GN Achtergrond: de terugkeer van Garrett in Thief

Nog heel even en dan kunnen we aan de slag met de nieuwe Thief. Geen vierde deel, maar een heuse reboot van de franchise, ontwikkeld door Eidos Montreal (Deus Ex: Human Revolution). Wie is die Garrett eigenlijk? Natuurlijk weten we dat het een meesterdief is, maar waarom zijn al die gamers zo enthousiast over de allereerste Thief? Wij hebben het voor jullie uitgezocht en vertellen jullie precies wie Garrett eigenlijk is…

Let op! Deze bio is gemaakt naar aanleiding van zijn avonturen in de originele trilogie. Wat er gaat veranderen in de nieuwe Thief kun je zelf ondervinden in de game.

De jonge jaren

ightNog heel even en dan kunnen we aan de slag met de nieuwe Thief. Geen vierde deel, maar een heuse reboot van de franchise, ontwikkeld door Eidos Montreal (Deus Ex: Human Revolution). Wie is die Garrett eigenlijk? Natuurlijk weten we dat het een meesterdief is, maar waarom zijn al die gamers zo enthousiast over de allereerste Thief? Wij hebben het voor jullie uitgezocht en vertellen jullie precies wie Garrett eigenlijk is…

Garrett heeft geen fijne jeugd gehad. Dat is ook de reden waarom hij een meesterdief is geworden. Zonder ouders is hij opgegroeid in de stad van de game, simpelweg The City. Om toch te overleven, diende hij te stelen. Niet alleen geld, maar ook simpelweg eten.
Echter, zijn talent blijft niet anoniem, want al snel wordt hij geworven door een ondergrondse organisatie: The Keepers. Hier heeft hij zijn latere training genoten.

Een man van principes

Er is echter nog een zeer belangrijke eigenschap die erg belangrijk is voor de gameplay van Thief. Garrett heeft namelijk een principe. Hij moordt niet! Of in ieder geval niet met veel plezier. In de nieuwe game gaat dit ook direct conflicten opleveren met collega’s. Garrett zal altijd kiezen voor de vreedzame weg, voor zover dat kan als dief natuurlijk. In de game mag je de keuze helemaal zelf maken, maar weet dat Garrett met tegenzin geweld gebruikt. Dit is ook de reden waarom hij The Keepers verlaat en alleen verder gaat vanaf zijn twintigste jaar.

eftAls ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) gaat hij verder, met een groot relativeringsvermogen. Garrett is sarcastisch, cynisch en egoïstisch, wat nodig is om zijn werk goed uit te oefenen. In de eerste jaren van zijn solocarrière steelt hij een dure scepter van Lord Bafford, breekt hij in een gevangenis en krijgt hij ruzie met Ramirez, de baas van het dievengilde. Garrett weigert namelijk contributie te betalen en Ramirez probeert hem daarvoor zelfs te vermoorden.

Ten tijden van het origineel wordt Garrett ingehuurd door een handelaar genaamd Constantine. Hij dient een edelsteen genaamd The Eye te stelen. Echter, na het stelen van The Eye wordt hij verraden en Garrett verliest hier zijn oog. Zijn uiteindelijk wraak komt van een kopie van The Eye, die Garrett uitrust met explosieven en verwisselt met het origineel.

ight

De latere avonturen

In Thief II: The Metal Age heeft Garrett een mechanisch oog gekregen, dus dankzij de technologische vooruitgang mede dankzij de factie The Mechanists. Dit zorgt echter ook voor de komst van camera’s en robotten in de stad. The Mechanists willen de macht in de City grijpen, maar zorgen met hun technologieën voor veel vervuiling en dus ook ziektes. Dieren en planten verdwenen uit de stad en de baas van de Mechanists, Karras, wil zelfs al het biologische leven vernietigen. Gelukkig weet Garrett dat te voorkomen. In de laatste Thief weet Garrett zelfs de Final Glyph te stoppen, een magisch object dat de wereld dreigt te vernietigen.

Tot zover de levensgeschiedenis van Garrett. De nieuwe Thief is natuurlijk een reboot, dus alles wat hierboven beschreven is zal in een andere vorm terugkeren in de nieuwe game. We kunnen echter wel veel oude bekenden verwachten, want veel personages uit de eerdere delen zullen opnieuw hun opwachting maken in Thief.

Wil je ons oordeel weten over de game? Dan verwijzen we je graag naar de Thief review en de Thief video review.
 1.   
  Flapjack's avatar

  gerrit

 2.   
  Leukste's avatar

  Hij klimt wel snel in de ladder. Bij de 10 minuten gameplay van Thief was hij nog een student die bij vogels met een Wajong uitkering juwelen stal. Vandaag is hij al ZZPer.
  Ok en nu serieus. Mooie samenvatting van waar Thief vandaan komt en waar het nu staat. Zo krijg ik (als onbekende) van deze game toch een aardig beeld van Garrett.