X-Men: Days of Future Past

In 2000 bracht regisseur Bryan Singer X-Men voor het eerst naar het witte doek en deed daar drie jaar later nog een schepje bovenop met X2. Voor de derde en vierde X-Men film werd een andere regisseur aangesteld maar dit leek achteraf toch niet zo’n goed idee, zowel X-Men: The Last Stand als X-Men Origins: Wolverine stelden teleur. Nadat hij bij de vijfde en zesde film als producent is aangesteld heeft hij voor X-Men: Days of Future Past nu weer zelf de touwtjes in handen. Weet hij de franchise weer nieuw leven in te blazen? Je leest het hier in onze recensie van X-Men: Days of Future Past.

Om maar even bij de oude, succesvolle films van Singer te blijven kijken we terug op een uitspraak van Magneto. In het eerste deel voorspelde hij namelijk een oorlog en hoewel er in Days of Future Past natuurlijk weer veel gevochten wordt lijkt deze strijd bij aanvang van de film al behoorlijk gestreden. Er is dan ook nog maar een handjevol mutanten over. Als laatste hoop bedenken Professor X en Magneto een plan om een mutant terug in de tijd te sturen en deze oorlog nog te stoppen voordat deze daadwerkelijk begon. Dit is echter zo’n zware reis, zowel mentaal als fysiek, dat er maar één geschikte kandidaat is: Logan.

Voor het eerst in de geschiedenis van X-Men, en misschien wel alle superheldenfilms, krijgen we te maken met twee generaties mutanten die elkaar gedurende de hele film lijken te sturen. Zoals gezegd reist Wolverine terug naar de jaren “70 om de oorlog, die jaren later uitbreekt, te voorkomen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Destijds hadden namelijk nog niet alle mutanten elkaar leren kennen, laat staan hun krachten ontdekt. De taak aan Logan om hun allen samen te brengen, ruzies op te lossen en mutanten te overtuigen van de aankomende oorlog.

Vanaf het begin is Days of Future Past al een aangrijpende en zeer boeiende actie film. De openingsscène betreft een toekomstbeeld wanneer de oorlog realiteit zal worden en dit ziet er op z’n zachtst gezegd niet erg goed uit voor de mutanten. Op een geweldig getimed moment valt er een stilte en is diezelfde ruimte, waar zojuist nog het bloed van verschillende mutanten vloeide, opeens helemaal leeg. Een behoorlijk what-the-f*ck-moment gezien ook de verdere reacties in de zaal. Maar na deze scène is wel meteen de toon gezet voor de rest van de film, we zitten er dan ook direct middenin.

Nieuwkomers Blink en Quicksilver stelen gedurende de hele film de show hoewel Wolverine ook zoals vanouds erg grappig uit de hoek kan komen. We treffen naast een gigantische hoeveelheid actie en visueel spektakel dus ook een gezonde dosis humor wat ook deze X-Men weer tot een groot succes maakt. Days of Future Past is met recht niet alleen de beste uit de franchise maar mag misschien ook wel één van de betere superheldenfilms genoemd worden. En tot slot, wat is een Marvel-film zonder eind-creditscène? Blijf vooral nog even zitten tot de allerlaatste seconden want na de aftiteling kunnen we nog een blik opvangen van X-Men: Apocalypse, het volgende deel in de franchise dat in 2016 in de bioscoop moet gaan verschijnen.

Rodney: “Beste X-Men film ooit, vol actie en humor!”

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Heel veel actie en humor
  • Jaren
  • Meerdere generaties X-Men
  • openingsscène

Wat is NOT

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren