Beste Peter Microsoft, waar blijft de Xbox One?

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige keer was het de beurt aan Peter, die schreef over de inhaalgames die hij met Kerst ging spelen. Deze week schrijft Leon, per uitzondering, geen brief terug aan Peter. Hij richt zijn brief aan een bekend bedrijf…

Reactie op: Beste Leon, welke inhaalgames ga je spelen deze Kerst? Beste Microsoft,

Jullie hebben een moeilijk jaar achter de rug. In mei vorig jaar kondigden jullie vol trots de Xbox One aan, de opvolger van één van de succesvolste game-apparaten ooit. We kregen beelden te zien van oogstrelende games (Forza 5) en brute slachtfestijnen (Ryse, Dead Rising 3), met Kinect 2.0 als het revolutionaire nieuwe apparaat dat onze game- en multimedia-ervaring naar een nieuw hoogtepunt moest gaan tillen. Het leek erop dat jullie opnieuw een waardig kanshebber waren om de next-gen-oorlog te winnen.

Helaas liep de toekomst totaal anders…

Sinds de onthulling volgde blunder na blunder. Jullie deden maandenlang vaag over het DRM-beleid en van die gelegenheid maakte Sony gebruik door zich nog sterker te positioneren als “console voor de gamers”. Toen jullie uiteindelijk besloten de fameuze “360 turn” te maken, was het ergste leed al geleden. Vervolgens bleek dat de Xbox One het niet bescheiden prijskaartje van 500 euro opgeplakt zou gaan krijgen; 100 euro meer dan zijn directe concurrent. Ook de extreme focus op tv leidde tot gegrinnik binnen de industrie. Desalniettemin leek het korte tijd weer de goede kant op te gaan, maar toen maakten jullie midden augustus bekend dat de Xbox One in grote delen van de wereld was uitgesteld naar 2014. Het gevolg: boze gamers, honende journalisten en een lachende Jack Tretton.

Maar ook na de release hielden de blunders niet op. De Xbox One bleek veel te vroeg te zijn gelanceerd, wat leidde tot missende features in zowel games als de console zelf. Daarnaast werd langzaam duidelijk dat het apparaat nu al, aan het prille begin van zijn levenscyclus, een gebrek aan kracht heeft: vrijwel alle ontwikkelaars slagen er niet in hun games op 1080p te draaien. Zowel gamers als journalisten reageerden opnieuw teleurgesteld. Het enige waar Sony zich tegelijkertijd zorgen over hoefde te maken, was of het wel genoeg PlayStation 4’s kon produceren om aan de immense vraag te voldoen.

Terwijl in de VS en UK steeds meer fans overlopen naar de concurrentie, zitten er in de Benelux en Scandinavische landen honderdduizenden gamers te springen om eindelijk met de Xbox One aan de slag te mogen. Dit is de groep die jullie op dit moment nodig hebben, maar helaas blijven zij in de kou staan. Er wordt nog steeds met geen woord gerept over een internationale release voor de Xbox One en het eerste kwartaal zit er inmiddels bijna op. Zou World of Games dan toch gelijk hebben gehad? Moeten we echt nog wachten tot het derde kwartaal van 2014?

Eén ding is in ieder geval zeker: het geduld van de gamers raakt op. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun Xbox One in Duitsland op te halen en zelfs grote winkelketens als Mediamarkt gaan nu geïmporteerde consoles aanbieden. Hier hangt echter wel een flink prijskaartje aan: voor een geïmporteerde Xbox One betaal je als consument al snel 100 euro meer. Fans moeten dus een keuze maken: wacht ik netjes totdat Microsoft de Xbox One naar Europa brengt, of schaf ik de console nu al aan tegen de prijs van anderhalve Playstation 4? Dat lijkt mij geen keuze die je trouwe fans wilt laten maken…

Daarom bij dezen mijn oprechte vraag: waar zijn jullie mee bezig? Fouten maken is menselijk, maar jullie maken het nu wel erg bont. Is er echt niemand bij Microsoft die begrijpt dat de schade enkel nog kan beperkt kan worden door de Xbox One nu uit te brengen in de Benelux en Scandinavische landen, vergezeld door een prijsverlaging en minstens één interessante exclusive? Of wordt dit allemaal belemmerd door een factor die nog bedreigender is? Een factor waar wij zelfs nog niets van weten? Ik ben opgehouden met raden, maar één ding is zeker: dit is jullie laatste kans om de schade te beperken.

Groeten,

Leon

  1.   
    GrijzeVos's avatar

    Goede brief, is die gestuurd naar Microsoft?

  2.   
    D_Dog's avatar

    AMEN! 😡

  3.   
    Kill Gamer 01's avatar

    Erg goede brief Leon!
    Ik ben het volkomen eens met de hele brief en ik zal het geweldig vinden als je hem ook echt naar Microsoft hebt gestuurd. 😉

    Ik denk dat Microsoft nu wel fans verliest die overstappen naar de PS4. De PS4 was schaars verkrijgbaar op launch terwijl dat de Xbox One in december al een levertijd van 3 weken had in Duitsland en inmiddels al in 3 dagen verkrijgbaar is bij Media Markt.de. Bij nedgame.nl is de import versie voor €550 verkrijgbaar, maar ik wacht rustig af op mijn Day One editie bij de Game Mania alhoewel dat nu bijna al een jaar duurt!!!! http://www.imgdumper.nl/uploads7/53161140c76d7/53161140c20ec-Schermafbeelding_2014-03-04_om_18.44.58.png

    De Xbox One kan makkelijk in het derde kwartaal verschijnen. Het eerste kwartaal is al bijna voorbij, om de console in het tweede kwartaal uit te brengen zal wel laat zijn aangekondigd, maar om de console tijdens de E3 op 9 juni aan te kondigen voor een wereldwijde launch in augustus lijkt aannemelijker.

  4.   
    3333/3333's avatar

    Of wordt dit allemaal belemmerd door een factor die nog bedreigender is?

    Waarschijnlijk het risico op een gehaaste en slordige launch. (Spraakherkenning die nog niet goed werkt in het Nederlands bijvoorbeeld) Dat zou nog een klap voor Micorsoft zijn.

  5.   
    hakkenbijl's avatar

    Hoezo veel duurder in Duitsland? Heb laatst een exemplaar meegenomen uit een winkel in Sarstedt (nabij Hannover). Dat was voor een vriend van me en heb een Xbox One + 1 controller +fifa 14 (dwnld) + Forza5 + 30dagen live gold voor 529,-. En nu moest ik nog als ergens ben een controller meenemen voor hem. Terwijl de prijs bij Bol.com 499,- zonder een game.

  6.   
    JV0472's avatar

    Mooie brief !

  7.   
    jessy123's avatar

    dat is durven zo brief te stuuren,maar wel goed,en goed over nagedacht over de brief!

  8.   
    Bones's avatar

    Als mensen naar Duitsland gaan en daar hun X-box one kopen, zou ik als Microsoft niet direct de noodzaak niet zien hem op de Nederlandse markt te brengen, het verkoopt toch? De PS4 is zo goed als niet verkrijgbaar, de X-box liefhebber kan hem vandaag thuis hebben.

  9.   
    Talska's avatar

    Speelt voor mij ook mee dat ik weer op de PC overstap.

    PS4 is ook nergens te verkrijgen, en alles daarin ‘berichtgeving’ is zo onduidelijk.

    Laat ze beiden het maar met de console uitzoeken.

    Als je dit van te voren weet dan maak je die dingen toch eerst en breng ze daarna uit?

  10.   
    noah81's avatar

    Goede brief! Liefhebbers zoals ik hebben de xbox allang gehaald in duitsland ofzo, hij is gewoon simpel en allang verkrijgbaar, maar het slaat natuurlijk nergens op dat er nog geen release datum is.