Review: Wolfenstein: The New Order

Wolfenstein is ouder dan menig gamer op GamersNET en ook ik heb de meer dan dertig jaar oude versies uit de franchise moeten missen. Echter, op onze eerste pc in de jaren ’90 ontdekte ik Wolfenstein 3D, een van de eerste – al dan niet de eerste – shooter die ik speelde en ik was direct verknocht. Helaas verdween de serie op den duur uit mijn blikveld en durfde ik Wolfenstein uit 2009 niet eens aan. Totdat Bethesda en MachineGames met verbluffende trailers aan kwamen zetten van Wolfenstein: The New Order. De voorliefde van de eeuwenoude shooterreeks keerde terug en hier ben ik , samen met William “B.J.” Blazkowicz, om de Nazi’s lood te schenken.

Wake up, you’re dead

Castle Wolfenstein leeft en bloeit meer dan ooit. De Duitsers hebben immers de Tweede Wereldoorlog gewonnen. Het is B.J. Blazkowicz en zijn naaste strijdmakkers niet gelukt de Nazi’s in 1946 te verslaan en het leven van B.J. kent geen vredig lot. Tijdens een ontsnapping raakt hij in een coma, wordt hij gevonden door vissers en vervoerd naar Polen waar hij als een kasplantje ‘leeft’ in een gekkenhuis. Hij wordt verzorgd door Anya, maar ook moet hij toezien hoe doorgedraaide mensen door de Nazi’s worden meegevoerd en als experiment belanden bij Wilhelm “Deathshead” Strasse. Op de dag dat het gekkenhuis gesloten zal worden, lukt het B.J. wakker te worden uit zijn coma en de eerste Nazi’s naar de hel te drijven. Het is dan 1960, veertien jaar nadat hij in coma raakte en we zijn een behoorlijke technologische vooruitgang verder. Je komt steeds meer tot besef wat er is gebeurd in al die tijd en wat je zult moeten doen om je verzet bijeen te roepen en Nazi-Duitsland alsnog tegen de grond te werpen.

Het is te merken, en gelukkig ook, dat ontwikkelaar MachineGames zich volledig heeft gericht op een verhalende singleplayer ervaring. Wolfenstein: The New Order bevat geen online multiplayer en dat is totaal niet erg. Deze game wordt namelijk ontzettend goed verteld middels emotie- en actievolle cutscenes, interessante dialogen en schrikwekkende wendingen die je moreel even omver werpen. Het contrast tussen de Geallieerden en de Nazi’s, ‘goed’ en ‘kwaad’, wordt daarbij zeer groots geschetst, maar ook niet serieus genomen. Het verhaal bevat broederschap met de nodige dosis sarcastische en harde humor, waardoor deze interpretatie een flinke glimlach op je gezicht zet.

Nazi’s jagen

Naast een fantastisch verhaal willen we uiteraard ook een sterke gameplay en die biedt Wolfenstein: The New Order wel. Door de technologische ontwikkelingen vecht je als B.J. Blazkowicz niet alleen tegen Nazi-soldaten, maar komen ook enorme robots, turrets, geavanceerde tanks, Panzerhunden en ouderwetse bazen voorbij. Dit zorgt voor een ietwat andere strategie, hoewel Wolfenstein natuurlijk het ordinaire schieten behoudt. Dikke machinegeweren, shotguns en ander zwaar geschut wordt in je handen gedrukt en je kunt zelfs dual-wielding guns dragen, want twee geweren zijn altijd beter dan één. Echter, hoewel je zou denken dat het gewoonweg Duitsers knallen betreft, dan schiet je tekort. Deze Wolfenstein zorgt voor een tactische balans door ammunitie schaarser te maken dan in de meeste andere shooters. Je moet echt de resten van dode soldaten oppakken, maar ook alles uitkammen om kogels te vergaren. Dit is tevens het geval met je gezondheid (en armor), want deze regenereert deels, al zul je vaak ook op zoek moeten naar medkits.

Daarnaast is stealth te werk gaan geen overbodige luxe, want met grof geweld het slagveld betreden, wat heerlijk is en voldoening geeft, resulteert helaas vaak in Nazi’s die alarm slaan, waardoor je jezelf alleen maar meer in de moeilijkheden brengt. Guns blazing is dus niet altijd een verstandige optie en in sommige levels ben je bijna verplicht rustig aan te doen als je alleen een mes bij je draagt. Dit zorgt niet alleen voor een tactisch aspect, maar ook voor afwisseling en iets meer rust in de game. MachineGames geeft je bovendien de keuze je lichtelijk te specialiseren door middel van perks: Stealth, Tactical, Assault en Demolition. Hierdoor kun je de focus leggen op stille kills, headshots en kleine handwapens,dual wielding en heavy machine guns of granaten en raketwerpers. Denk niet dat je een RPG-achtig systeem voor je kiezen krijgt, want het blijft oppervlakkig, al is de keuze tot een specialisatie natuurlijk niet verkeerd.

B.J. Blazkowicz leeft

Het is best knap dat een studio als MachineGames, die in 2009 is opgericht door oud leden van Starbreeze Studios (The Chronicles of Riddick, The Darkness), met Wolfenstein: The New Order als eerste game al zo’n prestatie kan leveren. Het blijft voor mij persoonlijk belangrijk dat er pure singleplayer games blijven verschijnen, want je ziet het aan het resultaat van deze Wolfenstein. De game is doordrenkt met sfeer, afwisselende omgevingen, de wreedheid van de Nazi’s en een passende, dreigende, maar ook heerlijk foute Duitse Schlager-soundtrack. Ook is de interpretatie van de naoorlogse Duitse overwinning ongelooflijk goed neergezet; Duitsland is immers een echt industrieel land en dat is in The New Order prima weergegeven. De enorme gebouwen, fabrieken, Castle Wolfenstein, maar ook vooral de robots, Panzerhunden en ander wandelend metaal benadrukken dit extra. Ook heeft dit alternatieve verhaal natuurlijk een angstaanjagend tintje, omdat iedereen die geen Ariër is, wreed wordt behandeld. Grote kans dat je een experiment bent van Deathshead, die niet vreest voor wat snijwerk in het menselijk lichaam. Hij kan vergeleken worden met Josef Mengele, die in de Tweede Wereldoorlog de Engel des Doods werd genoemd vanwege zijn (dodelijke) medische experimenten in Auschwitz.

Toch kent Wolfenstein: The New Order een paar kleine kanttekeningen. Jammer genoeg is de shooter geen echte current-gen game, want hij verschijnt ook op de PlayStation 3 en Xbox 360. Dit zorgt ervoor dat de cross-gen mankementen merkbaar zijn. Zo zijn er af en toe framedrops, die echter met de grote launch patch vrijwel zijn verdwenen. Ook zijn de textures nog niet volledig geoptimaliseerd voor de PlayStation 4 en Xbox One, aangezien niet elke muur, elk voorwerp of spatje water even gedetailleerd is. Dat is toch behoorlijk jammer, omdat veel gamers toe waren aan de nieuwe generatie consoles en grafische stappen. Door cross-gen games blijft dit dus helaas een beetje achter. Verder bevat The New Order wat kleine bugs, glitches en foutjes in de geluid synchronisatie, maar heel erg is dat allemaal niet.

Conclusie

Hoewel ik bang was voor weer een reboot van de Wolfenstein-franchise, kunnen we ook maar weinig series opnoemen die keihard zijn teruggekeerd en een goede game hebben neergezet. MachineGames en Bethesda doen dit wel met Wolfenstein: The New Order. Deze shooter bevat kwaliteit van de hoogste plank, met een sterke aandacht op het verhalende aspect, brute en wrede schietactie met een uitstekende tactische balans om munitie en medkits schaarser dan normaal te maken, een geweldige soundtrack, een sfeer en interpretatie van de naoorlogse tijd om je vingers bij af te likken en de technologische ontwikkelingen die Duitsland heeft geboekt. De toevoeging van robots is niet te futuristisch, maar zorgt wel voor een extra aanvulling en dreigement in de gameplay. Ook de specialisatie perks, het afwisselen van guns blazing en stealth en het dual wielden van geweren maken het tof, en door het laatstgenoemde is het echt een Wolfenstein. De kleine cross-gen mankementen zoals wat bugs, glitches en hier en daar minder mooie textures zijn jammer, maar makkelijk te vergeten. Wolfenstein: The New Order is gewoonweg door de verhaalgedreven en nostalgische ervaring zeer waardevol.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Heerlijk verhalend en harde humor
 • Interpretatie en sfeer naoorlogs Duitsland
 • Schietelementen
 • Ouderwets en toch lekker
 • Soundtrack

Wat is NOT

 • Kleine bugs en glitches
 • Waarom cross-gen?

