Mario Golf: World Tour

Ontwikkelaar Camelot kent een rijke historie met Nintendo. Sinds 1999 heeft het Japanse bedrijf namelijk enkel spellen ontwikkeld voor de grote spellengigant en heeft hierbij bekendheid vergaard met een drietal gamereeksen. Camelot is zo verantwoordelijk voor de bekroonde RPG-serie Golden Sun, maar is ook verantwoordelijk voor de Mario Tennis- en Mario Golf-spellen. Waar we twee jaar geleden een nieuwe iteratie in de Tennis-reeks konden verwelkomen, is het nu tijd voor een potje golf met Mario Golf: World Tour.

Doorgewinterde fans zullen niet verbaasd opkijken als ze aan de slag gaan met Mario Golf: World Tour. De basis is namelijk identiek aan zijn voorgangers, waarbij je zult golfen door rekening te houden met welke club je speelt, wind, weer en het terrein. Door middel van timing bepaal je de kracht, precisie en de afwijking van je schoten, hoewel er ook een versimpelde besturing aanwezig is. Weinig vernieuwend, maar daardoor niet minder aangenaam.

Mario-saus

Waar Mario Tennis Open teleur wist te stellen door eigenlijk alleen qua uiterlijk een Mario-game te zijn, gooit Camelot het met Mario Golf over een iets andere boeg. Banen met allerlei gimmicks? Check. Speel bijvoorbeeld een bal op een bouncy-platform en je bal stuitert lekker verder. Gekke moves? Die zijn aanwezig middels items. Gebruik bijvoorbeeld een vuurbloem om door bomen heen te spelen, of negeer het effect van de wind door je bal te veranderen in een Bullet Bill. Jammer is wel dat ervoor gekozen is de verschillende Mario-figuren eigenlijk niet echt speciale vaardigheden mee te geven, waardoor het niet veel uitmaakt wie je kiest. Ach, de fun factor zit er wel degelijk in.

Dat wordt goed versterkt door de vele modi die het spel rijk is. In World Tour kun je allereerst kiezen tussen Quick Round en Castle Club. Quick Round biedt vrijwel alles wat we gewend zijn van vorige Mario Golf-spellen, zoals mini-games en simpelweg golf spelen. Niet per se uniek, maar zeker aangenaam, vooral omdat er best veel modi aanwezig zijn. Het behalen van hogere highscores en het verdienen van muntjes om nieuwe uitrusting aan te kunnen aanschaffen, fungeert daarbij als een mooie drijfveer. Waar Quick Round ons echter laat proeven van de sterke kant van Mario Golf, valt het nieuwe Castle Club wat tegen.

In de club

In Castle Club speel je als je Mii die net de golfclub van Mario en kornuiten is binnengetreden. Jij zult je hier moeten bewijzen, maar tussen de potjes en toernooien door kun je rustig in het clubhuis rondlopen en een babbel maken met de rondlopende Toads, Koopa Troopa’s en alle andere diertjes en figuren die het Mario-universum bevolken. Het voelt een beetje Animal Crossing-achtig aan en is op zich alleraardigst.

Wanneer je echter aan de slag moet gaan met matches binnen de modus, gaat de lol er helaas snel vanaf. Bij het deelnemen aan een toernooi is de spanning nauwelijks aanwezig, doordat je enkel ziet wat jijzelf doet en er geen mogelijkheid is om te kijken naar hoe je tegenstanders het ervan afbrengen, eventueel middels een ghost-versie zoals we dat bij Mario Kart kennen. Deze laten zich namelijk enkel zien middels een naam op een scorebord. Het is helaas nog vervelender dat je je eerst door een hele reeks banen heen moet werken die niets met Mario te maken hebben. Het zijn doodgewone golfbanen en dat is binnen World Tour eigenlijk best saai te noemen.

Met anderen?

Maar goed, Mario Golf dien je dan ook vooral met vrienden te spelen. Wedijver bijvoorbeeld online en waag je hierbij aan de toernooien om zeldzame items te vergaren of neem het op tegen wildvreemden in potjes. Leuker is het echter om de game gewoon met je vrienden te spelen, maar daar zitten helaas wel wat haken en ogen aan. Er is namelijk geen Download Play-mogelijkheid aanwezig, waardoor alle spelers een eigen exemplaar van de game in hun bezit zullen moeten hebben. Ook een Hot Seat-optie is niet aanwezig, waardoor het niet mogelijk is om op één 3DS met een vriend om de beurt een hole af te ronden. Erg jammer, want Mario Golf is zeer geschikt voor een dergelijke modus.

Conclusie

Mario Golf: World Tour brengt de formule van de serie goed over naar de Nintendo 3DS, maar de vernieuwingen pakken niet allemaal goed uit. Online multiplayer en items zijn bijvoorbeeld interessant, maar Castle Club weet dan weer niet echt te boeien. De grootste mis treffers zijn echter ongetwijfeld de concessies die zijn gedaan bij de offline multiplayer-component van het spel. Mario Golf: World Tour is daarmee dan ook een gemengd pakketje geworden en dat is zeker jammer voor een vervolg dat aanvankelijk veel potentie toonde.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Mario-charme
 • Veel modi...
 • Online speelbaar

Wat is NOT

 • Geen Hot Seat; geen Download Play
 • ...maar Castle Club stelt teleur

6.5

 1.   
  Noice!'s avatar

  Hebben wij dezelfde game gespeeld Wester?? Ik geef toe dat ik een zwak heb voor arcade golf games, maar dit is echt de beste in z’n soort! Ik persoonlijk ga me hier nog uren en uren mee vermaken, ik sluit niet uit dat deze game het meeste uren op m’n 3ds gaat maken van allemaal.

 2.   
  WesterW's avatar

  Hey Rozaantjie! Ik snap zeker dat je de game kunt waarderen, want gameplay-gewijs steekt hij gewoon goed in elkaar. Echter, alle extra’s die van World Tour iets speciaals zouden moeten maken – nieuwigheden die het spel zouden moeten afzetten ten opzichte van voorganger Toadstool Tour bijvoorbeeld – stellen mij allemaal wat teleur. Hoofdzakelijk het gemis van veel van de offline multiplayer opties is bovendien echt een stevige domper… 😉

 3.   
  FireBallz's avatar

  is er nu ook al Mario golf? dacht dat er alleen mario Kart was.