Dead Nation Vita

Nadat Dead Nation in 2010 al naar de PlayStation 3 kwam, werd op de E3 van 2013 aangekondigd dat er ook een PlayStation Vita-port in de maak was. Nog voordat de zombieshooter voor de PlayStation Vita verscheen, bracht Housemarque en passant ook nog een PlayStation 4-editie uit. Mede doordat deze gratis was voor PlayStation Plus-leden en de originele game gratis geclaimd kon worden met de Welcome Back-actie hebben veel PlayStation-gamers al met de game mogen stoeien. De vraag is dan ook hoeveel meerwaarde deze Vita-versie heeft…

Zombies schieten…

In Dead Nation is de wereld overspoeld door zombies en ga jij, met een top down-zicht, als één van de weinige immune overlevenden op pad om een geneesmiddel voor de uitbraak te vinden. Gedurende jouw tocht door tien levels dien je echter vooral zoveel mogelijk punten aaneen te rijgen door zombies neer te slachten en zo min mogelijk geraakt te worden. Waar je deze tocht begint met een simpel geweer, kan je jouw arsenaal steeds verder vergroten door nieuwe wapens, zoals bijvoorbeeld een vlammenwerper, aan te schaffen met het verdiende geld en kan je jouw huidige wapens met upgrades versterken.

…op PlayStation 3, PlayStation 4 en Vita

Met Dead Nation zette ontwikkelaar Housemarque, bekend van onder andere Res0gun en Super Stardust, in 2010 dan ook een zeer vermakelijke top down-shooter voor de PlayStaiton 3 neer, die vooral wist te schitteren in de co-operatieve modus. Begin maart verscheen de PlayStation 4-port van de zombiegame en destijds concludeerden wij in de Dead Nation: Apocalypse Edition review dat we nog altijd met een uitstekende game te maken hebben, ondanks het gebrek aan vernieuwing. Voor de PlayStation Vita-versie van de zombieshooter kan eigenlijk een soortgelijke conclusie worden getrokken, al brengt deze editie nog een aantal extra minpunten met zich mee.

In basis speel je ook op de PlayStation Vita dus nog altijd dezelfde game en daar is an sich niets mis mee. Sterker nog, ben je nog niet in aanraking geweest met de zombieshooter en ben je op zoek naar een nieuwe Vita-game? Dan kan je de aanschaf van Dead Nation zeer zeker overwegen. Als je echter, zoals ik, al op de PlayStation 3 en PlayStation 4 met de game aan de slag bent geweest, dan is er weinig reden om het avontuur nogmaals op de Vita te doorlopen. Natuurlijk, je kunt nu ook onderweg Dead Nation spelen, maar hier staan enkele serieuze concessies tegenover.

Te donker

Hoewel Dead Nation er ook op de PlayStation Vita prima uitziet, oogt de game behoorlijk donker. Nu is de game dit van nature, maar op Sony’s handheld lijkt dit iets te extreem te zijn doorgevoerd. Op het moment dat je even niet in de buurt bent van lantaarnpalen of andere lichtbronnen is het pikdonker en zie je geen hand voor ogen. Dit in tegenstelling tot de console-versies waar je nog net voldoende kan zien om die akelige zombies strijd te leveren. Op de Vita word je echter te zeer beperkt en dit maakt het zelfs vrijwel onmogelijk om de game buiten te spelen, aangezien je gewoon niet genoeg kan zien.

Ook op een ander punt is de handheld-versie van Dead Nation inferieur aan zijn console-broertjes, namelijk op het vlak van de besturing. Hier schiet eigenlijk niet de game, maar de Vita zelf op hardwarematig gebied tekort. Op de console kun je alle acties, met uitzondering van het wisselen van wapens, uitvoeren met de L- en R-toetsen, waardoor je ten alle tijden kan blijven lopen en richten. De PlayStation Vita beschikt echter over twee, in plaats van vier, L- en R-knoppen, waardoor je die zo belangrijke rechter analoge stick vaker los moet laten dan je lief is. Met name op de hogere moeilijkheidsgraden kan dit je opbreken en wordt dit subtiele verschil een obstakel tussen leven en dood.

Twee voor de prijs van één

De PlayStation 3- en Vita-versie van Dead Nation ondersteunen, evenals de ‘Road to Devastation’-dlc, Cross-Buy, dit in tegenstelling tot de ‘geüpgradede’ PlayStation 4-editie. Kortom, als je de PlayStation 3-versie van Dead Nation in een grijs verleden hebt aangeschaft, kun je de game gratis downloaden op je Vita. Heb je de PlayStation 4-versie echter gekocht (of, waarschijnlijker, gratis gekregen met PlayStation Plus), dan val je buiten de boot en zul je alsnog 7,99 euro neer moeten leggen voor de Vita-variant.

Conclusie

Dead Nation is geenszins een slechte game en daar verandert deze PlayStation Vita-versie van de top down-shooter ook helemaal niets aan. Wel is de PlayStation Vita-editie van de game inferieur aan zijn voorgangers. Zo is de game op Sony’s handheld te donker, waardoor hij bijna alleen binnen goed speelbaar is en schiet de minder intuïtieve besturing tekort.op hogere moeilijkheidsgraden. Voor iemand die de PlayStation 3- en PlayStation 4-versie van Dead Nation al doorlopen heeft, is de Vita-versie dan ook simpelweg te veel van het goede. Mocht je echter nog niet met de game in aanraking zijn geweest, dan zal je er ongetwijfeld een goede tijd mee hebben. In essentie is er immers ook op de PlayStation Vita niets aan Dead Nation veranderd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Dead Nation nu ook onderweg
 • Essentie blijft bewaard
 • Cross-Buy

Wat is NOT

 • 'Been there
 • done that'
 • Te donker
 • Besturing inferieur

6.8

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Het spijt me dat ik het zeg, maar de screenshots zien er echt niet uit, te niet alleen de textures maar ja het is blokkerig idd.

  Het lijkt meer op de Playstation 2 of zelf 1 game. 😳

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  Een wat late reactie (waarvoor excuses), maar die screenshots doen niet helemaal recht aan de game. Als je Dead Nation speelt op de Vita ziet het er toch wel wat beter uit dan deze afbeeldingen doen vermoeden.