9

 1.   
  Ralph P Scene's avatar

  nu weet ik zeker dat ik de game binnenkort ga halen!

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  ik heb echt idee dat het veel meer alleen een scooter is geworden, je kon vroeger nog wel eens wat rustigere stukjes. aan de trailers tezien lijkt het nu veel meer alleen actie zoals battlefield.

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  sorry typen is moeilijk in de app als je niet kan zien wat je typt, ik vind nog steeds irritant dat text vlak 1 lange regel is in de app.

 4.   
  Daan's avatar

  ”Carlos0_0″ schreef, "sorry typen is moeilijk in de app als je niet kan zien wat je typt, ik vind nog steeds irritant dat text vlak 1 lange regel is in de app. "

  Feedback graag in dit topic. Graag alleen reageren op de review hier. 🙂

 5.   
  Sa.'s avatar

  9.0? Netjes! Zeker het proberen waard als hij wat goedkoper is! (Heb volgende week namelijk alleen maar tijd voor Watch_Dogs… En school… Misschien ;p

 6.   
  SonOfTorture's avatar

  Gaan we zeker spelen, topgame! 😆

 7.   
  gamepower's avatar

  zeer goede review en terecht cijfer!
  ik heb gisteren al een uurtje of 2 gespeeld, wat is het heerlijk om nog eens een echte FPS te spelen, ik speel op xbox one en het nog bugs of zo tegen gekomen, maar dat zou zeker de pret niet drukken! dit is een topgame! zeker een aanrader 🙂

 8.   
  Null's avatar

  een 9, hahaha. Iemand heeft een leuk zakcentje gekregen daarvoor

 9.   
  Overload14's avatar

  Ik vraag me alleen af hoe lang de singleplayer duurt (ik veronderstel dat er ook geen multyplayer is) Want het spel ziet er echt vet uit maar ik wil niet direct 70 euro dokken voor een singleplayer game die misschien maar 8u duurt..

 10.   
  Daniel Z's avatar

  HaarOpMeBal schreef, "een 9, hahaha. Iemand heeft een leuk zakcentje gekregen daarvoor "

  Wij zijn volledig onafhankelijk en reviews zijn natuurlijk gebaseerd op meningen, dus dat we geld krijgen voor een hoog cijfer is complete onzin. Ik heb ontzettend veel plezier (beleefd) aan deze Wolfenstein en dit cijfer is naar mijn mening terecht.

  Ik vraag me alleen af hoe lang de singleplayer duurt (ik veronderstel dat er ook geen multyplayer is) Want het spel ziet er echt vet uit maar ik wil niet direct 70 euro dokken voor een singleplayer game die misschien maar 8u duurt..

  Het is inderdaad geen bijster lange game en het verhaal speel je binnen 8 tot 10 uur uit. Wellicht duur voor een singleplayer only game, maar een multiplayer had mogelijk flink in de kwaliteit van het verhaal gesneden.

 11.   
  Overload14's avatar

  Dan ga ik nog wel even wachten tot ik nog wel even met deze aan te schaffen 🙂 Goede review trouwens !

 12.   
  Null's avatar

  Daniel Z schreef, "

  ”HaarOpMeBal” schreef, "een 9, hahaha. Iemand heeft een leuk zakcentje gekregen daarvoor "

  Wij zijn volledig onafhankelijk en reviews zijn natuurlijk gebaseerd op meningen, dus dat we geld krijgen voor een hoog cijfer is complete onzin. Ik heb ontzettend veel plezier (beleefd) aan deze Wolfenstein en dit cijfer is naar mijn mening terecht.
  [quote].."

  Sorry hoor maar ik heb het spel nu goed kunnen spelen en het is zeker geen 9 waard. De pure hoeveelheid buggs en belachelijke AI van de vijanden maakt het een spel wat je beter uit de budget bak kan halen dan iets anders. Als jullie echt van mening zijn dat dit een 9 waard is dan weet ik niet zeker of ik de reviews hier nog serieus kan nemen

 13.   
  WoKingNL's avatar

  Dat is allemaal jou mening, menig review die ik voorbij zie komen is in het 7-9 cijfer 😉

 14.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Goede review! 😀

  Ik vind het een geweldige game, goed verhaal, variatie in gameplay en de sfeer zit er goed in! 😉

  Ik begreep alleen het begin van de game eerst niet, maar dit bleek nog in de tweede wereldoorlog af te spelen, 1 uur later kom je pas in 1960 en dan begint de game pas echt leuk te worden! Vooral dat stukje in de trein naar Berlijn was leuk. 🙂

 15.   
  Codename_black's avatar

  [quote:1=”HaarOpMeBal”]

  Daniel Z schreef, "

  ”HaarOpMeBal” schreef, ".."

