Deze redacteuren hebben de eerste Thief gespeeld

Wij voelen ons weemoedig! We denken vol weemoed terug aan vervlogen tijden! Met het verschijnen van de nieuwe Thief denken we terug aan de momenten van het eerste deel. Niet iedereen in de redactie heeft die game gespeeld, maar een aantal rotten natuurlijk wel. We halen wat herinneringen op…

Peter

Toen de allereerste Thief verscheen was ik 14 jaar oud. Het jaar was 1998 en ik speelde in dat jaar ook de eerste Half-Life, maar ik was vooral helemaal vol van mijn Nintendo 64! Toen al was het maar een gedoe om iedere keer je PC te upgraden en dus had ik mijn toevlucht genomen in Super Mario 64 en Diddy Kong Racing. Echter, vanwege het verschijnen van Half-Life had ik een nieuwe grafische kaart in mijn PC gestopt (jawel, een Voodoo 2 videokaart!) en dus was Thief één van de nieuwe games die ik probeerde.

Thief was erg moeilijk in die tijd! Het was immers de eerste game die gebruik maakte van licht en geluid om vooral NIET gezien te worden. Dat was een trendbreuk en dus was het wennen. Ik heb de game indertijd ook niet uitgespeeld, maar ik heb wel toffe herinneringen aan het spel. Vooral het schieten met de boog blijft me bij en de geluiden. Als je op steen liep maakte dat zo enorm veel herrie, dat het leek alsof je op enorme ijzeren schoenen liep! Dat werd geruisloos bij het lopen op tapijt. Ja, de ontwikkelaars waren niet subtiel in het aangeven wat goed en slecht was.

Michiel

Het is makkelijk om een oude game als ‘klassieker’ te bestempelen, maar in het geval van Thief: The Dark Project is er wel degelijk sprake van zo’n pareltje. Een revolutionaire game die het fenomeen stealth stevig op de kaart zetten. Zo introduceerde Thief de kracht (en het gevaar) van geluid. Niet langer was alleen ‘line of sight’ iets om rekening mee te houden, ook het geluid was een echt onderdeel van de gameplay. Je kon heerlijk opgaan in de steampunk City en dat alles in een destijds revolutionair first-person perspectief. Gordijnen dicht, lampen uit, geluid flink omhoog en het avontuur met Garrett kon beginnen. Dat waren nog eens tijden…

Vandaag de dag is de game grafisch gezien natuurlijk hopeloos verouderd, al valt dat met wat patches nog iets op te krikken richting breedbeeldschermen en een wat meer recente DirectX-ondersteuning. Toch is de game zeker het proberen waard, want de gameplay staat als een huis. Slim level design, spannende momenten om juist te proberen de actie te vermijden, een sfeervolle omgeving en zoals gezegd een briljante toevoeging van geluid. Prik dus door de visuele beperkingen heen en waag je eens aan wellicht de beste stealth-game ooit gemaakt.

Leon

Thief was niet alleen één van de eerste games die ik als kleine jongen speelde, het is ook – tot op de dag van vandaag – nog steeds één van de beste games die ik ooit heb gespeeld. Dat komt vooral omdat Thief een pure stealthgame was. In de stealth-spellen van tegenwoordig kun je je, nadat je bent gespot, vaak nog wel redden door simpelweg je wapen te legen en hard weg te rennen, maar in de eerste Thief stond gezien worden vrijwel altijd gelijk aan opnieuw beginnen. Dat maakte de game zo ontzettend spannend.

Daarnaast bewees Thief dat games ook eng kunnen zijn zonder bloederige taferelen. Op een paar uitzonderingen na waren er geen gruwelen te zien in de game, maar desalniettemin voelde je constant je hart in je keel kloppen. De duistere, perfect ontworpen levels en de geheimzinnige geluidseffectjes maakten Thief tot een audiovisueel spektakel zoals ik dat later zelden nog heb mogen ervaren. Ook het spel met licht en donker was fenomenaal en legde de basis voor zo’n beetje elke andere stealthgame die volgde.

Kortom: Thief heeft niet alleen aan de wieg gestaan van het stealth-genre zoals we dat anno 2014 kennen, het spel markeerde ook het begin van mijn liefde voor games. En daar ben ik Thief tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

Tot zover de drie redacteuren die de eerste Thief hebben gespeeld. Wil je meer weten over de geschiedenis van Thief? Bekijk de Thief GN Retrospective, of lees de Thief review.
  1.   
    djonnieboy97's avatar

    nice zou ook wel de eerste game willlen spel maar heb sinds gisteren zelft thief dus play time 😀

  2.   
    Daniel Z's avatar

    HD-remakes graag! Na het spelen van Thief op de PlayStation 4 en alle artikelen rondom de serie snak ik naar meer Thief.