The Monuments Men

Een film die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal over de grootste kunstroof uit de geschiedenis, geschreven door Robert M. Edsel, The Monuments Men. George Clooney’s tweede project als regisseur. Spannend zou je denken, helaas pakte de film niet helemaal uit zoals ik van tevoren had gehoopt.

Verhaal
Het verhaal speelt zich af aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, waarbij de rol van het Duitse Rijk steeds kleiner werd. Een ongewone groep Amerikanen, van museumcurators tot kunsthistorici, krijgt de opdracht om de door de Nazi’s geroofde kunstwerken uit Duitsland te halen om ze terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaren. Dit is echter geen gemakkelijke missie aangezien de groep meer verstand heeft van Rembrandt dan van geweren. Maar deze zogenoemde Monuments Men zijn bereid te sterven om de eeuwenoude kunstwerken te redden. Het wordt een race tegen de klok om de vernietiging van deze culturele werken te voorkomen. Het verhaal opzich is een interessant deel van de Tweede Wereldoorlog omdat dit gedeelte van de oorlog weinig tot niet belicht is in de geschiedenisboeken. Ik, en velen met mij, hadden er nog nooit over nagedacht wat er met de kunst in die tijd is gebeurd.

Cast
Op de acteerprestaties in de film is niets op aan te merken. Dat is ook niet gek als je ziet welke acteurs erin meespelen. George Clooney heeft een ijzersterke cast bijeen gehaald om The Monuments Men te filmen. Clooney zelf speelt één van de hoofdrollen, namelijk die van Frank Stokes, een hooggeplaatste kunsthistoricus aan het Fogg Museum. Ook Matt Damon (kunstcurator James Granger), Bill Murray (architect Richard Campbell), John Goodman (Walter Garfield), Jean Dujardin (Jean Claude Clemont), Hugh Bonneville (Donald Jeffries) en Cate Blanchett (Claire Simone) zijn van de partij. Deze gerenommeerde acteurs maken van de film een geloofwaardig en interessant verhaal. Vooral de humor en gezichtsexpressies van John Goodman en Bill Murray zijn af en toe hilarisch. Hierdoor voel je al snel dat je een band hebt met de The Monuments Men. Je wilt ze zien slagen in hun zoektocht en je wilt dat de kunst gevonden wordt voordat de Nazi’s het vernietigen. Dit heeft regisseur Clooney goed in beeld gebracht.

Langdradig
Zoals ik hierboven al zei is de rode draad van de film zeker interessant te noemen. Maar voor het genre actie-thriller, gegeven door productie maatschappij Sony Pictures, is het een veel te langdradige film. Er komen ongeveer vier á vijf actiemomenten in de film voor, die vaak totaal niet spannend zijn, wat echt te weinig is voor een film die 119 minuten duurt. Zelfs de humor, die ook ruimschoots in The Monuments Men aanwezig is, kan daar niets aan verbeteren. Om de film wat sprankelender te maken had Clooney het verhaal wat in kunnen korten of het verhaal in een hoger tempo af kunnen laten spelen. Hierdoor zouden de spannende momenten zich sneller achter elkaar afspelen waardoor de film minder langdradig overkomt.

Conclusie
Dat The Monuments Men een andere, maar interessante, blik op de Tweede Wereldoorlog werpt staat buiten kijf. Het is daarom geen echte oorlogsfilm, ook al speelt het zich wel in die tijd af, omdat het meer gaat om de achtergrond van de grootste kunstroof in die tijd. Of de mannen slagen in hun missie zal ik hier niet verklappen, daar moet je zelf maar achter komen. Vooraf had ik het idee dat Clooney en Co. een spannend avontuur vol actie zouden beleven in hun zoektocht naar de kunstschatten. Daar kwam ik bedrogen op uit. Wat overblijft is een langdradig maar interessant verhaal over de dappere Monuments Men, maar verwacht niet dat je op het puntje van je bioscoopstoel zit. Daarom belonen we The Monuments Men met drie van de vijf sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Mooi verhaal
  • Cast
  • Humor

Wat is NOT

  • Langdradig
  • Weinig actie

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren