Evolve

Evolve was bij mij van de radar verdwenen toen ik de uitnodiging kreeg om de game in Londen te bekijken. Dat is misschien niet gek ook. Turtle Rock Studios begon het project onder de vleugels van THQ, maar met het faillissement van deze uitgever was het 2K die het winnende bod deed bij de verkoop. Persoonlijk denk ik dat 2K hier een goede keuze heeft gemaakt, want met het enorm verslavende Left 4 Dead op de cv, weet je in ieder geval dat de ervaring in huis is. De game is al weer drie jaar in ontwikkeling en dat we hier spreken over een 4 vs. 1 multiplayer betekent in ieder geval dat mijn nieuwsgierigheid gewekt is.

4

Het is best knap om iets nieuws te verzinnen in het overvolle multiplayer-genre. Niet omdat er niets nieuws te bedenken valt, maar bepaalde franchises zijn zo enorm succesvol binnen een bepaalde formule, dat het vaak gemakkelijker is om dat succes te kopiëren, in plaats van iets nieuws te bedenken. Evolve doet veel nieuwe dingen, alleen al omdat je met vier hunters gaat strijden tegen één monster. De vier hunters spelen zoals we dat gewend zijn van andere shooters, verdeeld over vier verschillende klassen. Eén daarvan is volledig uniek aan deze game en dat is de Trapper. Het monster laat zich besturen als een third-person actiegame. Op alle klassen kom ik straks terug, want eerst wil ik het hebben over de setting. Er is nog weinig bekend over het verhaal, maar wat we tot nu toe hebben gezien doet wel denken aan Left 4 Dead, met korte introductiefilmpjes die je voorbereiden op een level. Wij mochten aan de slag in één map, een groot bos, met hier en daar een gebouw. Stel je de eerste Jurassic Park voor en je hebt een exact beeld. Dichte bebossing met hoge bomen, industriële gebouwen op bepaalde plekken en heel veel verschillende dieren, die allen doen denken aan kleine dinosaurussen.

Of je nu als monster of als hunter speelt, bijna alle dieren in de game zijn potentiële tegenstanders. Voor de hunters is dat erg handig, want bij het verslaan van grotere wezens, kun je gemakkelijke unlocks verdienen zoals healthpacks of meer snelheid. Voor het monster is het opeten van dieren absolute noodzaak, want hij moet letterlijk groeien, oftewel evolueren. Er zijn drie levels in evolutie en in het begin maak je geen schijn van kans tegen hunters. Het is dus zaak om bij het aantreden van de map te rennen voor je leven en zo snel mogelijk beesten op te eten om te groeien. Ondertussen gaan de hunters naar je op jacht. Hierbij komen de klassen van pas. Vier klassen, die ieder ook meerdere personages krijgt met allen verschillende snufjes. Wij hebben van iedere klasse één karakter gezien. Er is een Medic- en een Assault-klasse die beiden doen wat je van ze verwacht, een supportklasse die airstrikes kan oproepen en onzichtbaar kan worden, maar de meest specifieke klasse voor Evolve is wel de Trapper. Deze persoon moet beschermd worden, want hij krijgt de snufjes mee om het monster op te sporen en gevangen te nemen. Hij kan Sound Sensors plaatsen, die afgaan als het monster er dichtbij loopt, hij heeft een Harpoon Gun die het monster (die sneller is) kan terughalen en hij heeft een Mobile Arena, die een enorme bubbel om de Hunters en het Monster plaatst. Vang het monster in zo’n bubbel en je hebt een minuut om hem te doden of in ieder geval te verwonden.

vs. 1

Tot zover de menselijke partij, die in het begin vooral bezig zal zijn met het zetten van vallen en het betere speurwerk. Het monster is op dat moment aan het jagen op dieren. Wij hebben alleen Goliath onder de knoppen gekregen, een monster zoals uit de films en stripboeken. Groot en met klauwen. Op het eerste level ben je nog erg zwak, maar op level twee maak je al een goede kans tegen de hunters. Ook speel je ieder level een extra kracht vrij. Denk hierbij aan het werpen van rotsen, het spuwen van vuur of verder springen. Ben je level drie, dan wordt het erg moeilijk voor de hunters om je uit te schakelen. Bovendien zal de conclusie altijd vallen op het derde evolutieniveau, want dan dien je als monster een bepaalde machine uit te schakelen in het midden van de map, wat tot een epische conclusie leidt. Persoonlijk vond ik de besturing van het monster nog verre van optimaal. Waar de hunters besturen als je gewend bent uit shooters, is het monster erg log en traag. Dit zal ongetwijfeld de bedoeling zijn, maar het belemmerde mij wel in navigatie door het grote level. Dit mag wat mij betreft nog opgepoetst worden voordat de game verschijnt in de herfst.

Enorm spannend

Wat mij betreft is Evolve een verfrissing in het multiplayergenre. Het opjagen van het monster is geweldig, zeker als je in de verte het geluid van een Sound Sensor of een groep vogels hoort en je met zijn allen naar het geluid rent, om vervolgens in de verte het monster te zien wegklimmen (dat kan hij namelijk). Ook de momenten als je het monster vast hebt in de bubbel zijn erg tof. Sterker nog, het hoogtepunt was toen drie hunters waren uitgeschakeld en de Support zo slim was om onzichtbaar te worden en te ontsnappen van het monster, zodat hij de mensen kon reviven toen het monster weer weg was. Episch!

Echter kan ik niet wachten om de game later opnieuw te mogen bekijken. Simpelweg omdat het wel wat eentonig was met vier soorten hunters en één soort monster. Uiteindelijk moet het natuurlijk heel spannend worden welk monster je als tegenstander krijgt. Niet ieder monster zal namelijk groot en sterk zijn, maar je kunt je ook bedenken dat er kleine, snelle, giftige en stealthy monsters komen. Als de hunters in het begin niet weten welk monster de tegenstander is, dan is dat enorm spannend bij het opjagen. Welke wapens neem je mee? Was dit de goede keuze?

Voorlopige conclusie

Evolve heeft enorm veel potentie. De bosrijke map die we gespeeld hebben zag er prachtig uit en leek rechtstreeks uit Jurassic Park te komen. De vier klassen van de hunters zijn goed gebalanceerd en het spelen van het monster is ook enorm spannend. De truc is echter wel om het heel afwisselend te maken. Gelukkig maak ik me daar geen zorgen over, want dat is ook het doel van de ontwikkelaar. We krijgen veel verschillende hunters (met andere snufjes) en verschillende monsters met ieder hun specifieke eigenschappen. Als dat er is gaat Evolve een dijk van een multiplayergame worden. 4 vs. 1 multiplayer, het kan toch echt!

  1.   
    Andrevantoever's avatar

    Oh Sick ik dacht dat deze game alleen voor PC zou komen, Wel leuk spel om erbij te hebben 🙂

  2.   
    ChielB's avatar

    Dit gaat echt heel tof worden. Goede ontwikkelaar, mooi concept. Verdient nog wel wat extra aandacht.