De personages van de Final Fantasy XIII-trilogie

Lightning Returns: Final Fantasy XIII speelt zich honderden jaren na de eerste twee delen af, aan het eind van de wereld. Deze wereld zelf is ook compleet veranderd en dus hebben de verhalen van de eerdere delen nauwelijks een invloed op Lightning Returns: Final Fantasy XIII. Veel van de hoofdpersonen komen echter wel terug; Lightning, Snow, Hope en anderen zijn allemaal opnieuw in meerder of mindere mate aanwezig. Het is daardoor wel zo fijn om te weten wie dit precies zijn en wat hun relaties met elkaar zijn. Weet je dat niet meer? Lees dan dit artikel om je geheugen op te frissen!

Dit artikel bevat spoilers over de franchise. Heb je de eerste twee delen nog niet gespeeld en wil je dat nog doen? Sla dit artikel dan over!

Lightning

Natuurlijk beginnen we bij Lightning, de hoofdpersoon van het eerste en derde deel en dus de belangrijkste protagonist van de trilogie. Lightning is een echte stoere chick, herkenbaar aan haar lange paarse haar. Vechten heeft ze al van jongs af aan onder de knie gekregen, toen ze deel van het leger was. Daar maakte ze snel promotie door haar talenten voor vechten, maar ook door haar persoonlijkheid. Ze is onafhankelijk en vertrouwt in eerste instantie alleen op zichzelf. Ze kan zichzelf op een taak focussen en als je haar vertrouwen wint is ze een echte vriend. Ze houdt echter maar van één iemand: haar zus Serah. Die heeft ze namelijk zelf opgevoed toen haar ouders stierven. Voordat de eerste game begint zijn de zussen langzaam uit elkaar gegroeid.

En dan begint Final Fantasy XIII. Serah vertelt Lighting dat ze een l’cie is. Die moeten hun opdracht uitvoeren voor een bepaalde tijd, anders veranderen ze in cieth. Wanneer Serah gevangengenomen wordt, gelooft Lightning haar eindelijk. Met een hele groep vecht ze zich een weg naar Serah toe, die iedereen een visioen geeft. Hiermee voltooit ze haar opdracht en verandert ze in kristal. Kwaad dat ze haar zus heeft verloren, begint Lightning aan een reis om wraak te nemen. Uiteindelijk lukt het Lightning met de hulp van wat anderen om de wereld te redden en komt Serah weer tot leven.

Snow

Het eerste avontuur beleeft Lightning echter niet alleen, ze neemt een hele groep mee op sleeptouw. Eén van die karakters is Snow, qua koppigheid gelijk aan Lightning maar verder compleet anders. De man is tijdens het avontuur niet bepaald het brein van de groep, maar wel een echte leider. Hij was namelijk de leider van een verzetsgroep. Verder is hij vooral optimistisch, spreekt en springt hij in actie voordat hij er eens over na kan denken en daarmee brengt hij anderen in problemen. Hij ziet zichzelf als een held die de wereld moet redden gedurende de twee games.

Zijn belangrijkste drijfveer is echter zijn liefde voor Serah. Inderdaad: Snow en Serah zijn een koppel! Ze lijken totaal niet bij elkaar te passen en dat vindt Lightning ook. Zij ziet Snow maar als een lompe idioot die too stubborn to die is. Wanneer Serah dan in kristal verandert is Snow degene die het liefst wil dat zij hun opdracht halen, in de hoop dat Serah weer tot leven komt. De groep ziet in hun visioen het monster Ragnarok en de meesten denken dat ze wereld moeten vernietigen. Snow gelooft echter dat ze de wereld moeten redden, omdat dit Serah’s laatste woorden waren. Zijn geloof in Serah blijft gedurende de games onverzetbaar.

Hope

Sommige mensen van de groep, inclusief Lightning, irriteren zich soms aan Snow. Het is echter Hope die Snow haat. Aan het begin van de game ziet hij namelijk zijn moeder naar haar dood vallen en Snow is degene die haar niet op tijd redt. Wanneer de twee gedurende het avontuur alleen zijn, valt Hope uiteindelijk Snow aan. Ze worden echter door vijanden onderbroken en Snow redt Hope van hen. Daarna krijgt Hope opnieuw de kans Snow te vermoorden, maar ziet in dat wraak niet de juiste manier is om over de dood van haar moeder heen te komen.

Hope is de jongste en kleinste van de groep en in het begin van de trilogie nog zeer onvolwassen. Hij is naïef, onzeker, soms emotioneel en bang voor vechten. Hij wil liever vluchten dan zich in het avontuur te storten. Hope is echter ook het karakter dat zich het meest ontwikkelt. Hij kijkt op naar Lightning en leert van haar te vechten en niet bang te zijn tegenover vijanden. Daarna kruipt hij uit zijn schulp en leert zijn persoonlijke emoties onder controle te houden. Hope is waarschijnlijk de slimste van de groep en geeft aan het eind dan ook advies aan de rest. In het tweede deel speelt Hope ook een belangrijke rol. Hij is een echte leider geworden en heeft grootse plannen om de wereld te redden.

Sazh

De oudste van de groep is Sazh. Hij probeert de anderen in lijn te houden als ze weer eens emotioneel worden. In de game zorgt Sazh voor de vrolijke noot. Hij is de piloot van de groep en heeft een kleine chocobo als zijn huisdier. Sazh gaat met de rest van de groep mee omdat zijn zoon Dajh ook een l’Cie geworden is en gevangen genomen wordt. Hij ontdekt dat Vanille een fal’Cie stoorde, waardoor die zichzelf verdedigde door de toevallig aanwezige Dajh een l’Cie te maken. Witheet van woede wil hij Vanille vermoorden, maar hij beseft dat dit niets kan veranderen en zijn eigen leven kan hij ook niet nemen. Dajh is dan al in kristal veranderd en Sazh hoopt dat hij weer tot leven kan komen. Hierdoor heeft hij weer een reden om te vechten en hij wordt uiteindelijk aan het eind van het eerste deel beloond als zijn zoon, net als Serah, ontwaakt uit de kristallen staat.

Vanille en Fang

Deze twee dames zijn vriendinnen, maar lijken totaal niet op elkaar. Vanille is jong, soms irritant (maar altijd positief) en leeft heel erg met de rest mee. Fang is juist gesloten, een echte vechter en niet empathisch. Ze zijn echter verbonden met elkaar, omdat zij van Pulse zijn, en niet van Coccoon zoals de rest, en eeuwen eerder geboren zijn. De twee dames waren al eerder l’Cie en probeerden de wereld te vernietigen. Ze werden echter in kristal veranderd door een andere Fal’Cie zodat ze hun missie niet zouden halen. Eeuwen laten worden ze wakker en sluiten ze zich bij de rest van de groep aan omdat ze de Fal’Cie wilden doden. Nadat de baas Orphan is verslagen begint Coccoon naar de grond te vallen. Fang en Vanille besluiten dan om Ragnarok te worden en redden de wereld door in een gigantische pilaar van ijs te veranderen. De rest van de groep wordt wakker, maar Vanille en Fang vallen opnieuw in een kristallen slaap.

Serah

Het meisje waar het allemaal mee begint, komt aan het eind van de eerste game weer tot leven. In Final Fantasy XIII-2 speelt zij echter de hoofdrol. Lightning is verdwenen van de aardbol en iedereen denkt dat ze dood is. Iedereen, behalve haar zus Serah. Zij heeft namelijk herinneringen die de rest niet heeft. Snow gelooft haar als enige en gaat op zoek naar Lightning. Door de jaren heen is Serah een stuk sterker geworden, zowel fysiek als emotioneel. Wanneer een meteoriet neerstort met de mogelijkheid om door de tijd te reizen, grijpt Serah deze kans met beide handen aan. Ze heeft namelijk een droom van Lightning gehad, dat ze in een andere wereld en tijd leeft.

Noel

Samen met de meteoriet verschijnt ook Noel Kreiss, de laatste mens in leven aan het eind van de wereld. Hij is door Lightning het verleden ingestuurd naar Serah toe om hen weer bij elkaar te brengen. Verder heeft hij zelf niet veel herinneringen, maar door zijn van nature avontuurlijke persoonlijkheid gaan ze samen door de tijd reizen. Ze komen steeds bij paradoxen in de tijdslijn aan, die ze samen oplossen. Uiteindelijk komen ze erachter dat Caius de ultieme vijand is. Noel is met deze man en met de ziener Yeul opgegroeid en ze waren de laatste drie mensen in leven. Yeul is de eerste mens en reïncarneert elke keer weer naar haar dood. Caius is dan weer haar beschermer en is onsterfelijk door de chaos in zijn hart. De pijn om haar elke keer weer te zien sterven, zorgt ervoor dat hij de tijd wil vernietigen.

Het einde en het begin

Noel en Serah vechten uiteindelijk tegen Caius. Nadat die man in Bahamut verandert en alsnog verliest, probeert hij om Noel over te halen hem te doden. Dit doet Noel niet, Caius springt echter in het zwaard van Noel. Hierdoor verdwijnen de paradoxen en wordt de tijdslijn weer hersteld. Tijd om feest te vieren, toch? Dat leek heel even het geval, maar dan krijgt Serah nog een visioen en meteen daarna sterft ze. De godin Etro sterft daardoor ook en de wereld lijkt gedoemd te zijn. Lightning gaat op de troon van de godin zitten en valt in een stenen slaap. Hier eindigt het tweede deel. Nu pikt Lighting Returns het verhaal verder op…

De bovenstaande personages waren de belangrijkste figuren van de Final Fantasy XIII-trilogie. Wil je nog meer over deze game weten? Lees dan onze recensie, bekijk de screenshots of check de trailers.
  1.   
    Leukste's avatar

    Mooie column. Geeft een goed beeld van de personage en schets een beeld van de gebeurtenissen die de personages hebben meegemaakt. En dit zonder al te veel spoilers te geven over de games.