  Wij zijn volledig onafhankelijk en reviews zijn natuurlijk gebaseerd op meningen, dus dat we geld krijgen voor een hoog cijfer is complete onzin. Ik heb ontzettend veel plezier (beleefd) aan deze Wolfenstein en dit cijfer is naar mijn mening terecht.

  .."

  Sorry hoor maar ik heb het spel nu goed kunnen spelen en het is zeker geen 9 waard. De pure hoeveelheid buggs en belachelijke AI van de vijanden maakt het een spel wat je beter uit de budget bak kan halen dan iets anders. Als jullie echt van mening zijn dat dit een 9 waard is dan weet ik niet zeker of ik de reviews hier nog serieus kan nemen

  Ik heb moeite met jouw reactie serieus te nemen, als jij het geen negen waard vindt betekend niet dat iemand anders precies met jouw mening eens moet zijn of vice versa.

  Reviews zijn nog steeds meningen, geschreven door mensen en geen robots.
  ook met het argument slingeren dat ze ervoor zijn betaald is zeer belachelijk zonder bewijsmateriaal als je alleen dit soort onzin loopt te roepen blijf liever weg aangezien je toch al blijkbaar moeite hebt om reviews hier serieus te nemen.

 16.   
  Null's avatar

  WoKingNL schreef, "Dat is allemaal jou mening, menig review die ik voorbij zie komen is in het 7-9 cijfer 😉 "

  Dat is mij ook opgevallen. Blijkbaar ben ik veel strenger met de kwaliteit van een game. Maakt voor mij dat ik de meeste reviews van games gewoon niet meer serieus kan nemen

 17.   
  soldierarjan's avatar

  Goede review maar ik zelf haal hem over half jaar wel ergens een stuk goedkoper voor 8/10 uur wil ik geen 60 euro betalen.

 18.   
  Hitman047's avatar

  Ik zie er ook genoeg voorbij komen die er ~20 uur over deden. Zal een beetje aan je speelstijl liggen. En of je actief op zoek gaat naar de collectables.

 19.   
  Daniel Z's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "Ik zie er ook genoeg voorbij komen die er ~20 uur over deden. Zal een beetje aan je speelstijl liggen. En of je actief op zoek gaat naar de collectables."

  Klopt en dat ben ik eigenlijk nog vergeten te melden. Er zijn inderdaad heel veel collectables en ‘geheimpjes’ in de game te vinden – sowieso één epische – die de speelduur aanzienlijk verlengen. Thanks voor de reminder.

 20.   
  WoKingNL's avatar

  Kan me voorstellen dat stealth approach wat langer kan duren soms.

 21.   
  Dannytjuh's avatar

  Een 9? Waarom zo hoog? Op een andere site gaven ze een 6 zoals vele anderen.

 22.   
 23.   
  Noice!'s avatar

  Leuke game voor alsie dalijk €25-€30 is, maar zeker een die ik in m’n achterhoofd houdt. En vwb de discussie over het reviewcijfer: compleet zinloos. Elk game medium dat t een beetje waard is ontvangt advertentie inkomsten, goodies, trips en games van dezelfde devs/pubs als die ze beoordelen. En natuurlijk speelt de “gun factor” mee bij beoordelingen in zekere mate, maar een review is meer dan een cijfer. Je kan de review lezen en op basis daarvan een beoordeling maken, want als er een 7,5 had gestaan bij deze review had het nog steeds geklopt. Maar een site die punten laat “kopen” zoals hier wordt gesuggereerd is geen knip voor de neus waard en zal uiteindelijk door de mand vallen doordat bezoekers slik genoeg zijn daar doorheen te prikken. Gamersnet is vrij transparant over hun verstandhouding met publishers als Ubi en als er een grote Mario Kart banner de pagina siert, dan weet iedereen donders goed wat er aan de hand is…. Redactieleden moeten ook eten (al zou het bij Peter best wat minder mogen #vettig). Maar het is klinklare nonsens te veronderstellen dat een k*t game een 9 kan krijgen en een super game een 3, afhankelijk van betalingen. Als je de gunsten koopt van een redactielid kun je misschien 10den bij je score optellen, met een goede game verdien je hele punten

 24.   
  3333/3333's avatar

  @Rozaantje, jouw reacties zijn aanwinst voor de site, daarvoor hulde. Al moet ik wel zeggen dat ik het vrijwel nooit eens ben je met posts. Ook nu niet.

  Ik vind een 9 overigens een prima cijfer. Die textures zijn soms een probleem bij games als deze en Rage, daar tegenover staat dat deze engine vrijwel altijd een hoge framerate garandeerd. (lezen jullie mee ubisoft?) Graphics interesseren me niet, framerate en resolutie des te meer.

  Heb de game nog niet uitgespeeld, maar tot nu toe ben ik erg positief. Zeker ook omdat er dit keer robots zijn ipv zombies/mutanten.

 25.   
  Petor's avatar

  Rozaantjie schreef, "Leuke game voor alsie dalijk €25-€30 is, maar zeker een die ik in m’n achterhoofd houdt. En vwb de discussie over het reviewcijfer: compleet zinloos. Elk game medium dat t een beetje waard is ontvangt advertentie inkomsten, goodies, trips en games van dezelfde devs/pubs als die ze beoordelen. En natuurlijk speelt de “gun factor” mee bij beoordelingen in zekere mate, maar een review is meer dan een cijfer. Je kan de review lezen en op basis daarvan een beoordeling maken, want als er een 7,5 had gestaan bij deze review had het nog steeds geklopt. Maar een site die punten laat “kopen” zoals hier wordt gesuggereerd is geen knip voor de neus waard en zal uiteindelijk door de mand vallen doordat bezoekers slik genoeg zijn daar doorheen te prikken. Gamersnet is vrij transparant over hun verstandhouding met publishers als Ubi en als er een grote Mario Kart banner de pagina siert, dan weet iedereen donders goed wat er aan de hand is…. Redactieleden moeten ook eten (al zou het bij Peter best wat minder mogen #vettig). Maar het is klinklare nonsens te veronderstellen dat een k*t game een 9 kan krijgen en een super game een 3, afhankelijk van betalingen. Als je de gunsten koopt van een redactielid kun je misschien 10den bij je score optellen, met een goede game verdien je hele punten"

  Dude! Au! Ik ben 30 kilo afgevallen… 🙁

  En Mario Kart kreeg van mij een fantastisch cijfer, want het was een fantastische game en met die titel was geen cent marketingbudget gemoeid. We proberen altijd onafhankelijk te zijn, want we bestaan bij de gratie van de bezoekers, niet de uitgevers. Dat is de volgorde en volgens mij laten wij iedere dag zien dat de bezoekers op één komen, zeker ook bij het geven van een “aankoopadvies”.

  Mijn tip is echter wel, lees de hele review, want dan zie je de smaak van de reviewer. Smaken verschillen namelijk behoorlijk. Ik zal Dragon Age (groot fan!) waarschijnlijk hoger beoordelen dan Daniel etc. Maar volgens mij komt dat in iedere review wel duidelijk naar voren.
  🙂

 26.   
  Noice!'s avatar

  @rommel: ik lees jouw reacties ook altijd graag… En vaak is er ook niet echt een waarheid, we bespreken uiteindelijk games: wat voor mij waar is of leuk is, kan voor de ander BS zijn.
  @peter: ik maakte maar een geintje Peter, je ziet er goed uit. En volslank is het nieuwe dun… Of zoiets 😉 Nee geintje, je bent geen kilo te zwaar en als je een baard zou hebben zou je zelf misschien mooier zijn dan Daniël. Reviews zijn altijd belangrijk om door te lezen; veel te vaak kijken mensen enkel naar een cijfer en hebben dan een oordeel. Veel belangrijker is om als vaste bezoeker de redacteuren te leren kennen en uiteindelijk erachter te komen op wiens smaak je kan vertrouwen. En er is simpelweg een onlosmakelijke verbondenheid tussen gamesites en devs/pubs, maar ze hebben elkáár nodig. Als bv Ubi zou zeggen na een slechte beoordeling van jullie: we adverteren niet meer en we sturen geen reviewcopies en goodies, dan gooien ze ook hun eigen ruiten in. Maar het is zo makkelijk om altijd maar te roepen dat reviewers zijn omgekocht, ik word er gewoon simpel van. Want belangrijker dan wat dan ook: reviews moeten leidend zijn, nooit doorslaggevend!

