Football Manager Classic 2014

Het is alweer een paar maanden geleden dat wij Football Manager 14 van een positieve review voorzagen, met de verwachting dat niet veel later ook de Vita-versie het daglicht zou gaan zien. Lange tijd bleef het echter stil rondom Football Manager Classic 2014, totdat ontwikkelaar Sports Interactive de heugelijke mededeling naar buiten bracht dat de game op 11 april verkrijgbaar was. De afgelopen week werd er dan ook hard gegamed om de managementsim van een gedegen recensie te voorzien.

Terug naar de basis

Sinds Football Manager 2013 bevatten de pc-versies van de Football Manager-franchise naast een normale carrière-modus ook de Classic-modus en de PlayStation Vita-game is op deze, ietwat versimpelde, versie van Football Manager gebaseerd. Niet zo gek natuurlijk, want Football Manager is een game die over het algemeen toch behoorlijk wat processorkracht vraagt om vloeiend te blijven lopen.

In Football Manager Classic keer je terug naar de essentie van de managementsim en zijn veel randzaken gekortwiekt. Communicatie met de pers is tot een minimum beperkt en zaken als het toespreken van spelers om ze op mentaal vlak fris te houden blijven helemaal links liggen. Veel meer gaat het weer om het vinden van de juiste opstelling, de juiste speelwijze en natuurlijk ook de aankoop en verkoop van spelers in de transferwindows.

No-nonsense

Met deze no-nonsense aanpak past deze versie van Football Manager uitstekend op de PlayStation Vita. Doordat je jezelf minder met randzaken hoeft bezig te houden en vooral de wedstrijden zelf centraal staan, is Football Manager Classic meer dan het normale Football Manager geschikt om in korte speelsessie te spelen. Vanzelfsprekend is dat ideaal voor de Vita, want op een handheld speel je over het algemeen relatief korte sessie en speel je niet urenlang achterelkaar. Dat betekent overigens niet dat je jezelf niet compleet in Football Manager Classic kunt verliezen.

Ook de Classic-modus biedt natuurlijk het ultieme Football Manager-gevoel waarin de tijd vliegt en je altijd nog even iets wil afhandelen voordat je stopt. Ideaal is het daarom ook dat jouw save niet beperkt blijft tot de PlayStation Vita, maar dat je deze op gemakkelijke wijze kunt delen met de pc-versie en vice versa. Hier geldt wel de beperking dat jouw save op de pc vanzelfsprekend gebruik moet maken van de Classic-modus en competities uit maximaal drie verschillende landen bevat.

Beperkt?

Deze beperking is er niet voor niets, want zoals gezegd is Football Manager van nature een vrij zware game. Ook ondanks deze beperking zal je op de Vita bij vlagen last hebben van flinke laadtijden, al is dit op de pc ook geen uitzondering. Vervelender zijn de minder vaak voorkomende haperingen die je soms ondervind gedurende wedstrijden, die soms dermate veel tijd in beslag nemen dat je vreest dat de game is vastgelopen.

Ook op een ander front merk je, in ieder geval als Football Manager-veteraan, dat de franchise zijn basis kent op de pc. Het doorlopen van de menu’s is in het begin namelijk even wennen. Hoewel je alles met het touchscreen kan doen, zijn sommige knoppen vrij klein waardoor je nog wel eens de verkeerde optie selecteert. De knoppen van de Vita kunnen helpen, al voelt de besturing niet helemaal intuïtief en vergt het wat gewenning. Na enige oefening kent de user interface echter geen geheimen meer en werkt het (bijna) net zo gemakkelijk als op de pc.

Uitdagingen

Naast de normale carrière bevat FMC 14 overigens ook diverse scenario’s waar je jouw managing skills kunt bewijzen. In deze uitdagingen dien je in een relatief korte periode, bijvoorbeeld vanaf de winterstop, aan een behaalde doelstelling te voldoen. Hierbij valt te denken aan het ontsnappen aan degradatie met een club die stijf onderaan staat, ongeslagen kampioen worden of je krijgt te maken met een flinke blessuregolf. De natuur van deze challenges past perfect bij de momenten waarop je de PlayStation Vita er bij pakt, onderweg, voor het slapengaan of op een ander moment dat je niet urenlang de tijd hebt. Waar ik bij de pc-versie van Football Manager 14 de uitdagingen compleet links liet liggen, val ik nu opvallend vaak terug op de keuze voor één van de uitdagingen.

Conclusie

Football Manager Classic 2014 weet vanzelfsprekend niet de eindeloze mogelijkheden van de pc-versie van Football Manager 14 bieden. De Classic-modus en zeker ook de uitdagingen passen echter perfect bij de PlayStation Vita en staan open voor de kortere speelsessies die je over het algemeen op een handheld hebt. De beperkingen van de PlayStation Vita vind je slechts terug in de bij vlagen lange laadtijden, af en toe een hapering tijdens de wedstrijd en het feit dat het soms wat gepriegel op het scherm is om de juiste optie te selecteren. De essentie van Football Manager staat ook op de Vita als huis. Fans van Football Manager kunnen nu dan ook onderweg en op vakantie hun favoriete voetbalclub op volwaardige wijze naar een kampioenschap leiden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Football Manager op de Vita!
  • Cross-save mogelijkheid
  • Scenario's zijn ideaal

Wat is NOT

  • User interface vereist gewenning
  • Laadtijden en haperingen

8

  1.   
    Noice!'s avatar

    Super mooie game en geweldig uitgebreide port, maar belangrijk om te vermelden: de controls is meer dan simpelweg “ff wennen”, een game duurt makkelijk 2 tot 3 keer zo lang door de clunky controls. Heb je een grip, gebruik die!