Fable Legends hands-on

De Fable-franchise heeft het niet altijd gemakkelijk. De eerste Fable kreeg enorm veel lof en ook de tweede was een solide game, hoewel sommige beloftes niet werden nagekomen. Hetzelfde kunnen we zeggen over Fable 3, en aangezien Fable: The Journey een game was die alleen werkt met Kinect, werd niet de hele fanbase voldoende bediend. Er ligt dus een behoorlijke druk op Fable Legends. Tijdens de E3 mochten wij met de game aan de slag en hoewel er een aantal toffe nieuwe features te vinden zijn, is het nog wel de vraag wat we van de oorspronkelijke Fable-games gaan terugzien, als de game later dit jaar verschijnt.

Gedurfde nieuwe zet

Een perfecte mix tussen het vertrouwde en vernieuwingen, dat is over het algemeen wat we in een sequel zoeken. Fable Legends maakt een gedurfde zet en focust zich vooral op het nieuwe, want de game is in feite een coöperatieve multiplayer, waarbij vier spelers helden spelen en één iemand de villain. De demo die wij te spelen kregen op de E3 liet die nieuwe manier van spelen perfect zien. Vier mensen, van vier verschillende klassen, nemen het op tegen een vijfde speler, die als god een real-time strategy-overzicht krijgt van het slagveld. Hij kan vallen neerzetten, hekken omhoog doen komen, andere paden blokkeren en vijanden strategisch positioneren om het de helden zo moeilijk mogelijk te maken. De helden dienen te overleven, waarbij ze de vallen kunnen ontwijken en de vijanden een kopje kleiner moeten maken. Dit alles komt tot een epische conclusie met een eindbaas, in ons geval een enorme ogre.

De vier helden hebben allen hun eigen klasse. Hoewel er uiteindelijk veel meer personages zullen verschijnen, kregen wij allereerst Sterling te zien. Sterling is een damage dealer, maar bovenal, een Fransman met een kort zwaard als wapen. Het vechten werkt zeer soepel, met slechts een aantal knoppen zijn al je bewegingen te bedienen. Rook is een stevige vent met een kruisboog en hij zal van de lange afstand mensen bestoken met zijn pijlen, maar ook heeft hij werpmessen tot zijn beschikking. Inga is de tank, met een groot zwaard en een nog groter schild, die ze ook kan gebruiken om vijanden op afstand te houden. Winter is de mage van de groep en zij heeft vooral ijzige krachten tot haar beschikking. Zij kan tegenstanders bevriezen, waarna de anderen ze kunnen shatteren. Alles speelt heerlijk weg, de actie is snel en het voelt echt als Fable.

Multiplayer galore

Dat is ook te zeggen over de omgevingen. Hoewel wij nog maar één map hebben kunnen spelen, ademt het allemaal Fable. Het neemt zichzelf niet te serieus en alles ziet er enorm kleurrijk uit. Daarnaast is de game gemaakt voor de Xbox One en dat is op de meeste vlakken te zien. Nu leent Fable zich fantastisch voor mooie graphics, want de cartoony stijl maakt het relatief makkelijk om de game mooi te maken.

De vernieuwing die Fable Legends brengt is gedurfd en dat verdient absoluut een kans. Wel neem ik aan dat iedere speler zijn eigen held vanaf de grond kan opbouwen en dat er nog meer klassen zullen verschijnen naast deze vier. Ook vraag ik me af of er altijd vijf spelers beschikbaar kunnen zijn om deze potjes interessant te houden. De game valt of staat namelijk bij deze levels. De game is absoluut in je uppie te spelen, maar dan zullen andere personages vervangen worden door bots.

Voorlopige conclusie

Toch hoop ik van harte dat ook de oude aantrekkingskracht van de franchise een plek krijgt in deze nieuwe richting. De schrijver van de eerste Fable-games is ook verantwoordelijk voor het verhaal van Fable Legends en dat is een goede voorwaarde. Echter, hoe leuk het zal worden om met je vrienden in Brightlodge te chillen, terwijl je telkens naar een andere map reist, is nog maar de vraag. Ik hoop van harte op een diepgaand en hilarisch verhaal, alleen is daar op dit moment nog niks over te zeggen. Lionhead Studios wil ons op dit moment vooral de nieuwe gameplay laten zien en dat hebben ze goed gedaan. Het is een vermakelijke nieuwe weg en daar kunnen veel andere sequels wat van leren. Als daarnaast ook de oude elementen van de eerste Fable-games zullen terugkeren, dan lacht de toekomst voor Fable Legends.

  1.   
    Tom's avatar

    Heldere review, Peet! Alleen wel echt behoorlijk jammer dat we nu alsnog niks wijzer zijn over het verhaal en de character customization. Die factoren spelen in de Fable-games immers een grote rol.