Call of Duty: Advanced Warfare

Na het teleurstellende Call of Duty: Black Ops beloofde ik mezelf dat ik voorlopig geen CoD-game meer zou kopen. Die belofte brak ik eind vorig jaar met de release van Ghosts. De enthousiaste PR-praat van Activision, dat een ware new-gen-ervaring met veel vernieuwing beloofde, wist mij te overtuigen. Sindsdien heb ik de game zo’n twee uur gespeeld. Mijn Call of Duty-moeheid is groter dan ooit en het lijkt er vooralsnog niet op dat daar met Advanced Warfare verandering in gaat komen.

Modern Warfare?

Met Advanced Warfare maakt Activision eindelijk écht de stap naar de new-gen consoles. Hoewel Ghosts al voor de PlayStation 4 en Xbox One verscheen, is dit de eerste COD-game met graphics die echt new-gen-waardig zijn en Activision maakt zijn beloftes waar: Advanced Warfare ziet er ontzettend goed uit. Met name de gezichtsanimaties – waarvoor de techniek van James Camerons Avatar 2 wordt gebruikt – komen prachtig tot leven en ook de explosies mogen er zeker wezen.

Helaas biedt Advanced Warfare op het gebied van gameplay wederom weinig vernieuwing. De grootste nieuwigheid is dat we dit keer in de verre toekomst worden geplaatst en dus hebben je soldaten de beschikking over allerhande modern wapentuig. Helaas klinkt dat vetter dan het in de praktijk is, want in de demo’s die ik tot nu toe heb gezien is er amper sprake van toffe gadgets. We zagen een granaat die vijanden markeert en een vizier waarin vijanden rood oplichten, maar daar bleef het wel bij. Er was wel een mech die je als speler mocht besturen, maar deze leek qua besturing en HUD eigenlijk precies op een tank. Ook hier was dus weinig nieuws onder de zon.

Stealth

Interessant genoeg kregen we ook een stealth-level te zien. Dit is redelijk nieuw voor de Call of Duty-franchise, dus aanvankelijk was ik erg enthousiast. Helaas bleek dat er ook op dit vlak weinig revolutionairs werd ondernomen. Als speler mocht je in een cloak-pak door het bos sluipen en vijanden uitschakelen met je mes, terwijl het zaak was niet ontdekt te worden. Voor de COD-franchise is het nieuw, maar in andere games hebben we dit al tig keer gedaan.

De singleplayer-modi van Call of Duty-games vormden altijd een aaneenschakeling van explosies, vuurgevechten en andere special effects. Dat lijkt dit keer beter afgewisseld te gaan worden met rustige stealth-momenten en dat is natuurlijk meer dan welkom. Wel hadden de stealth-momenten vooralsnog redelijk weinig om het lijf – je doet niet veel meer dan constant cloaken en vijanden uitschakelen met je mes – dus meer afwisseling op dit gebied lijkt gewenst.

Online ownen

Waar ik dan ook vooral benieuwd naar ben, is de multiplayer. Want laten we eerlijk zijn: dat is waar we de Call of Duty-games vooral voor kopen. Helaas houdt Activision de lippen hierover nog stijf op elkaar. Naar verwachting mag ik op de Gamescom wel aan de slag met de multiplayer, dus verwacht tegen die tijd een update.

Conclusie

Hoewel Advanced Warfare er opvallend goed uitziet, weet de gameplay vooralsnog niet te imponeren. Het is grotendeels meer van hetzelfde en de weinige nieuwe elementen hebben we in andere franchises al eens gezien. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar de multiplayer, omdat die dankzij de futuristische setting veel potentie heeft. Het duurt echter nog wel even voordat Activision hier meer informatie over zal vrijgeven, dus we moeten nog even geduld hebben. Eén ding is echter duidelijk: van de singleplayer moet deze game het straks waarschijnlijk niet hebben. Al blijft Kevin Spacey natuurlijk awesome.

 1.   
  Sa.'s avatar

  Dit word em niet voor mij deze keer, heb vorig jaar al de fout gemaakt met Ghosts.

 2.   
  mmx's avatar

  Ziet er aardig uit maar ik weet nog niet wat ik doe .

 3.   
  Thijs.'s avatar

  ze moeten cod eens even op een laag pitje zetten, minder dlc en minder games per jaar. wacht gewoon 3 jaar en breng het weer terug naar WW2 waar cod eigenlijk uit ontstond.

 4.   
  Jarek's avatar

  Dit is gewoon al het veertiende deel uit de serie. 😳

  Daar verdienen ze zeker wat credits voor, al jaren lang een miljoenenpubliek aanspreken.

  Ikzelf heb de eerste zes delen, ik keek er jaarlijks echt naar uit maar ik ben nu niet eens gemotiveerd genoeg om wat trailers en gameplay van Advanced Warfare te bekijken.

  Voor mij blijven de delen waar de DLC met 3-5 gratis mappen nog patch heette, en de delen waar er mod-tools werden uitgebracht bij de release toch het beste. (CoD2&4 in het bijzonder)

  Ik sla dus ook over. Maar ze verdienen wel respect voor de manier waarop ze de fans elk jaar maar weer weten te behouden.

 5.   
  Overload14's avatar

  De graphics mogen dan mooi zijn maar dat veranderd niets aan de gameplay die jammer waarschijnlijk weer etzelfde ga zijn.. Maar goed er is nog niks over de multyplayer getoont wie weet is daar heel wat aan aangepast

 6.   
  Rudizo18's avatar

  het is niet echt meer een cod game te noemen dus wie weet haal ik hem maar denk het niet

 7.   
  stoneface's avatar

  Deze ga ik wel halen , ik heb mw3 en ghost geskiped omdat ik die games echt slecht vind. Ik vind treyarch gewoon veel beter dan infinity ward. De enigst game die ik goed vond van infinty ward was mw1 en mw2 vond ik matig.

  Ik vond de black ops serie veel beter. Complete andere setting, natuurlijk ook de zombie mode en de campaign was goed misschien wat kort maar het verhaal vond ik sterk gevonden zowel bij bo1 en bo2. De MP is ook beter dan bijvorrbeeld bij ghost daar ga je veel te rap dood en voor mij net iets te grote mappen. Dus ik kijk zeker naar deze game uit. 😉

 8.   
  FireBallz's avatar

  ik laat hem links liggen, heb world at war, mw, mw2, mw3, en bo2 gespeeld. mw3 en bo2 de overtuigendste, door de verslavende multiplayer. bo2 slechtste campaign ooit gespeeld, niet normaal verwarrend. CoD AW niet overtuigd, de sprongen van 10 meter hoog vind ik vervelend, de multiplayer is veeeeel te druk, en ik hou ook niet echt bepaald van die pakken aan met al die snufjes. kom op het zijn gewoon mensen, die hoeven niet als een bom getransporteerd te worden. Ghosts niet gespeeld, ook zo’n uit het hoofd geslagen game. de recendste CoD’s vallen me flink tegen, met uitzondering van Black ops 2. CoD wordt steeds minder een van mijn lievelingsseries. Ik zal niet de enige zijn, maar er zijn waarschijnlijk ook mensen die nu denken van “die jongen is gek”.
  Dit word hem niet.