En dat verdient wat mij betreft een dikke pluim. Rainbox Six: Siege heeft nog een lang ontwikkelproces voor de boeg, maar het idee achter de game is zowel vernieuwend als vermakelijk. De game zal ook een volledige singleplayer krijgen, maar het is volgens de makers nog veel te vroeg om dat te laten zien. Het gaat om de denkrichting en die is lovenswaardig. Wel dreigt er een gevaar, want de game is echt bedoeld voor samenwerking. Dat maakt het soms lastig om met onbekenden te spelen. Siege gaat zich echter wel perfect lenen voor het vormen van clans, want als je echt een goed team hebt, dan ben je bijna onverslaanbaar. Mijn interesse is gewekt.

 1.   
  gatemaster64's avatar

  ben wel bang dat je hier een clan met veel mensen voor nodig zal hebben.
  maar zal heus ook in je eentje wel leuk zijn!
  counter strike is ook leuk in je eentje,dus als ik gewoon voor de objectief speel dan komt het wel goed!

 2.   
  thijsknvb's avatar

  Ik hoop echt dat het ook leuk is in je eentje ben best benieuwd naar de single player. 😉

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Ondanks het feit dat ik al enorm zat te hopen op een nieuwe Rainbow Six was Ubisoft me toch te verrassen met Siege. Destructie, intense 5 vs. 5 multiplayer en een planfase; zo enorm tof! Ook vet dat hij al speelbaar was, ben jaloers. 😉 Lijkt me echt ontzettend tof om deze game te gaan spelen met teams die goed op elkaar zijn ingespeeld!

 4.   
  Connorkill's avatar

  Ligt het aan mij of lijken de wapens ontzettend vreemd te schieten? 0 terugslag, kogels lijken niet aan te komen en het lijkt of sommige schoten helemaal niet worden geregistreerd(met mag inhoud)? Dat zal allemaal wel opgelost worden maar ik heb een raar gevoel bij het bekijken van deze trailer .

 5.   
  3333/3333's avatar

  Connorkill schreef, "Ligt het aan mij of lijken de wapens ontzettend vreemd te schieten? 0 terugslag, kogels lijken niet aan te komen en het lijkt of sommige schoten helemaal niet worden geregistreerd(met mag inhoud)? Dat zal allemaal wel opgelost worden maar ik heb een raar gevoel bij het bekijken van deze trailer ."

  Scherp opgemerkt, dat valt mij nu ook op inderdaad. Lijkt wel alsof ze met naalden schieten ipv kogels.

 6.   
  nick1295's avatar

  Het schieten ziet er idd raar uit. Gelukkig waren deze beelden nog maar pre-alpha. Ze hebben nog veel tijd om het te verbeteren.

 7.   
  Daan's avatar

  Neem aan dat dat schieten nog wel verbeterd wordt. 😳

 8.   
  Thijs.'s avatar

  ik vind het schieten er nogal slecht uitzien als je kijkt naar de rest, alsnog ben ik wel benieuwd, misschien een toffe e-sports game!

 9.   
  desxeon's avatar

  Als alle “smetjes” eruit zijn die we in de video hebben gezien kan dit wel een topper worden in mijn ogen.

 10.   
  Musicman88's avatar

  Hopelijk komt er snel een single player preview. Multi ziet er wel vet uit, maar zonder een clan lijkt het me niet prettig om te doen.

 11.   
  snecci10's avatar

  VET!!! 😀 😀 😀

  Thnx!!

 12.   
  Kill Gamer 01's avatar

  De E3 demo zag er erg goed uit. Dan moet ik voor die tijd wel een groepje vrienden hebben die goed genoeg zijn om samen met mij deze game te spelen, want om dit met onbekenden te spelen, dan wordt het een potje verliezen in de multiplayer. 😀

 13.   
  Bram_M99's avatar

  E3 demo zag er top uit, maar zit nog wel te twijfelen… Online lijkt mij al helemaal een flop aangezien je altijd wel mensen heb die her gewoon ‘verkloten’ dus daar ga ik hem niet voor kopen. Offline lijkt me wel gaaf