Final Fantasy X & X-2 HD Remaster

Final Fantasy X heeft een enorme indruk op me gemaakt toen ik de game tien jaar geleden speelde. Als echte Nintendo-gamer konden spellen wel geniaal zijn, maar ging het altijd om de gameplay en leveldesign. Het verhaal was daar enkel een ondersteuning van. En toen kwam Final Fantasy X… die game pakte me zoals nooit eerder. Ik had nog nooit zulke mooie filmpjes gezien, de gameplay was briljant, maar het was het verhaal dat dé reden was om verder te spelen. Toen de remake werd aangekondigd, waar ook nog het tweede deel bij zou zitten, was ik dan ook meteen enthousiast. Eindelijk weer met Yuna spelen! En toch maakte ik me ook zorgen, zou de game niet enigszins tegenvallen na al die jaren?

Yuna’s reis

In Final Fantasy X volg je het avontuur van Tidus, een jonge topsporter die in de wereld van Spira belandt. Nadat hij gered wordt, gaat hij met de summoner Yuna en haar beschermers op reis. Het monster Sin plaagt namelijk de wereld en enkel een summoner kan dit gigantische beest verslaan. Yuna reist langs verschillende tempels om hier de kracht voor te vinden en beleeft avonturen met de rest van de groep. Het verhaal is écht tof, zit vol verrassingen en het verleden van de personages is echt boeiend. Natuurlijk is de eerste keer dat je dit verhaal volgt het beste; je weet dan nog niet wat er gaat gebeuren. En toch was het verhaal na al die jaren herbeleven heel erg leuk. Ik leefde weer mee met de personages en werd opnieuw de wereld ingezogen. De muziek helpt hier erg bij mee, er zijn de bekende deuntjes, maar ook prachtige nummers in de game aanwezig. Het is wel het opmerken waard dat de soundtrack geremixt is en dus niet exact meer hetzelfde is als vroeger. Het is mij niet opgevallen en het is ook niet slechter, maar die-hard fans die de game vaak hebben gespeeld zouden dit minder kunnen vinden.

Klassieke gameplay

De gameplay is wel exact hetzelfde gebleven. Je vecht in beurten tegen monsters en krijgt dus alle tijd om tactisch beslissingen te maken. Je kunt zien wanneer iemand aan de beurt is en daardoor kun je zo efficiënt mogelijk vechten en eerst het monster aanvallen dat snel aan de beurt komt. Verder is het fijn dat je zonder straf één van je drie teamgenoten kunt wisselen met iemand anders ‘die op de bank zit’. Vecht je dus tegen veel vliegende monsters? Dan zet je Wakka met zijn ranged aanvallen erin. Of heb je weinig HP? Dan is Yuna met haar vele witte magie handig om te gebruiken. Verder zijn de speciale aanvallen echt een toevoeging in de gevechten. Iedereen heeft een eigen balkje dat oplaadt en als dat vol is kan elk personage een unieke aanval doen die op verschillende manieren geactiveerd moeten worden. Bij Tidus moet je bijvoorbeeld precies op tijd op X drukken en bij Wakka moet je een combinatie van toetsen juist indrukken.

Misschien het allercoolste zijn dan nog de summons van Final Fantasy X. Yuna kan namelijk Aeons oproepen waar je een tijdje mee mag vechten. Ideaal voor de sterkere vijanden en heel cool om af en toe te gebruiken. Van hetzelfde hoge niveau is het levelsysteem. Je krijgt namelijk niet zomaar extra kracht, nee, je loopt over een gigantische sphere grid. Met je levels kun je verder gaan op dit bord waar je de vakjes van activeert. Het mooie is dat je zelf in de hand hebt hoe je personages zich ontwikkelen. Ieder karakter begint namelijk op een ander gedeelte van het bord en heeft een bepaalde logische weg, maar je kunt hier naar eigen goeddunken van afwijken. Wil je dus extra veel magiërs? Geen probleem, dan leid je toch een paar extra personages die kant op!

Naast het verhaal volgen de vele gevechten die daar aan vast hangen, en je kunt je karakters aan jou smaak aanpassen waarmee je ook kunt meedoen aan één van de grootste ‘minigames’ in een spel: Blitzball. Dit is de nationale sport van Spira en speelt een rol in het begin van het verhaal. Met een team van zes mensen zwem je onderwater en moet je een bal door de goal schieten. Tackelen, schieten en passen zijn echter allemaal afhankelijk van je statistieken. In het begin ben je nog best slecht, maar door veel wedstrijden te spelen of nieuwe spelers te ronselen gedurende je avontuur kun je een waar kampioenenelftal creëeren. Alleen in Blitzball kun je tientallen uren kwijtraken! Niet dat de rest van de game kort is, het verhaal zelf kost eveneens tientallen uren en als je alle extra bazen, ultieme wapens en abilities wil halen zul je zeker meer dan honderd uur bezig zijn.

Ietwat op leeftijd

Je moet echter niet vergeten dat Final Fantasy X bijna vijftien jaar geleden verscheen. De gameplay in RPG’s is in die jaren vooruit gegaan, maar is hier hetzelfde als vroeger. Heel veel is top, maar de game is wel echt lineair. Je zult niet veel van de weg af kunnen wijken, laat staan dat er sidequests zijn of dat je keuzes kunt maken waar je heen wilt. Pas aan het eind van de game kun je echt de wereld ingaan, daarvoor is het een reis van A naar B. Verder zijn de dialogen soms tenenkrommend (herinner je je Tidus die hardop moet lachen nog?) en er zijn veel random encounters die niet te ontwijken zijn. Natuurlijk zijn dit elementen die niet veranderd konden worden en ze zijn ook niet heel storend, maar tonen wel dat Final Fantasy X wat op leeftijd is.

Aan de graphics kan natuurlijk wel gesleuteld worden en dat is voor het grootste gedeelte ook gedaan. De filmpjes zien er nog steeds erg goed uit, de belangrijkste karakters hebben een grafische upgrade gekregen en ook de omgevingen zijn minder verouderd dan had gekund. Het zijn enkel de NPC’s die er niet goed uit zien. Aan hun gezichten is minder gewerkt wat je echt kunt zien. Verder bewegen de personages vrij houterig en maken ze steeds dezelfde bewegingen tijdens het praten. Ook dit is nog wel te vergeven, het zou veel moeite kosten om dit allemaal te verbeteren. Wat wel echt slecht is dat de filmpjes niet weggeklikt kunnen worden. Een lang filmpje meerdere keren kijken omdat je doodgaat bij een lastige baas kan behoorlijk irritant worden.

Girlpower

Genoeg over Final Fantasy X, het directe vervolg Final Fantasy X-2 is namelijk ook in deze remaster aanwezig. Direct vervolg is echter wel een misleiding, want je zou dan verwachten dat het verhaal, de gameplay en de sfeer verder gaan waar het eerste deel stopte. Dit is echter niet zo, de game is zelfs bijna een tegenpool van Final Fantasy X. Het belangrijkste daarvan is de sfeer. De game is namelijk vrolijk, mal, neemt zichzelf niet serieus en behoorlijk vrouwelijk. De lieve, ietwat naïeve Yuna is de hoofdpersoon, maar ze is nu veel speelser geworden en toont meer initiatief. Samen met Rikku (van het vorige deel) en Paine zijn de drie op zoek naar spheres. Yuna heeft namelijk Tidus in een opname gezien en is op zoek naar antwoorden. Het verhaal wordt later wel serieuzer, maar de malle sfeer blijft deel van de game. Daar moet je van houden, anders worden het hele lange uren.

Qua gameplay is Final Fantasy X-2 ook een tegenpool van zijn voorganger. Het vechten gebeurt namelijk in real-time, weg is dus het tactische plannen. Nu maak je snel beslissingen met welke aanvallen je de zwakte van een vijand uitbuit en wissel je van rol als je opstelling niet optimaal is. Deze rollen zijn kostuums waar de dames tijdens het vechten mee kunnen wisselen. Je hebt bijvoorbeeld de Black Mage en Warrior, maar ook meer aparte rollen als de Songstress. Deze kostuums zien er verschillend uit, maar hebben ook zeer diverse abilities. Deze abilities krijg je als je het kostuum gebruikt, je moet dus goed nadenken welke rollen jou liggen. Het is een prima vecht- en levelsysteem dat vol met actie zit, maar ook voldoende diepgang biedt.

Eindelijk alle content

Naast de twee games is er ook extra content aanwezig in de remake die we gedeeltelijk nog niet eerder hebben kunnen ervaren. Voor Final Fantasy X betekent dit dat er extra moeilijke optionele bazen aanwezig zijn. Voor ons Europeanen niets nieuws, maar de Amerikanen kunnen deze voor het eerst verslaan. Wel is er een lang filmpje aanwezig dat zich tussen de twee delen afspeelt. Belangrijker voor ons is dat de tot nu toe exclusieve content van Japan voor Final Fantasy X-2 voor het eerst speelbaar is. Dit betekent enkele nieuwe kostuums, een wat apart nieuw gedeelte genaamd Last Mission en een Creature Creator. Dit laatste is een erg groot nieuw gedeelte in de game. Je kunt namelijk monsters en NPC’s vangen en vervolgens ermee in toernooien of zelfs in de game zelf mee vechten. Je kunt deze niet direct besturen, maar wel nieuwe abilities geven en ze gaan levels omhoog. Elk monster heeft een speciaal verhaal dat je vrij speelt als je genoeg levels omhoog gaat. Als je deze allemaal wil zien en de zeer speciale NPC’s wil krijgen, ben je heel wat uurtjes kwijt. Een aardige toevoeging dus, die je kunt negeren als je er geen interesse in hebt.

Conclusie

Final Fantasy X & X-2 Remaster HD is een heerlijke trip terug naar het verleden. Final Fantasy X was één van de beste spellen van zijn generatie en het opnieuw doorlopen van het spannende verhaal met Yuna en Tidus blijft na al die jaren geweldig. De mooie filmpjes en muziek helpen hier aan mee, maar het is de briljante gameplay en het levelsysteem die het vooral waard maken om deze klassieker opnieuw te spelen. Natuurlijk zijn gedeeltes van de gameplay wel wat verouderd en zijn de uitdrukkingen en bewegingen van personages jammer genoeg niet even goed geüpgraded. Tevens is het niet kunnen overslaan van filmpjes een rare beslissing. Dit zijn echter kleine minpunten op een verder uitstekende game.

Het vervolg Final Fantasy X-2 is een game waar je van moet houden, door de vrolijke en malle sfeer die de game ademt. Toch zorgt de gameplay ervoor dat deze game het zeker waard is om te spelen. Daarnaast is er voor dit deel veel content aanwezig die we niet eerder konden beleven. De honderden uren speeltijd, goede gameplay en het spannende verhaal maken het dus zeker waard om nog één keer terug te keren naar Yuna’s wereld!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Verhaal en wereld doorlopen nog steeds leuk
  • Briljante gameplay en levelsysteem
  • Muziek van een hoog niveau
  • graphics grootste gedeelte prima
  • Honderden uren speeltijd
  • Extra content aanwezig

Wat is NOT

  • Enkele verouderde gameplayelementen
  • Graphics personages niet altijd verbeterd
  • bewegen houterig
  • Filmpjes kunnen niet overgeslagen worden

9

  1.   
    NoFearz's avatar

    De personages zijn wel wat verbeterd vind ik.
    Bekijk een vergelijkingp