NES Remix 2

Slechts enkelen van de GamersNET-bezoekers zal nog een NES in zijn of haar kast hebben staan. Met een release in 1983 is het oude bakbeest namelijk inmiddels al meer dan dertig jaar oud (en zelfs ouder dan onze eigen hoofdredacteur). Voor Nintendo dus genoeg reden om de nostalgische 8-bit magie wederom uit de kast te trekken. Waar het bedrijf ons in december 2013 de eerste NES Remix bracht, staat de tweede inmiddels bijna in de eShop. Heeft Nintendo een nieuw geniaal concept in handen of een flinke nieuwe melkkoe?

Mario on speed

In feite doet NES Remix 2 voor het grootste deel hetzelfde als zijn voorganger. De game biedt een flinke collectie aan kleine uitdagende levels die gebaseerd zijn op nostalgische scènes uit een twaalftal klassieke NES-titels. Ditmaal zijn deze levels onder andere gebaseerd op games als Super Mario Bros. 3, Kid Icarus en Kirby’s Adventure. In die levels is het de bedoeling dat je een opdracht in een zo snel mogelijke tijd haalt. Hoe sneller je dit doet, hoe meer sterren je scoort en hoe meer levels je vervolgens weer vrijspeelt. Een simpel doch verslavend idee, dat een beetje een iOS-gevoel met zich meebrengt.

De kers op de taart vormen de remixlevels. Deze gooien de werelden van de klassieke games op een aparte wijze door elkaar. Zo zul je met Kirby muntjes moeten scoren of ineens Link moeten helpen met het ontsnappen aan een lading Boo’s. Hoewel hier een stortlading aan originele ideeën uit voort had kunnen vloeien, zijn de meeste levels niet heel bijzonder vormgegeven. Ook is het niet altijd even gemakkelijk om echt in de NES-titels te komen. Een groot deel van de levels is dan wel letterlijk overgenomen uit iconische momenten uit het verleden, toch is het moeilijk om dit goed aan te voelen in dit soort korte hapklare brokjes. Deze mix is dan ook vooral bedoeld voor de hardcore Nintendo-fan.

Extra groene snor

Ondanks die moeilijkheidjes heeft het concept van NES Remix gewoon iets wat werkt. De combinatie van de geniale NES-herinneringen samen met de verslavendheid van de korte uitdagingen. Veel levels bieden gewoon net die uitdaging die nodig is om je bezig te houden. Daarnaast heeft NES Remix 2 gelukkig ook een aantal nieuwe toevoegingen. Zo is de gehele versie van Super Luigi Bros. toegevoegd waarin je het originele Super Mario Bros. met de groene slungelige loodgieter kan spelen. Nieuw is dat je de game van rechts naar links speelt en nu hoger kan springen. Verder worden er in NES Remix 2 nu video’s bijgehouden van je high scores en kun je zo ook via Miiverse die van anderen zien. Gezien de precisie die soms nodig is om een level perfect uit te spelen, is dit een erg welkome toevoeging.

Conclusie

Zoals de titel al doet vermoeden is NES Remix 2 eigenlijk meer van hetzelfde. Meer NES-klassiekers, meer uitdagingen en veel meer nostalgie. Hoewel het tempo soms wat te hoog ligt om echt de nostalgie te proeven, weet de game genoeg retrovermaak te bieden. Voornamelijk het sterrensysteem – dat flink aanzet tot verzamelen – zal genoeg spelers tot verslaving dwingen. Toch moet gezegd worden dat de game voornamelijk voor de diehard Nintendo- en retrofan is. Een melkkoe is het dan ook zeker niet. Al moeten we wellicht wel ons hart vast gaan houden als de big N elk halfjaar een NES Remix uit poept.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Toppunt van nostalgie
  • Snelle stijl blijft fris
  • Super Luigi Bros. er extra bij

Wat is NOT

  • Moeilijk om in te komen voor nieuwelingen
  • Grotendeels hetzelfde als NES Remix
  • Verplicht meekijken naar demolevels

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren