God of War Collection Vita

De God of War-franchise vindt zijn oorsprong op de PlayStation 2. De eerste twee games uit de franchise mogen ook met recht klassiekers genoemd worden. Waar het laatste avontuur van Kratos in God of War: Ascension toch wat tegenviel, kunnen we nu op de Vita terug naar de roots van de serie met God of War en God of War II.

Jak, Sly en Kratos

De PlayStation 2 bracht een groot aantal goede exclusives met zich mee, waar niet alleen PlayStation 2-eigenaren van konden genieten. Veel klassiekers verdienden namelijk een HD-remake voor de PlayStation 3, waardoor we ook op die console met onder meer Jak & Daxter, ICO en Sly aan de slag konden. Inmiddels zijn de trilogieën van Jak & Daxter en Sly ook al naar de PlayStation Vita gebracht en dat geldt nu ook voor de God of War Collection.

Zoals de meeste gamers wel zullen weten, speel je in God of War met de Griekse god Kratos. Na het verlies van zijn vrouw en kinderen is hij niets minder dan een moordlustige klootzak die eenieder die op zijn pad komt het liefst een kopje kleiner maakt. In de diverse God of War-games wordt dan ook uiteindelijk vrijwel ieder wezen uit de Griekse mythologie op brute wijze afgeslacht door Kratos. Het afslachten van tegenstanders gebeurt met spectaculaire wapens als de Blades of Chaos en de Barbarian Hammer en de nodige quick time events om vijanden op bloederige wijze finaal de dood in te werken. Omdat een constante stroom aan bloedbaden ook maar zou vervelen, is de game daarnaast opgevuld met puzzeltjes waarbij je voornamelijk werkt met hendels en verschuifbare objecten.

Goed port-werk?

Nu de basis van de God of War-games is behandeld, kunnen we ons richten op belangrijkere zaken. De kwaliteit van de eerste twee God of War-games staat immers buiten kijf, maar hoe presteren de games nu eigenlijk op de PlayStation Vita? Helaas kan deze vraag niet onverdeeld enthousiast beantwoord worden. Bij de ontwikkeling van deze PlayStation Vita-port heeft men namelijk toch wat steekjes laten vallen.

Hoewel de basis van de twee God of War-games nog altijd staat als een huis en het een genot is om de games ook op een mobiel apparaat te kunnen spelen, oogt het allemaal niet even fraai. De resolutie waarop de God of War-games draaien is behoorlijk laag en dat wreekt zich op grafisch gebied. Andere PlayStation Vita-games laten prima zien dat Sony’s handheld tot betere prestaties in staat is. Het is met name pijnlijk omdat dit offer dat gebracht wordt niet eens zorgt voor een perfecte framerate. Bij vlagen krijgt de framerate van de God of War Collection op de Vita zichtbare dipjes te verwerken. Storend, aangezien de geringe grafische pracht doet vermoeden dat dit met wat extra optimalisatie niet nodig was geweest.

Spelen met Kratos

Op een ander front weet deze PlayStation Vita-port zich gelukkig wel te onderscheiden: de besturing. De bediening van een PlayStation 2- of PS3-game is op de Vita vaak een heikel punt doordat de handheld niet over triggers beschikt en de analoge sticks ook niet ingedrukt kunnen worden. Hoewel dit vaak niet optimaal opgelost wordt, heeft men het bij de God of War Collection uitstekend aangepakt.

In tegenstelling tot bij de meeste ports is het achterste touchpad van de Vita namelijk niet opgedeeld in verschillende vakjes, wat vaak leidt tot het nodige gepriegel, maar is het gehele touchpad gebruikt als knop om kisten te openen, hendels vast te pakken, et cetera. Het wisselen van wapens en het ontketenen van de ‘Rage of the Gods’ gebeurt dan weer met het touchscreen aan de voorkant en ook dit levert geen hinder op. Hiermee heeft men een uitstekende oplossing gevonden voor de soms toch wat problematische omzetting van de besturing van games naar de Vita.

Conclusie

Hoewel de release van originele God of War in 2005 alweer even geleden is, weet zowel dit eerste deel als het tweede zich nog altijd uitstekende staande te houden. De spellen voelen nauwelijks gedateerd aan en het is dan ook geen straf om de avonturen van Kratos op de PlayStation Vita te herbeleven. Helaas is de port niet optimaal en valt de God of War Collection op Sony’s handheld zowel op grafisch gebied als qua framerate wat tegen. Ook op de Vita laat Kratos zich echter uitstekend besturen en kunnen de bloedrijke slachtpartijen nog altijd op een sadistische genoegzaamheid rekenen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Hakken met Kratos voelt geenszins gedateerd
 • Besturing werkt intuïtief

Wat is NOT

 • Framerate niet altijd even soepel
 • Valt grafisch wat tegen

7.5

 1.   
  soldierarjan's avatar

  Leuke collection weer voor op de vita maar heb ze beide op ps3 gespeeld, dus sla deze over.
  En jammer van die paar minpunten.

 2.   
  MartijnSchellekens14's avatar

  haha god of war voor de vita niceee 😉 😉 😉

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  soldierarjan schreef, "Leuke collection weer voor op de vita maar heb ze beide op ps3 gespeeld, dus sla deze over.
  En jammer van die paar minpunten."

  Ik heb ze op de ps2 en psp gespeeld daarna opnieuw op de ps3 en laatste delen op de ps3, dus na 2 keer al een aantal delen gekocht te hebben vind ik het ook wel goed zo.