LittleBigPlanet 3

Ik weet niet wat het is met LittleBigPlanet, maar de game maakt me blij. Misschien is het de schattige Sackboy, misschien zijn het de kleurrijke omgevingen, misschien komt het doordat ik mijn eigen levels mag bouwen, misschien wordt het veroorzaakt door de muziek… Of misschien is het een combinatie van al die factoren. Je kunt je hoe dan ook waarschijnlijk goed voorstellen dat ik al helemaal blij werd toen LittleBigPlanet 3 op Sony’s E3-persconferentie werd onthuld. Dit deel wordt echter niet ontwikkeld door Media Molecule, maar door XDev Studios. Is dat ook reden om blij te zijn?

Kleurrijk

LittleBigPlanet 3 schittert op de PlayStation 4 als nooit tevoren en de cartooneske graphics komen dankzij de kracht van Sony’s new-gen consoles prachtig tot hun recht. Tegelijkertijd moet ik wel toegeven dat de grafische stap voorwaarts niet zo groot is als ik had gehoopt. Sommige objecten ogen nog steeds wat vierkant en de textures hadden wel iets gedetailleerder gemogen. Kortom: op het gebied van graphics maakt LittleBigPlanet 3 een logische evolutie door, maar geen revolutie. En dat is eigenlijk van alles in de game te zeggen.

Coöperatief plezier

Ook op het gebied van gameplay zijn namelijk vooralsnog weinig grote veranderingen te bespeuren. De grootste vernieuwing is de toevoeging van Sackboys drie vrienden. Toggle is in staat om van grootte te veranderen en kan dus door krappe doorgangen kruipen of juist zware objecten verschuiven, Oddstock kan tegen muren springen en Swoop is in staat om te vliegen. Sackboy heeft de hulp van zijn vriendjes dit keer dus hard nodig.

Deze vier personages maken LittleBigPlanet 3 perfect beschikt voor co-op. Ik speelde de game samen met drie andere journalisten en de ervaring was ontzettend tof. Doordat ieder personage zijn eigen rol heeft en nodig is om het level te voltooien, is er nooit een vijfde wiel aan de spreekwoordelijke wagen. Luid lachend en schreeuwend gaven we elkaar aanwijzingen en toen realiseerde ik me dat dit misschien wel de tofste co-op game van de PlayStation 4 kan worden.

Lone wolf

Na mijn speelsessie bleef ik wel met één zorg zitten: wat wanneer je de game simpelweg in je eentje wilt doorploegen? Is dit nog wel mogelijk? Gelukkig wist de aanwezige ontwikkelaar me gerust te stellen. Volgens hem is de singleplayer volledig solo te doorlopen, al wordt de game een stuk leuker wanneer je hem met vrienden speelt. Wel ben je genoodzaakt de hulp van anderen in te roepen als je 100 procent van de verzamelbare objecten wilt vinden.


Wanneer je de singleplayer in je eentje speelt, zul je op gezette momenten wisselen tussen Sackboy en zijn vriendjes. De game bepaalt wanneer jij dat doet: het is dus niet zo dat je zoals in de LEGO-games op elk moment kunt wisselen tussen personages. Wanneer je zelf je bouwhelm opzet, kun je er wel voor kiezen om levels te bouwen die enkel met meerdere personen te doorlopen zijn.

Conclusie

LittleBigPlanet 3 ziet er een stuk strakker uit dan zijn voorganger en de toevoeging van Sackboys vriendjes is erg tof, maar verder lijkt de game weinig vernieuwing te bieden. Dat is jammer, zeker aangezien ontwikkelaar XDev Studios nu compleet nieuwe technologie tot zijn beschikking heeft. Met de kracht van de PlayStation 4 hadden de makers ontzettend toffe nieuwe dingen kunnen doen; hoe vet zou het zijn geweest als we eindelijk échte 3D-levels kregen? Desalniettemin heb ik me ontzettend vermaakt met LittleBigPlanet 3 en als je straks drie vrienden vindt die de game ook hebben, kun je rekenen op flink wat uurtjes puur plezier.

  1.   
    Thijs.'s avatar

    deze game, te gruwelijk

  2.   
    Daan's avatar

    Zin in! 🙂

  3.   
    soldierarjan's avatar

    Kijk deze game blijven tof om te spelen vooral samen met me vriendin op de bank.

  4.   
    FireBallz's avatar

    Be la che lijk. in één woord. Hiermee wil ps bereiken dat wij voor ps4 gaan ipv xbox? heb nu zelf een ps3, had een xbox. wel meer tevree over ps3, maar als het tijd wordt om over te stappen, ga ik voor xbox one.