The Railway Man

The Railway Man vertelt een waargebeurd verhaal over een oorlogstrauma. We springen van heden naar verleden en ervaren het leven van een krijgsgevangene in een Japans werkkamp. Lees in onze recensie wat wij vonden van het drama met Colin Firth en Nicole Kidman.

Oorlogstrauma

The Railway Man draait om het waargebeurde verhaal van Eric Lomax (Colin Firth). Eric is een oorlogsveteraan die zich alleen nog maar bezig houdt met treinen, waar hij erg door is gefascineerd. Hij zit dan ook in de trein wanneer hij zijn grote liefde Patti (Nicole Kidman) ontmoet. De twee trouwen al snel, maar dan komt Patti er langzaam achter dat er iets mis is met haar man. Hij heeft in het verleden een trauma opgelopen en Patti is vastbesloten om hem te helpen om dit te verwerken. Er zijn Eric in de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijke dingen overkomen. Hij werd als Britse soldaat gevangen genomen door Japanners en moest als krijgsgevangene werken aan de beruchte Birma-spoorlijn, ook wel Dodenspoorlijn genoemd. Daar heeft hij meerdere martelingen moeten doorstaan, die hem in het heden nog steeds achtervolgen. De film draait voornamelijk om trauma en confrontatie met het verleden. Dit wordt des te interessanter wanneer Lomax erachter komt dat zijn vroegere martelaar nog in leven is. Het uiteindelijke dilemma draait uiteindelijk hierom: wraak of vergeving?

Pijnlijke herinneringen

The Railway Man draait volledig om posttraumatische stress en Colin Firth laat dit heel geloofwaardig overkomen. Niet alleen hij, maar de gehele cast levert ijzersterk acteerwerk. Jeremy Irvine speelt de jongere versie van Eric Lomax en doet dit ook erg goed. De martelscènes waarin hij speelt, zijn overtuigend en vaak erg ongemakkelijk om te zien. Patti, de vrouw van Eric, had wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Het personage heeft niet zoveel karakter, waardoor de liefdesrelatie tussen Patti en Eric wat minder goed overkomt.

Van heden naar verleden

Het verhaal van Eric Lomax wordt met name verteld via flashbacks. Op deze manier kom je langzaamaan te weten wat hij allemaal heeft meegemaakt en wat voor effect dit op hem heeft gehad. Dit is een prima manier van vertellen, maar het probleem met The Railway Man is dat sommige tijdsprongen elkaar te snel opvolgen. Hierdoor wordt het verhaal in heden of verleden soms plotseling onderbroken en dat kan een best grote overschakeling zijn. De flashbacks maken de film erg interessant, helaas kunnen de scènes die zich afspelen in het heden vaak wat aan de langdradige kant zijn.

Conclusie

The Railway Man is een film dat de verschrikkingen van oorlog en met name de martelingen heel geloofwaardig overbrengt. Het is daarom ook geen vrolijke film, maar wel een film met ijzersterk acteerwerk die het waargebeurde verhaal overtuigend overbrengt. Het is dan ook jammer dat de tijdsprongen soms plaatsvinden op de verkeerde momenten, waardoor onder andere de climax van de film tegenvalt. The Railway Man is dus een prima film, die jammer genoeg net wat minder goed uitpakt dan verwacht.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • IJzersterk geacteerd
  • Goed verhaal

Wat is NOT

  • Tijdsprongen vinden plaats op ongeschikte momenten
  • Tempo ligt soms te laag

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren