De historische context van Assassin’s Creed: Unity

Wat begon met een gerucht afgelopen donderdag, is een dag later alweer werkelijkheid geworden. Assassin’s Creed Unity is aangekondigd. Natuurlijk gaan er wederom discussies losbarsten over de jaarlijkse release van de franchise, maar dat is voor mij totaal niet relevant en dat zal ik in een later artikel nog veel verder uitleggen. Met de aankondiging van Unity is er nog heel weinig duidelijk over de game, maar wat we nu wel weten is de historische setting van de game: de Franse Revolutie in Parijs. Ik ben voor jullie de geschiedenisboeken ingedoken (lees: Wikipedia) om de historische context op een rijtje te zetten. Want wat was die Franse Revolutie ook alweer en hoe gaat dat passen binnen de Assassin’s Creed-franchise?

Het begin van de revolutie

ight
Verreweg het grootste nadeel van Assassin’s Creed Unity zal ongetwijfeld zijn dat er in de game voornamelijk Frans gesproken zal worden. Oké, dat is misschien een beetje flauw, maar als dat wij vandaag de dag de Fransen als arrogant bestempelen, komt grotendeels vanwege het monarchistische verleden van het land. In 1789 begon de Franse Revolutie en dit was een zeer bloederige periode in de geschiedenis van het land. De woede van het volk was tot een absoluut kookpunt gestegen en dat had voornamelijk te maken met de adellijke- en rijke families van het land. Vanwege een wet betaalde deze toplaag van de samenleving namelijk geen belasting. Het ideaalbeeld van elke VVD’er natuurlijk, maar voor het volk niet erg democratisch.

Daarnaast had Frankrijk aan het eind van de 18e eeuw enorme schulden. Waarom dat was? We gaan even terug naar Assassin’s Creed III, waar we de Amerikaanse burgeroorlog hebben meegemaakt. Hoewel Connor voornamelijk tegen Britse troepen streed, was een groot deel van Amerika indertijd in handen van de Fransen (bijvoorbeeld New Orleans, AC: Liberation) en de Amerikaanse Revolutie heeft Koning Louis XVI (niet te verwarren met Koning Louis uit Jungle Book) van Frankrijk bakken met geld gekost. Koning Louis was geen onredelijk man, maar was wel verblind door zijn kerkelijke geloof. Hij dacht dat zijn koningschap een boodschap was van God en dat alles wat hij deed ook werd goedgekeurd door de hogere machten. Het is moeilijk discussiëren met zo’n man, vermoed ik.

Er wordt een tijdlijn zichtbaar tussen de laatste AC-delen. ACIV: Black Flag speelde zich af in het begin van de 18e eeuw. ACIII in het midden van de 18e eeuw met en AC: Unity aan het eind van de 18e eeuw.


Toch was het land failliet aan het gaan, wat zelfs resulteerde in honger onder de bevolking. De koning zelf bleef een luxe leventje leiden (dat was immers Gods wil) en je kunt je voorstellen dat de bevolking not amused was. De koning probeerde dit nog te lijmen door de “regering” bijeen te roepen (wat al 150 jaar niet gebeurd was). Deze bestond uit mensen van alle lagen van de bevolking en toen de grootste en armste groep de zaal uit woede wilde verlaten, deed de koning de deur op slot en werd het ruzie. De 600 leden wisten de zaal toch te verlaten en spraken met elkaar af dat ze niet zouden rusten tot er een nieuwe grondwet zou komen.

Bonje met de buren

Koning Louis XVI beantwoordde dit voornemen door troepen naar Parijs te sturen. Ondertussen ging de nieuwe, onafhankelijke regering gewoon door met hun plannen. Ze schreven een grondwet waarin elke inwoner (ook de donkere bevolking, wat een groot verschil was met de V.S.) van Frankrijk als gelijk werd bestempeld, inclusief het betalen van belastingen en het recht op veiligheid, bezit en vrijheid. In essentie wilden deze mensen een constitutionele monarchie, precies zoals wij die vandaag de dag nog steeds in Nederland hebben. De koning zou dus nog steeds een rol spelen en Louis XVI had daar zelfs vrede mee. Tot het moment dat er een gerucht ging dat de vrouw van de koning graan opsloeg in hun paleis in Versailles, terwijl er een groot voedseltekort was. Er kwamen protesten en de demonstranten eisten dat de koning zou verhuizen naar Parijs.

Dit gebeurde, maar pas daarna ging het echt mis. Er kwamen namelijk splintergroepen die verder wilden gaan. Zij wilden een heuse republiek (geen koning), terwijl de nieuwe regering juist trots was op het behaalde resultaat met een grondwet. Zij gaven hun nieuwe leger het mandaat om te schieten op de demonstranten en zo gebeurde het dat zelfs de nieuwe, “democratische” regering de grote vijand werd voor grote delen van het volk. Ondertussen voelden ook de monarchen van Pruisen (Duitsland) en het Heilige Roomse Rijk (Oostenrijk) zich bedreigd en zij gingen helpen met het terugbrengen van de monarchie in Frankrijk. Op dat moment deed Koning Louis XVI het domste wat hij kon doen. Hij besloot Oostenrijk aan te vallen om hun voedsel te stelen, terwijl de koning van Oostenrijk hem wilde helpen. Het werd oorlog, met aan de ene kant Pruisen en Oostenrijk en aan de andere kant Frankrijk. Hij verloor hiermee de geloofwaardigheid van zijn eigen regering en zij besloten een nieuwe Republikeinse grondwet te maken, waarin alle mannen in Frankrijk konden stemmen. Daarnaast werd de koning ter dood veroordeeld met de bekende guillotine (zie de trailer!).

ight

Eind goed al goed?

Nu zou je zeggen, eind goed al goed. Maar de nieuwe regering was een keiharde. Onder het excuus van veiligheid was volgens hen alles veroorloofd (NSA anyone?) en tegenstanders van de revolutie werden met bosjes tegelijk naar de guillotine gebracht. 16.000 om precies te zijn… Het was een enorm bloederige periode van gewapend protest en clashes tussen de regering en de demonstranten. Ondertussen was het land nog steeds in oorlog met Oostenrijk en inmiddels ook Engeland, maar deze oorlog ging Frankrijk zelfs winnen. Dat allemaal dankzij die kleine generaal, Napoleon Bonaparte. Dankzij zijn heldhaftige overwinningen werd hij in 1799 geïnstalleerd (via een coup) als de nieuwe baas van het land met ongeveer onbeperkte macht. Of de revolutie nut heeft gehad? Niet echt, zeker als je bedenkt dat Frankrijk in de 19e eeuw weer een monarchie werd, met koningen allemaal uit de lijn van Napoleon.

eftWelke tijdsperiode we precies gaan bewandelen in Assassin’s Creed: Unity is nog niet helemaal duidelijk. Dat de kerk als machtige vriend van Koning Louis XVI een rol kan gaan spelen, lijkt me zeer plausibel. Ook zijn de vele coups in die tijd voer voor complotten van zowel Templars als Assassins. Wat we wel zeker weten, is dat die periode zeer bloederig was. Met een regering die 16.000 mensen onder de guillotine legde, is er genoeg te bevechten in de game. Persoonlijk hoop ik dat ook Napoleon een rol gaat krijgen in de game. Dit is onduidelijk, omdat Napoleon slechts aan het einde van de revolutie een rol speelde.

Wat wel duidelijk is, is dat de Franse Revolutie een zeer bloederige tijd was, al is de geschiedenis hierboven beschreven wel een stuk complexer dan die van de piraten uit de Cariben of de Amerikaanse Burgeroorlog. Dat was meer goed versus slecht. Hoe het ook zij, er is genoeg materiaal om een zeer complex verhaal te vertellen. Abstergo Entertainment krijgt het druk met het vastleggen van de avonturen van deze nieuwe protagonist.

 1.   
  Daan's avatar

  Tof artikel! 🙂

 2.   
  Sa.'s avatar

  En bedankt Peter…. Nu kan ik al helemaal niet meer wachten op de game! Tof artikel! 🙂

 3.   
  OllieDenZotn's avatar

  Zeer leuk artikel!

 4.   
  Supermanneke's avatar

  Oh, zo veel op aan te merken als geschiedenis student. :p

  Maar wel leuk geschreven.

  Maar denk bij de aanleiding van de Franse Revolutie ook aan Lodewijk XIV die door Versailles te bouwen aardig wat geld er doorheen heeft gejaagd en daarmee ook een aardige lastenpost heeft opgebouwd voor z’n opvolgers. En de adel en geestelijkheid die geen belasting hoefden te betalen en wel het meeste geld in handen hadden.

 5.   
  svencp's avatar

  Ik kan niet wachten op deze game. Als geschiedenis student en toekomstig docent, zijn dit soort games, juist games met een wat nuchtere kijk op de geschiedenis! Ik ga het Frankrijk van die tijd is goed onder ogen nemen en ben benieuwd hoe ze de Tempeliers vs Assasins lijn erin gaan verwerken.

  Al met al! Een geweldig interessante periode voor geschiedenisstudenten en nu al helemaal in de AC lijn!

 6.   
  Leukste's avatar

  Daan schreef, "Tof artikel! :)"

  Hier sluit ik mij bij aan.

 7.   
  LennartvA's avatar

  Aah, heerlijk. Stukje geschiedenis/achtergrond doet een game altijd goed!

 8.   
  MisterMDW's avatar

  Gaaf artikel ! Al moest ik gelijk denken bij de trailer aan de bestorming van de Bastille en de woorden vrijheid, gelijkheid en broederschap 😳 Speelt dit dan toch weer in een andere tijd af of staat dit gewoon niet letterlijk in het artikel vermeld 😛

 9.   
  3333/3333's avatar

  Je hebt je research gedaan Peter, leuk artikel. (:

 10.   
  Noice!'s avatar

  Saaaaaiiiiiii!!!! Gewoon een beetje springen en slaan net als anders, maar dan met de geur van stokbrood en knoflook.

 11.   
  Musicman88's avatar

  Mooi artikel. Dankjewel Peter!

 12.   
  FioranoJC's avatar

  Jeej! Weer wat geleerd. Heb er zo’n zin in! Weer een setting die je als ”Nederlander” kan herkennen. Frankrijk en Italie zijn natuurlijk bekende vakantiegebieden met veel interessante gebouwen van vroeger. Boston ( en geen idee waar AC4 zich afspeelt, ben niet verder gegaan dan 2 uur spelen ) had ik wat minder mee. Alhoewel de natuur daar wel gaaf was!

  Ahhhh can’t wait. Can’t wait 😀

 13.   
  Andrevantoever's avatar

  Ik overweeg alleen de volgende Assasins Creed te halen als de tomahawk weer terug komt.

 14.   
  FireBallz's avatar

  eigenlijk hoef ik geen geschiedenisles in de vakantie, maar deze was stukken leuker want het heeft te maken met een game 😀