Monster Hunter 4 Ultimate

Wie is er als kind niet bang geweest dat er monsters onder zijn bed zaten? Van die harige, grote wezens die het liefst maar één ding willen: jou helemaal oppeuzelen. Als ik weer eens niet kon slapen omdat ik dacht dat er zo’n beest onder mijn bed zat, had ik graag gewild dat ik een monster hunter was geweest. Dan had ik dat beest met mijn gigantische zwaard wel even een kopje kleiner gemaakt. Het is dan ook heerlijk om al die jeugdfrustraties nu, zo’n 15 jaar later, eruit te kunnen gooien met Monster Hunter 4 Ultimate.

3D in alle opzichten

Monster Hunter 4 Ultimate verschijnt op Nintendo’s 3DS. Niet alleen de graphics zijn dus 3D, ook de gameplay is veel meer driedimensionaal dan we van de franchise gewend zijn. Tijdens het verkennen van de levels heb je opvallend veel bewegingsvrijheid, maar de driedimensionale gameplay komt het best tot zijn recht tijdens de gevechten met monsters.

In de demo sprong ik bijvoorbeeld van een berg af, om vervolgens mijn zwaard recht in de rug van het monster dat onderaan de berg stond te planten. Na een paar klappen te hebben toegediend, wist ik het beest vast te houden en klom ik op zijn rug. Deze driedimensionale gameplay maakt de game niet enkel strategischer, maar bovenal veel spectaculairder.

Plezier online

Ook de A.I. van de monsters is duidelijk verbeterd. De beesten reageren voortaan beter op jouw acties en daarnaast houden ze rekening met hun omgeving. Dit zorgt ervoor dat je echt goed zult moeten anticiperen op hun bewegingen en je bent constant bezig met het plannen van je volgende zet.


In je eentje op monsters jagen is leuk, maar het wordt pas echt tof wanneer je samen met een paar vrienden op stap gaat. Voorheen kon dit op de handhelds enkel met mensen die naast je zaten, maar in deze 3DS-versie is het eindelijk ook mogelijk om samen met online vrienden de sprookjesachtige gebieden te verkennen. Hoewel ik deze online features niet heb mogen testen, ben ik erg enthousiast over de toevoeging ervan.

Verslavend

Eén van de grootste vernieuwingen in Monster Hunter 4 Ultimate is de toevoeging van het Guild Quest-systeem. Hierbij krijg je speciale missies die willekeurig worden samengesteld en dus compleet uniek zijn. Dit maakt de game niet alleen oneindig speelbaar, het voegt ook een leuk sociaal element toe. Als je alle wapens en armor wilt vrijspelen, zul je namelijk jouw eigen Guild Quests moeten delen met anderen via Guild Cards of StreetPass. Er wordt dus ook een soort Pokémon-effect (verzamel ze allemaal!) toegevoegd en dat maakt deze al verslavende game enkel verslavender.

Conclusie

Monster Hunter 4 verscheen eind vorig jaar in Japan en de game werd daar destijds – terecht – lovend onthaald. Deze Ultimate-versie voegt aan deze toffe ervaring bovendien nog een reeks monsters en wapens toe, wat de game enkel vetter maakt. Daarnaast zit Monster Hunter Ultimate 4 barstensvol content, dus spelers gaan ontzettend veel waard voor hun geld krijgen. Neem begin 2015 maar alvast vrij van je werk, want geloof me: je gaat opnieuw verslaafd raken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren