LEGO The Hobbit

Onlangs waren we bij Warner Bros. op bezoek om de nieuwe LEGO-game uit de stallen van Traveller’s Tales te mogen aanschouwen: LEGO The Hobbit. Er was een presentatie en een hands-on, dus de eerste verwachtingen van de in de lente te verschijnen game zijn hier. Is LEGO The Hobbit vernieuwend, of is het weer gewoon LEGO zoals we gewend zijn?

They’re taking the hobbits to Isengard

Lang, zeer lang na het verschijnen van The Lord of The Rings-films is nu de trilogie van The Hobbit aan de gang. Een perfecte gelegenheid voor TT Games om er een LEGO-serie van te maken in de vorm van een game. Heb je niet genoeg van The Hobbit, dan volg je in dit spel gewoon nogmaals het verhaal van de eerste twee films. Ja, de eerste twee. De derde film komt immers pas eind dit jaar in de bioscoop en tijdens een interview met James Norton hebben we de behoorlijk zware vraag gesteld: waarom niet wachten met de derde film en dan de game uitbrengen? Norton antwoordde dat de eerste twee films genoeg interessants bevatten om een complete game te vullen. Volgend jaar zullen we vast nog een game krijgen over de derde film.

Je start met Bilbo Baggins in Bagend en Bilbo denkt een rustige dag te hebben. Maar helaas, zijn huis zal volstromen met dwergen, Gandalf en andere vrienden. Na een grappige introductie en een minigame – het overgooien van borden voor het eten – kun je echt aan de slag met LEGO The Hobbit. Je doorloopt met Bilbo, de andere dwergen en Gandalf de twee verhalen op de bekende grappige en flauwe weg zoals we gewend zijn van de LEGO-games. In totaal bevat LEGO The Hobbit 80 personages die allemaal speelbaar zijn en die allemaal hun eigen specialiteit en power-ups kennen. Je bent altijd met meerdere personages op reis en dus is het mogelijk tijdens het spel te wisselen tussen karakters. Logisch, want soms moet dit ook wel, voor bijvoorbeeld puzzels of gevechten.

Loot, minigames en goblins

Een ander belangrijk verschil met de vorige LEGO-games is het verzamelen van loot. Deze loot verkrijg je door de gehele wereld en bestaat natuurlijk uit allemaal LEGO-blokjes. Je kunt hiermee wapens krijgen, in je hub kamers bouwen (zoals een eetkamer) of puzzels oplossen. Zit je ergens vast, dan schiet na verloop van tijd een pop-up tevoorschijn met de nodige hints. Je kunt dan lezen wat je kunt doen of je luistert in het menu, in je hub of tijdens de hints naar de zwoele stem van Christopher Lee, die dit alles heeft ingesproken. Naast het verzamelen van loot en het in elkaar zetten van constructies ben je tevens bezig met minigames. Deze kunnen zeer variëren en als je de minigames kent uit LEGO Marvel Super Heroes, dan weet je dat ze niet te complex worden. LEGO-games blijven geschikt voor kinderen, dus het moet gemakkelijk blijven met een grappige insteek.

Tijdens de speelsessie kwamen we bij een stuk waarbij de groep dwergen in een grot valt en in Goblin Town belandt. Hier wordt een deel van de gameplay van LEGO The Hobbit duidelijk. Je moet uiteindelijk de Goblin King verslaan, maar alvorens je bij hem bent, ben je veel puzzels en dode goblins verder. Voor sommige puzzels of aanvallen heb je meerdere dwergen nodig, bijvoorbeeld wanneer je een ladder wilt plaatsen, ergens op moet klimmen of een groep goblins wil aanvallen met houten palen. Je bent dus echt een groep en zo fungeer je ook. Als je bij de Goblin King aankomt, krijg je bovenin het scherm te zien hoeveel goblins je moet verslaan om de aandacht van de koning te krijgen. Je kunt dan vechten met dwergen die een pijl en boog hebben, een zwaard of bijvoorbeeld een bijl. Gandalf kan zijn krachten gebruiken om goblins weg te vagen. Om de koning van zijn troon te stoten, zul je soms weer de krachten moeten bundelen. Het is mogelijk een body-up in te zetten, waardoor dwergen samenspannen om nieuwe en sterkere aanvallen uit te voeren. Dit is echter wel redelijk scripted, want je kunt alleen bepaalde vijanden aanvallen met de body-up.

Voorlopige conclusie

De eerste indrukken van LEGO The Hobbit zijn zeker aardig. Natuurlijk, het blijft LEGO en daarom hoeven we geen grote veranderingen te verwachten. Het zou leuk geweest zijn als er meer mogelijkheden waren voor de next-gen consoles, maar dat is iets voor de toekomst. LEGO The Hobbit borduurt verder op het sterke concept en voegt daar een aantal nieuwigheden aan toe. De loot die je kunt verzamelen, de bouwmogelijkheden met verzamelde loot, veel minigames, het samenwerken en het wisselen tussen de vele personages en het verkrijgen en upgraden van wapens. Het zijn allemaal kleine vernieuwingen die de LEGO-games iets meer dynamiek zullen geven. Wel jammer is dat het verhaal van de derde film niet in de game zit. We zullen hoe dan ook nog meer moeten zien om te bepalen of LEGO The Hobbit echt sterk staat.

  1.   
    jessy123's avatar

    ziet er leuk uit maar ik zie liever echte gameplay

  2.   
    Leon 2.0's avatar

    Eigenlijk heb ik wel weer eens zin in een LEGO-game en The Hobbit is natuurlijk best een toffe setting. 🙂 Wel jammer inderdaad dat ze niet gewoon even wachten tot de derde film en dan direct alle content in één game stoppen.

  3.   
    john mor's avatar

    Heb me zeer vermaakt met lego lotr maar voor deze pas ik. Een half spel….

  4.   
    pietersen9's avatar

    kan niet wachten

  5.   
    Andrevantoever's avatar

    M’n laatste lego game was op de PS2 en zou ook niet meer weten hoe die heette maar LEGO The Hobbit ziet er wel grappig uit, misschien maar eens proberen?