Onze wensen voor de E3 2014

Elke dag komt de E3 een stapje dichterbij! Daarmee beginnen ook de kriebels en de vraagtekens te groeien, want welke uitgever gaat ons nou eens ontzettend verrassen dit jaar? Of welk bedrijf durft het überhaupt nog aan om met een nieuwe IP op de proppen te komen? Ook de crew van GamersNET krijgt steeds meer zin in het grootste game-evenement van het jaar. Daarom hebben we kort, per redacteur, op een rijtje gezet wat onze verwachtingen zijn en welke vijf E3-wensen we toch wel érg graag uit zouden zien komen.


Persoonlijk denk ik dat vooral Microsoft zich dit jaar gaat (her)bewijzen op de E3. Het Amerikaanse bedrijf weet dat er de voorgaande jaren een aantal fouten zijn gemaakt (te veel services en sport, te weinig games) op de persconferenties in Los Angeles, nu is hun kans om te herpakken. Natuurlijk zullen ook de andere partijen hoge ogen scoren met een aantal spetterende aankondigingen, maar ik verwacht het meeste vuurwerk te zien vanuit het groen kleurende Galen Center.
Top 5 E3-wensen:
1. Current-gen Viva Piñata
2. Pokémon Wii U
3. Skate 4
4. Gears of War 4
5. Current-gen Grand Theft Auto V


Deze E3 gaat weer heerlijk worden. Nu de Xbox One en PlayStation 4 echt op de kaart staan, is het tijd dat er weer meer focus op pure new-gen games wordt gelegd. The Division krijgt vast weer een heerlijke gameplay-presentatie, de nieuwe Assassin’s Creed, Halo 5, de nieuwe Battlefield, Destiny… Het gaan mooie shows worden bij de grote uitgevers.

Toch vrees ik nog voor veel ports en remakes. GTA 5 voor de nieuwe consoles is tof, maar het is wel een game die we inmiddels wel kennen en eigenlijk voor de oude consoles is gemaakt. Dergelijke opgepoetste games zijn leuk voor tussendoor, maar ik hoop op meer vuurwerk. De echte system-sellers moeten nog verschijnen en de wereld is er klaar voor.

Top 5 E3-wensen:
1. Fallout 4
2. De nieuwe Gears of War
3. De nieuwe Mass Effect
4. The Last Guardian (en dan nu écht)
5. DOOM 4Ik verwacht veel van deze E3, heel veel! De sceptici roepen dat er al veel gelekt is en dat dit de E3 saai zal maken. Dit gebeurd echter ieder jaar en al die jaren ben ik keer op keer toch verrast. Dit wordt het jaar dat de new-gen consoles zich echt moeten gaan bewijzen en dat gaan we zien.

Ik hoop dan ook op mooie exclusives voor beide consoles en aankondigen voor de features die beide consoles wat sterker in hun schoenen laten staan. Vooral de Xbox One kan een extra setje gebruiken, Microsoft mag dus zeker bijvoorbeeld Windows 8-apps op de Xbox One laten zien of de kracht van DirectX 12 tonen. Qua games vind ik een top vijf lastig te maken, er komt namelijk zo veel tofs aan en dan heb ik het nog niet eens over de komende aankondigingen. Om aan het format te voldoen (grapje!) heb ik toch maar wat wensen in een lijstje gegooid.

Top 5 E3-wensen:
1. Alles over een next-gen Mass Effect 4!
2. De eerste beelden van Star Wars Battlefront.
3. Eindelijk echte gameplay van Quantum Break.
4. Een aankondiging van Halo: The Master Chief Collection.
5. Een update over hoe The Division er voor staat.


Op dit moment heb ik nog geen PlayStation 4 of Xbox One dus voor mij wordt waarschijnlijk op deze E3 besloten welke van de twee ik eerst ga halen. De consoles zijn voor mij vrijwel gelijk dus ik laat het echt van de exlusives afhangen. Komen spellen als God of War 4 en Ratchet & Clank of wordt het toch Microsoft die overtuigt met games als Gears of War, Quantum Break en Viva Piñata?

De spannendste conferentie blijft voor mij echter die van Nintendo. Na twee jaar is dit hét moment om een aantal echt grote te games aan te kondigen. Zelda, Star Fox, F Zero en Mario Party: het wordt hopelijk het jaar waarin Nintendo eindelijk weer eens een geweldige indruk maakt!

Top 5 E3-wensen:
1. F Zero Wii U
2. Mass Effect 4 info
3. Metroid Wii U
4. Final Fantasy/Andere meesterlijke RPG
5. God of War 4


Ik ben, naast Peter, dit jaar de geluksvogel die mag afreizen naar Los Angeles en daar heb ik vanzelfsprekend ontzettend veel zin in. Niet alleen omdat L.A. een ontzettend vette stad is, maar ook omdat de E3 dit jaar spectaculair belooft te worden!

Dit is de eerste E3 waarbij de PlayStation 4 en Xbox One in de winkels liggen, dus ik verwacht dat de uitgevers nu écht klaar zijn om hun toppers aan ons te tonen. De games die we vorig jaar te zien kregen, waren typische “eerste generatie”-titels: spellen die in relatief korte tijd met onbekende technologie moeten worden gemaakt. Nu hebben ontwikkelaars de tijd gehad om met de nieuwe consoles te experimenteren en kunnen we dus de échte new-gen-titels verwachten, die de technologie van de PlayStation 4 en Xbox One optimaal benutten. Ik kan niet wachten!

Top 5 E3-wensen:
1. Hands-on met Uncharted 4!
2. De onthulling van een nieuwe Jak & Daxter
3. GTA voor de Vita
4. De eerste Project Morpheus-games
5. Meer informatie over de Sons of Anarchy-game (al acht ik die kans klein)Sinds de E3 van vorig jaar lag de focus vooral op de nieuwe consoles zelf en verschenen er nog maar weinig echte new-gen games. Ook voor de rest van dit kalender jaar staat er nog maar bar weinig in de planning en hopelijk gaat deze E3 daar nog wat verandering in brengen. Inmiddels hebben we kennis gemaakt met Battlefield: Hardline en Mortal Kombat X, maar ook dit zijn weer cross-gen games. Die wil ik weliswaar graag spelen, maar aan de andere kant zit ik er ook weer te wachten. Waar blijft God of War 4? En verschijnt Uncharted 4 nog dit jaar? Hopelijk zijn dit vragen die op de komende E3 beantwoord zullen worden.

Ook lijkt het me wel eens tijd worden dat Sony The Last Guardian weer eens wat leven inblaast en bekent dat dit toch eigenlijk een PlayStation 4-game is geworden. In mijn Top 5 verder ook nog eigenlijk twee wildcards, aankondigingen waar ik heel erg op hoop maar tegelijkertijd erg onwaarschijnlijk lijken, zijn een vervolg op L.A. Noire en een next-gen Need for Speed: Underground. Laten we hopen dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Top 5 E3-wensen:
1. Releasedatum Uncharted 4
2. Vervolg op L.A. Noire
3. Duidelijkheid over The Last Guardian
4. Next-gen God of War
5. Next-gen Need for Speed: Underground


Deze E3 wordt vooral het slagveld voor Microsoft en Nintendo. Beide bedrijven hebben het tot dusver nog flink laten afweten, al zijn daar wel wat cruciale verschillen tussen. Zo zal Nintendo nu toch echt eens moeten bewijzen dat de Wii U toch ook echt meer is dan een veredelde Wii. Anders kan het bedrijf deze nieuwe generatie wel op zijn buik schrijven. Ik verwacht daarom in ieder geval nieuwe informatie of beelden van The Legend of Zelda Wii U. Wellicht zien we ook een andere serie weer eens wat vergane glorie teruggrijpen. (Metroid of Pokémon Wii U, anyone?) Daarnaast verwacht ik nu toch eindelijk wel eens wat duidelijkheid over die al maar geteaste remake van Majora’s Mask..
Top 5 E3-wensen:
1. The Legend of Zelda Wii U!
2. The Legend of Zelda: Majora’s Mask (Wii U/3DS?)
3. Beyond Good & Evil 2 (please, Ubisoft?)
4. Pokémon Wii U
5. Paper Mario Wii U


Hoewel wij natuurlijk tot in het oneindige kunnen speculeren, zijn we ook erg benieuwd wat jij verwacht van deze E3. Wie gaat volgens jou dit jaar de show stelen of wie moet juist het meest aan de bak? Laat ons hieronder even weten wat jouw ultieme E3-wensen en verwachtingen zijn!

 1.   
  segin's avatar

  Aah Skate 4 yes please!

  Ik vind het trouwens vreemd dat Skate niet onder EA Sports valt, want SSX doet dat wel.

 2.   
  Tom's avatar

  segin schreef, "Aah Skate 4 yes please!
  Ik vind het trouwens vreemd dat Skate niet onder EA Sports valt, want SSX doet dat wel."

  SSX viel vroeger altijd onder EA BIG, maar die hele divisie is opgedoekt. Sowieso heb ik bij EA Sports veel meer het beeld van competitieve sporten als voetbal en rugby, niet zo zeer freestyle en -ride snowboarding.

 3.   
  Leukste's avatar

  Tom schreef, " 2. Pokémon Wii U"

  Bedoel je dan zoiets als Pokémon Colosseum of Pokémon XD? Want daar zie ik ook wel wat in.

  Johan schreef, " 3. Metroid Wii U"

  Kijk jij uit naar een soort gelijkwaardig iets als Metroid Prime 3: Corruption of weer totaal iets anders. En in een nieuwe Final Fantasy heb ik ook zin. FF-XV kan nu toch niet meer zo heel lang op zich laten wachten.

 4.   
  3333/3333's avatar

  Tom schreef, "

  ”segin” schreef, "Aah Skate 4 yes please!
  Ik vind het trouwens vreemd dat Skate niet onder EA Sports valt, want SSX doet dat wel."

  SSX viel vroeger altijd onder EA BIG, maar die hele divisie is opgedoekt. Sowieso heb ik bij EA Sports veel meer het beeld van competitieve sporten als voetbal en rugby, niet zo zeer freestyle en -ride snowboarding. "

  SSX 3 was de perfecte game. Een HD port voor de pc / consoles zou het beste nieuws ooit zijn. Niks aan de levels veranderen, niks aan de gameplay, alleen de resolutie.

 5.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Mijn wens is dat ze uit het niets (nadat alles bijna is gelekt) een onverwachte (aankondiging) game tonen die we niet hebben zien aankomen. 8)

 6.   
  ShadyXL's avatar

  The Last Guardian is toch gecanceled? Of heb ik het nou verkeerd? O.o

 7.   
  Noice!'s avatar

  Tom schreef, "

  ”segin” schreef, "Aah Skate 4 yes please!
  Ik vind het trouwens vreemd dat Skate niet onder EA Sports valt, want SSX doet dat wel."

  SSX viel vroeger altijd onder EA BIG, maar die hele divisie is opgedoekt. Sowieso heb ik bij EA Sports veel meer het beeld van competitieve sporten als voetbal en rugby, niet zo zeer freestyle en -ride snowboarding. "

  De laatste EA rugby titel was in 1996 ofzo, maar ik snap wat je bedoeld. Verder wordt dit een beetje de e3 die onze koppen op hol gaat brengen voor games waar we nog een tijd op moeten wachten. Er is al een hoop doorgeschoven naar 2015 en ik denk dat het einde daarvan nog niet in zicht is. Ik verwacht zelfs dat Destiny nog een last minute uitstel krijgt omdat die game ver van af lijkt zoals het er een tijd terug voor stond. Mijn hoop op een leuk gamejaar is vooral gevestigd op Nintendo. Ik hoop wat van X te horen, waar ik het meest naar uit kijk van alle games op dit moment, maar Nintendo wist in het verleden nog wel eens te verassen met een releasedatum die dichtbij lag. Bij Sony ben ik vooral benieuwd naar Project Beast en eventuele geheime projecten. In wat er reeds staat heb ik weinig interesse eigenlijk en een game als Uncharted hoeft van mij echt niet meer. MS is vooral interessant om te zien of ze op kunnen veren na de verschrikking van vorig jaar; ze hebben een compleet nieuw management en geld om te verbranden, dus ik verwacht vuurwerk!

 8.   
  Valent!jn's avatar

  ShadyXL schreef, "The Last Guardian is toch gecanceled? Of heb ik het nou verkeerd? O.o"

  Dat léék zo, maar Sony heeft vandaag nog bevestigd dat de game toch echt in ontwikkeling is. 😉

 9.   
  gatemaster64's avatar

  ik heb ook wel een paar wensen voor de e3 van 2014! 😛

  bijvoorbeeld: mass effect 4,just cause 3, een remastering van de halo games voor pc en xbox one. (is op zich geen raar idee vind ik,maar ik reken er niet op)

  een leuke need for speed game,die dan hopelijk een beetje de richting in gaat van de originele most wanted of underground games.

  maar een ding is zeker ik ga morgen veel mooie beelden zien.
  er zijn ook al zo veel goeie games onthuld dat er voor iedereen morgen wel een game tussen zit waar we meer over willen weten en zien. 😀

 10.   
  killerking's avatar

  Skate 4 zou inderdaad tof zijn voor de rest laat ik me wel verrassen wat de E3 te bieden heeft dit jaar. 🙂

 11.   
  fdennis's avatar

  Next gen Nfs Underground goeie keuze Rodney:P. Volledig met je eens. Zou eens tijd worden.

 12.   
  jamrex007's avatar

  Ik hoop dat er meer informatie komt van de Oculus Rift en welke games je ermee kan spelen. Verder hoop ik dat er naast een Uncharted 4 ook een nieuwe Uncharted komt voor de Vita en dit keer wel 1 met Multiplayer.

 13.   
  Jarek's avatar

  Geef mij maar wat nieuwe informatie over FIFA 15 en de nieuwe Dragon Age en ik ben tevreden!

 14.   
  vistaberg's avatar

  Fallout 4, Red dead redemption 2 en aankondiging van nieuwe offline oblivion