 27.   
  Petor's avatar

  Rozaantjie schreef, "@rommel: ik lees jouw reacties ook altijd graag… En vaak is er ook niet echt een waarheid, we bespreken uiteindelijk games: wat voor mij waar is of leuk is, kan voor de ander BS zijn.
  @peter: ik maakte maar een geintje Peter, je ziet er goed uit. En volslank is het nieuwe dun… Of zoiets 😉 Nee geintje, je bent geen kilo te zwaar en als je een baard zou hebben zou je zelf misschien mooier zijn dan Daniël. Reviews zijn altijd belangrijk om door te lezen; veel te vaak kijken mensen enkel naar een cijfer en hebben dan een oordeel. Veel belangrijker is om als vaste bezoeker de redacteuren te leren kennen en uiteindelijk erachter te komen op wiens smaak je kan vertrouwen. En er is simpelweg een onlosmakelijke verbondenheid tussen gamesites en devs/pubs, maar ze hebben elkáár nodig. Als bv Ubi zou zeggen na een slechte beoordeling van jullie: we adverteren niet meer en we sturen geen reviewcopies en goodies, dan gooien ze ook hun eigen ruiten in. Maar het is zo makkelijk om altijd maar te roepen dat reviewers zijn omgekocht, ik word er gewoon simpel van. Want belangrijker dan wat dan ook: reviews moeten leidend zijn, nooit doorslaggevend! "

  Vergeven!

  Je hebt gelijk als je stelt dat wij een betere band hebben met sommige uitgevers dan met andere. Dat Ubisoft en GN maatjes zijn weet iedereen (Prijsvraagvrijdag etc.) en dat gaat ook wel zo blijven. Dat heeft echter niet zoveel met de reviews te maken (ACIV kreeg bij ons een vd laagste cijfers in de Benelux), maar gewoon omdat we al 14 jaar hard werken met de leukste bezoekers van Nederland!

  Dat is niet alleen geslijm maar ook echt zo, want er is geen site waar je zo weinig “eerst” en ander nutteloos gewauwel ziet als hier 🙂

  Ga zo door dus :-p

 28.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  Ik ben persoonlijk gestopt met Gamersnet reviews voor vol te zien toen er een prachtig punt voor Brink werd gegeven. Mogen God ons bijstaan als mensen dat een goeie review vonden. Maar ook al is Gamersnet niet altijd de eerste met nieuws en moeten sommige reviews met een groote korrel zout worden genomen , Ik volg game nieuws alleen hier. In andere onderdelen van GN (koffie , radio etc) stijgen zij ver uit boven de concurrentie wat betreft eerlijk en oprechtheid. Ik zou ook graag een kritischer GN zien. Maar heey , dat is maar mijn kijk op zaken. 🙂

 29.   
  Rudizo18's avatar

  (NULL) kan niets lezen via de app 🙁

 30.   
  Jarek's avatar

  Ik denk ook niet dat ze bij Gamersnet geld aannemen van ontwikkelaars.
  Maar tegelijkertijd weet ik ook wel zeker dat Ubisoft nooit een onvoldoende zal krijgen vanwege de goede contacten met ze.

  Bedrijven als IGN en Gamekings staan er wel bekend om dat ze geld aannemen, en dat is ook overduidelijk toen een ex-medewerker van IGN bekend maakte dat dit gebeurde.
  En bij Gamekings een paar jaar terug toen ze geen previewcopie van de nieuwe Settlers kregen werd de game bij de review met de grond gelijk gemaakt. Dat zie ik hier nog niet gebeuren.

  Al vind ik het cijfer van CoD:Ghosts met een 7,8 toch te hoog en is het cijfer van deze Wolfenstein het hoogste wat ik tot nu toe gezien heb. Voor reviews ga ik meestal naar Gamespot toe, daar ben ik het meestal wel mee eens.

  Op deze website is Leon Kempers degene waar ik het meestal wel mee eens ben.

 31.   
  WesterW's avatar

  Fanta$y schreef, "[…]
  Maar tegelijkertijd weet ik ook wel zeker dat Ubisoft nooit een onvoldoende zal krijgen vanwege de goede contacten met ze. "

  Oh, dat gebeurt zeker wel hoor. Als een spel zuigt, dan zuigt hij. 😉

 32.   
  3333/3333's avatar

  Enige keer waar ik echt vond dat GN verkeerd bezig was, was bij een nieuwsbericht waarin de Republikeinse partij in de VS werd afgezeken alsof het een feit was dat zij niet serieus te nemen zijn, dat toonde aan dat diegene totaal geen kennis van zaken had.

 33.   
  Carcass's avatar

  Daniel Z schreef, "

  ”Hitman047″ schreef, "Ik zie er ook genoeg voorbij komen die er ~20 uur over deden. Zal een beetje aan je speelstijl liggen. En of je actief op zoek gaat naar de collectables."

  Klopt en dat ben ik eigenlijk nog vergeten te melden. Er zijn inderdaad heel veel collectables en ‘geheimpjes’ in de game te vinden – sowieso één epische – die de speelduur aanzienlijk verlengen. Thanks voor de reminder."

  Niet meer vergeten te melden hey.. Ik schrok even van 8 tot 10 uur. Verder een goeie review. Precies zoals ik hoop dat de game zal gaan zijn. Spellen alleen voor de next-gen consoles zal nog wel even een te groot risico zijn in deze tijden 😉

  Verder is het jammer dat een klacht voor de app hier niet mag worden gepost (op zich is dit een goed punt natuurlijk). Maar dat het gesprek vervolgens wel over het gewicht van Peter gaat vind ik dan weer hypocriet en schandalig. Dit mede omdat mij dit a niet boeit en b ons Petertje zich niet sabel moet gaan maken over dingen als afvallen tot hij hem niet meer zien kan tijdens het pissen. Mocht dit o zo sabbel maken wel terecht zijn dan is het hier over hebben in de commentaren op GN nog uit den boze. Het is hier de ******* VIVA niet !! 😡 😆

 34.   
  Carcass's avatar

  Iets zegt me dat ik zojuist mijn kans op de verrekte mooie Wolfenstein prijzen, die ik toch zeer begeer, heb verkloot.. 🙁

 35.   
  Petor's avatar

  Carcass schreef, "Iets zegt me dat ik zojuist mijn kans op de verrekte mooie Wolfenstein prijzen, die ik toch zeer begeer, heb verkloot.. 🙁 "

  Iedereen kan zien dat mijn opmerking een offtopic sidenote was (en niet door mij ingebracht, ik reageerde in 7 woorden), want daarna heb ik inhoudelijk gereageerd (review Mario Kart etc.)

  Daarnaast ben ik juist blij met een discussie over becijfering van games. Iedereen hier die GN Radio luistert weet hoe open we daar over zijn en iedereen die vraagt, krijgt antwoord. Wat mij betreft mag die discussie ook gevoerd worden onder een Wolfenstein-review, omdat dat de aanleiding is.

  Off topic: de app is inderdaad aan een update toe. Daar werken we nu niet aan, maar gaat snel gebeuren.

 36.   
  gamepower's avatar

  @Rozaantjie

  wat een verdomde lamkakker ben jij?
  vind jij dat normaal om mensen uit te schelden , die gewoon hen werk willen doen?
  als ze hier op GN een 9 willen geven aan een game, wat ben jij om daar tegenin te gaan?
  als je dit niet wil horen… is dat je volste recht, maar iemand daarvoor uitschelden,
  is lager dan de grond!
  ik zie jou schermafbeelding wel volgens mij ben je net zoiets… grote mond op het internet, maar in het real live een vette lozer!
  je moet lager dan de grond zitten om zo te reageren! ik heb echt wel het sch**t aan zulke mensen

 37.   
  Leon 2.0's avatar

  Carcass schreef, "Iets zegt me dat ik zojuist mijn kans op de verrekte mooie Wolfenstein prijzen, die ik toch zeer begeer, heb verkloot.. 🙁 "

  Kritiek leveren mag natuurlijk, dat gaat zeker niet ten koste van jouw kans om een prijsvraag te winnen. 🙂 Als iedereen het met elkaar eens is, zou het hier maar saai zijn!

