Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney

Objection! Een snelle blik door de zaal toont een warboel van spanning, rode blosjes en zwetende mensen in pak. Aan de kant zit een duo van een beroemde professor en advocaat, waartegenover een rood aangelopen man van de gamewebsite GamersNET. Met een bulderende schorre stem klinkt er een geluid vanaf de kant van de rechter: “Kunt u uzelf verklaren, Professor doctor Hershel Layton? Is het waar dat u uw hoge hoed afzet en voortaan enkel nog thee gaat zitten lurken achter de geraniums?” Met een lichte zucht staat de glimlachende professor op en neemt zijn hoed af…

Gedaagde: Hershel Layton
Edelachtbare, kijk de aanklager spiegelt de zaken niet geheel voor zoals ze zijn. Tot op heden heeft mijn succesvolle serie namelijk wereldwijd meer dan vijftien miljoen exemplaren verkocht. Ik hoef u er dan ook niet op te wijzen dat ik genoeg geld heb om gemakkelijk vier of vijf levens te niksen en elke dag van een heerlijk Earl Grey-theetje te genieten. Met een woordzoekertje erbij natuurlijk op zijn tijd. Zou u het bijvoorbeeld Mark Zuckerberg (Facebook) kwalijk nemen als hij zijn smoelenboek eens op Marktplaats zou zetten en vervolgens van de aardbodem verdween? Mijn speurdersinstinct zegt dat het hier toch lichtelijk naar jaloezie ruikt of zelfs stinkt. Dat zou ook niet gek zijn met die schrale verdiensten van een gamejournalist, lijkt me?

Aanklager: Redacteur Valentijn
Maakt u het nou even persoonlijk, professor? U snapt dat wanneer u het bijltje erbij neergooit er nog weinig gameseries zijn die het epische point-and-click tijdperk zullen eren? Uw games brengen niet enkel uniek vermaak, maar u draagt daarbij een heel genre op uw schouders. Met Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney bewijst u namelijk dat u nog steeds genoeg trucjes onder die hoge hoed van u heeft zitten. Zo liet u uzelf en die heer in het blauwe pak naast u ontvoeren naar de mythische wereld van Labyrinthia en toonde daarmee aan dat er nog genoeg interessante verhalen te vertellen zijn. Voor het eerst in lange tijd wist u weer die magische vibe te brengen die we voor het eerst in The Curious Village zagen door simpelweg een standalone verhaal te bieden. En dan heb ik nog niet eens over de geniale samenwerking tussen u beide heren. Meester Wright, ik zie u daar bijna een traantje wegpinken?

Verdediger van de gedaagde: Phoenix Wright
Objection! Aanklager, u spuit nietsbetekenende emotionele nonsens! U lijkt hier puur kreten te slaan van blind fanboyisme. Eens ben ik het zeker met u dat mijn cliënt en ik een goede samenwerking wisten neer te zetten. Zowel binnen als buiten de rechtszaal. Gelijk heeft u ook dat door deze ongewone samenwerking ik zelfs taferelen wist mee te maken die ik nooit verwacht had. Zo was het vrij ongewoon voor mij om mijn argumentatie te zoeken in een magisch boek of me tegelijk te ontfermen over een handvol verdachten. Wellicht zijn het dan ook wel de meeste bijzondere rechtszaken voor mij tot nu toe. Toch is het niet aan u of mijn bekwame cliënt zijn carrière voortzet als puzzelavonturier.

Aanklager: Redacteur Valentijn
Blind fanboyisme!? Mocht de heer Layton elke keer hetzelfde kunstje flikken, dan was ik het eens met u. Toch bewijst de man ook ditmaal genoeg in petto te hebben. Al zijn sommige dialogen wat cliché binnen het geheel en wist niet elk hoofdstuk me aan het scherm gekluisterd te houden, weet u nog steeds genoeg kwaliteit te bieden. En dan moet ik heel eerlijk in mijn gamershartje bekennen dat ik nog het meeste plezier beleefde met uw rechtszaken, meester Wright. U had in deze middeleeuwse setting te maken met een aantal handicaps waar u elke keer tegenop moest boksen. Van forensisch onderzoek was dan ook geen sprake tijdens uw juridische gevechten. Nog nooit heeft u zoveel met het blote verstand moeten doen. En dan heb ik nog niet eens over die geniale lamme getuige van u.

Verdediger van de gedaagde: Phoenix Wright
Emiel..? Amere..? Emeer? Bedoelt u die dronkenlap? Ik heb de afgelopen tijd de meest uiteenlopende dingen in de rechtbank gezien: van lammetjes tot hippies. Afijn, niet belangrijk. Hoewel mijn cliënt en ik het beiden ontzettend waarderen hoe lyrisch u bent, wil ik het allemaal toch wat nuanceren. In feite is dit namelijk alweer de zoveelste keer dat mijn cliënt zijn loep erbij pakt, puzzels oplost en jengelende mensen aanhoort. Op mijn optredens na, doet de titel weinig om dat niveau te ontstijgen. In tegenstelling tot de andere Layton-titels zijn er ditmaal ook geen extra minigames in de professor zijn koffer. Ik snap dat u van de games van mijn cliënt gecharmeerd bent, maar genoeg moet toch een keer genoeg zijn?

Aanklager: Redacteur Valentijn
Meester Wright, u heeft een punt. Het is zeker zo dat gamers die de vorige Professor Layton-games niet konden waarderen, ook nu beter weg kunnen blijven. Hetzelfde valt te zeggen over de Phoenix Wright-onderdelen. Maar voor de echte fans is dit zeker wel verplichte kost. De wereld van Labyrinthia weet zoveel sfeer en prachtige varianten van de nummers uit de eerdere soundtracks te bieden, dat je makkelijk een paar dagen verslaafd aan je 3DS hangt. Professor Layton, wilt u wellicht niet nog eens nadenken voor u definitief uw hoed afzet?

Gedaagde: Hershel Layton
Tja, dat zal voor nu een puzzel blijven…

Conclusie

Eén ding is zeker: Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney weet opnieuw een ontzettend meeslepend verhaal te bieden. Dankzij de sterke afwisseling tussen de beide spelonderdelen blijft het voor het grootste deel van de game gewoonweg genieten. Hier en daar zit er wel een ietwat cliché of saaier stuk in (en is de ontknoping wel erg ver gezocht), maar daar staat genoeg tegenover. Voornamelijk de middeleeuwse rechtszaken weten je tijd op te slokken voor je er erg in hebt. Hoewel het de zoveelste titel binnen de beide series is, en er niet veel revolutionairs is toegevoegd, maakt dat eigenlijk niet veel uit. Beide series bieden namelijk de bekende, ijzersterke gameplay en charme waarmee je dan ook gemakkelijk twintig tot dertig uur zoet bent. Afscheid nemen van de man met zijn hoge hoed wordt steeds moeilijker en moeilijker.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Perfecte mix tussen beide spelonderdelen
 • Met als hoogtepunten de trials
 • Sfeervol met een hoofdletter S
 • Epische lamlendige getuige: Emeer

Wat is NOT

 • Enkele dialogen wat cliché
 • Na uitspelen blijven er wat vraagtekens

8.3

 1.   
  Leon 2.0's avatar

  Geniale review! Op de ds toch altijd genoten van zowel de Prof. Layton- als de Phoenix Wright-games, dus dit klinkt als een geweldige cross-over. Helaas heb ik alleen geen 3DS in huis…