LEGO The Hobbit

Bij de release van LEGO The Lord of the Rings wist Richard het in zijn review al te voorspellen, binnen drie jaar (het zijn er anderhalf) ligt LEGO The Hobbit ook in de schappen. Tussendoor zagen ook nog LEGO City Undercover, LEGO Marvel Super Heroes én The LEGO Movie Videogame het daglicht. De vraag is dan ook, weet de franchise nog altijd te bekoren?

There but not (yet) back again

Het aantal filmfranchises dat inmiddels onderhanden is genomen door de heren en dames van TT Games is inmiddels legio. Star Wars, Harry Potter, Pirates of the Caribbean allemaal zijn ze al voorbij gekomen en die lijst gaat nog wel even door. Nadat eerder al The Lord of the Rings er aan moest geloven, ontvangt nu ook The Hobbit een LEGO-behandeling.

Op het eerste oog is dat op dit moment een wat vreemde keuze, want The Hobbit-trilogie is immers nog niet afgerond. Sterker nog, het tweede deel, The Hobbit: The Desolation of Smaug, liet ons met een behoorlijke cliffhanger achter in de bioscoopstoeltjes en dat is bij LEGO The Hobbit natuurlijk niet anders. De verhaallijn uit de eerste twee Hobbit-films wordt immers trouw gevolgd, totdat het verhaal op brute wijze wordt afgekapt en we verdwaasd achterblijven met de vraag wat er nu toch gaat gebeuren. Bij de aankondiging van LEGO The Hobbit leek het al een raar besluit om slechts de eerste twee delen aan te bieden en ook na het voltooien van de game is die vertwijfeling niet weggenomen. Want hoewel de game meer dan genoeg content biedt, is het verhaaltechnisch simpelweg niet logisch.

Dit gemis doet echter niets af aan de kwaliteiten van LEGO The Hobbit, want we hebben nog altijd te maken met een prima game. Dat is ook niet zo vreemd natuurlijk, want de basis van alle LEGO-games staat al jaren als een huis en daar wordt in LEGO The Hobbit vrolijk op voortgeborduurd. Filmgetrouwe missies en tussenfilmpjes (met de echte stemmen!) dus, voorzien van een fikse lading humor. Daarnaast natuurlijk de vertrouwde gameplay waarbij je alles kapot slaat om zoveel mogelijk studs te verdienen en onderweg constant puzzeltjes op moet lossen door gebruik te maken van de vaardigheden van de verschillende karakters.

Bilbo en de dertien dwergen

Het aantal beschikbare personages is natuurlijk weer gigantisch, al zal je in de verhaallijn voornamelijk Bilbo, (een gedeelte van) de dertien dwergen en Gandalf zien schitteren. Gandalf kan natuurlijk gebruikmaken van zijn toverkunsten en Bilbo kan de ring omdoen, De dwergen beschikken ieder ook over speciale vaardigheden en dat maakt het soms wat onoverzichtelijk, aangezien ze vaak vrij lastig uit elkaar te houden zijn. Het aantal keren dat ik een verkeerde dwerg selecteerde is inmiddels dan ook ontelbaar, in de hoofdmissies is daar gelukkig wel een oplossing voor. Als je bij een object staat, waar alleen bepaalde karakters iets mee kunnen, wissel je met één druk op de knop naar dat personage in plaats van de dichtstbijzijnde.

Natuurlijk heeft TT Games ook bij LEGO The Hobbit weer wat nieuwe gameplay-elementen aan het LEGO-concept toegevoegd. Al kunnen we hier gelijk bij vermelden dat het nieuws uiteindelijk allemaal niet zoveel om het lijf heeft. Zo kan je met Bofur (of was het toch Bombur?) edelstenen delven, waarbij je simpelweg op het juiste moment moet drukken voor wat bonussteentjes. Daarnaast is er de introductie van loot, wat uiteenloopt van goud tot wortels, die je soms dient te verzamelen voordat je een essentieel bouwwerk kan creëren. De loot heb je echter ook nodig om bijvoorbeeld de bonusattributen aan te schaffen en zo wordt ook een oppervlakkig crafting systeem in de LEGO-franchise geïntroduceerd.

Het uitspelen van LEGO The Hobbit kostte me iets meer dan zes uur. Al moet daar bij vermeld worden dat dit volledig in co-op gebeurde, door twee ‘LEGO-veteranen’, wat de speelsnelheid fors verhoogt. Na het voltooien van de missies staat er echter nog genoeg content te wachten. De hub biedt een groot gedeelte van Midden-Aarde, dat er overigens prachtig uitziet, en hier zijn talloze zijmissies te doen om extra content, zoals de vele personages die de game bevat, vrij te spelen. Daarnaast bezoeken de fanatici alle verhaalmissies natuurlijk nog ten minste één keer in ‘vrij spelen’ om zo alle content in iedere missie te verzamelen.

Conclusie

LEGO The Hobbit doet, niet verrassend, weinig opzienbarends. Daar is eigenlijk ook helemaal niets mis mee, want de LEGO-games zijn al jaren zeer vermakelijke platformers die zich vooral perfect lenen om samen te spelen. TT Games introduceert in LEGO The Hobbit een aantal kleine nieuwe gameplay-elementen, maar uiteindelijk voegen deze maar weinig toe. Hoewel ook LEGO The Hobbit weer een uiterst vermakelijke game is, blijft er toch een wrang nasmaakje hangen met de vraag waarom men simpelweg niet heeft gewacht tot de The Hobbit-trilogie daadwerkelijk voltooid is. Desalniettemin zullen fans van LEGO-games met een zwak voor het universum van Tolkien (of vice versa) het met LEGO The Hobbit zeer zeker naar hun zin hebben.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Vertrouwde LEGO-gameplay...
  • ...die ook in The Hobbit uitstekend tot zijn recht komt
  • Barst van de content

Wat is NOT

  • Derde film van de trilogie mist
  • Personages lastig uit elkaar te houden
  • Doet niets wezenlijks nieuws

8

  1.   
    soldierarjan's avatar

    Klinkt goed maar ik wacht wel tot volgend jaar deel komt van de hele trilogy voor de vita als kan.

  2.   
    MisterMDW's avatar

    Heb deze week lego lotr aangeschaft via steam. Als The hobbit net zo leuk en goed is, dan schaf ik deze nog wel eens aan. Maar niet heel snel denk ik.
    De Lego games zijn leuk, maar ik wacht toch liever tot ze in de opruiming zijn. 😉