  Om overigens even in te haken op de discussie die momenteel gaande is; ik heb het idee dat sommigen te veel waarde hechten aan het cijfer dat uiteindelijk opgeplakt wordt aan een game in een review. Vele malen belangrijker is natuurlijk de recensie zelf, waarin beargumenteerd wordt hoe de recensent tot zijn oordeel is gekomen. Kan je jezelf niet in (een aantal van) deze argumenten vinden, zal voor jou logischerwijs het cijfer hoger of lager uitvallen. Reviews zijn een mening en het cijfer dat gegeven wordt, is daarvan een weerspiegeling. 🙂

 38.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Leon 2.0″][quote=”Carcass schreef, "Iets zegt me dat ik zojuist mijn kans op de verrekte mooie Wolfenstein prijzen, die ik toch zeer begeer, heb verkloot.. 🙁 "

  Kritiek leveren mag natuurlijk, dat gaat zeker niet ten koste van jouw kans om een prijsvraag te winnen. 🙂 Als iedereen het met elkaar eens is, zou het hier maar saai zijn!
  Om overigens even in te haken op de discussie die momenteel gaande is; ik heb het idee dat sommigen te veel waarde hechten aan het cijfer dat uiteindelijk opgeplakt wordt aan een game in een review. Vele malen belangrijker is natuurlijk de recensie zelf, waarin beargumenteerd wordt hoe de recensent tot zijn oordeel is gekomen. Kan je jezelf niet in (een aantal van) deze argumenten vinden, zal voor jou logischerwijs het cijfer hoger of lager uitvallen. Reviews zijn een mening en het cijfer dat gegeven wordt, is daarvan een weerspiegeling. 🙂 [/quote]

  Leon zegt dit natuurlijk nu wel, maar eigenlijk heb je gelijk, Carcass. Jouw inzending is direct op de brandstapel gegaan. De spelregels zijn heel simpel; wie genoeg veren (en financiële giften) uitdeelt maakt de meeste kans. Beschouw ons als de FIFA onder de gamemedia. 😆

  En nu even serieus; er gaan wel vaker discussies rond over de vermeende kracht en impact van een cijfer. Ik sluit me hier aan bij Leon, sterker nog, ik denk dat juist het weglaten van een cijfer de kracht van een review ten goede zou komen. Dit moedigt extra aan om de gehele review te lezen. Er zijn op gamegebied echter maar weinig media die dit aandurven. Hier liggen verschillende redenen aan ten grondslag.

  Eén van de redenen is het gegeven dat de gemiddelde internetbezoeker geen tijd/geduld heeft om een compleet artikel te lezen. Ik wil hiermee niemand van jullie persoonlijk aanspreken, want ik neem aan dat iedereen die zich geroepen voelt om hier te reageren ook het artikel in kwestie zal hebben gelezen. Ik beroep me enkel op een vaststaand feit. Een cijfer zal mijns inziens nooit in staat zijn om voor 100% de lading te dekken. Het is, zoals Leon het zo mooi zegt, een weerspiegeling van de algemene opinie uit de recensie.

  Of de 9 voor Wolfenstein nu juist of onjuist is, dat is aan eenieder om voor zichzelf te beoordelen. Daan vond het op basis van zijn speelsessie in ieder geval een 9 waard. Andere (onderbouwde) meningen worden vervolgens natuurlijk zeer gewaardeerd. 🙂

 39.   
  Carcass's avatar

  Beetje satire is ook altijd fijn.

  Reviews schrijven blijft een moeilijk geheel, vooral wat gameplay betreft is het vaak een gevoelskwestie. Vind ze over het algemeen sterk op GN.

  Toch even ontopic: hoe vet is de game wel niet?! Heerlijke sfeer en afwisseling. Iets minder lineair mag wel, maar de actie maakt een hoop goed 🙂

 40.   
  Basman01's avatar

  wow nooit gedacht dat wolfenstein zo’n discussie zou uitlokken

 41.   
  smokey1971's avatar

  moet deze game echt hebben;-)

 42.   
  FireBallz's avatar

  Lekker weggelezen review. Wel een lange conclusie. Hoe lang duurt de Sp dan als er geen online Multiplayer is?

 43.   
  FireBallz's avatar

  ik vind het nogal een ongeloofwaardige game, in 1940 had men toch niet van al die moderne wapens? dat brengt mijn cijfer 3 graden omlaag, verder vond ik het eigenlijk best wel heel erg vermakelijk. Wel een leuke review.
  PS mijn cijfer was een 6, door de ongeloofwaardig heids graad.