Might & Magic X Legacy

De Might & Magic-serie staat garant voor ouderwetse RPG-actie die inmiddels een enorme schare fans heeft vergaard. De serie is altijd trouw gebleven aan zijn wortels en voor veel gamers is dat niet altijd gemakkelijk. Waar links en rechts RPG’s verschijnen die andere, actievollere genres gebruiken als Mass Effect, Skyrim of The Witcher, is daar bij de Might & Magic-serie geen sprake van. Dat is maar goed ook, want hoe vet bovengenoemde voorbeelden ook zijn, er is altijd een grote groep gamers die een echte, ouderwetse RPG prefereert. Niet voor niets is Might & Magic X: Legacy wellicht niet voor de massa, maar wel een verademing voor mensen die verlangen naar vervlogen RPG-tijden.

Kies juist

De setting van Might & Magic X Legacy is een beetje dubbel, want in het beginfilmpje wordt een geschiedenis van oorlog verteld, engelen en nieuwe wetten ingevoerd door de koningin, waardoor er weer een oorlog ontstaat tussen de nobelen van het land en haar troepen. Echter, je eigen groep zal geen deel nemen aan de oorlog, maar simpelweg het land moeten doorkruisen om as van de mentor van één van de party-leden naar een tempel te brengen. Wat er op de achtergrond speelt in het land zal niet meer worden dan achtergrond en dit maakt het verhaal veel minder episch dan het beginfilmpje doet vermoeden.

Waar de echte RPG-fan het meest van kan genieten is natuurlijk het samenstellen van een party. Er zijn weinig games waar dit dieper is dan in Might & Magic X: Legacy. Het is natuurlijk mogelijk om een standaard gebalanceerde groep te krijgen, maar de echte uitdaging zit hem natuurlijk in het zelf samenstellen van de groep. Dit is niet gemakkelijk voor beginnende spelers, want de game is moeilijk en als je geen goed gebalanceerde groep hebt, is de kans van slagen klein. Je kunt kiezen uit vier rassen, waarbij je in ieder ras weer kunt kiezen uit drie verschillende klassen. De rassen zijn niet bijster origineel (dwerg, mens, elf, orc), maar er zijn dus 12 verschillende speelstijlen. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er bijvoorbeeld zeven verschillende magische scholen waar je uit kunt kiezen, waaronder water, vuur, aarde en arcane. Denk hier goed over na, want het kiezen van een goed gebalanceerde party is meer dan de helft van het werk!

Tegels

Als je Might & Magic X: Legacy oppakt krijg je het beste van twee werelden. De game ziet er grafisch goed uit, al zal niet iedere pc het gemakkelijk vinden om de game te draaien. Dit is best vreemd, omdat de game niet revolutionair mooi is. De stijl van de game is echter zeer aantrekkelijk, al blijven we hier spreken over een turn-based RPG, waarbij je je voortbeweegt over tegels. Een stap naar voren, een stap naar links, naar achteren… Je beweegt van tegel naar tegel, zoals het een RPG van de oude stempel betaamt. Wat ik dan wel weer behoorlijk jammer vind is het feit dat er niet gesproken wordt in de game. Een mooie hedendaagse versie van een ouder genre kan juist op het gebied van storytelling lekker modern voelen. Dat is niet het geval, ook al omdat het bovenstaand beschreven verhaal niet echt de diepgang heeft die we inmiddels gewend zijn van andere games.

Qua gameplay zit het wel snor, want er is ongelooflijk veel diepgang te vinden in het verslaan van je tegenstanders. Het samenwerken van je party is van groot belang en omdat je soms een tijdelijke vijfde (en soms een zesde) companion meekrijgt, biedt het ook nog de nodige afwisseling. Als speler van games als Mass Effect blijft het wennen dat een tegenstander die vijf tegels in de verte te zien is niet direct aan te vallen is, maar dat is ook een kwestie van wennen. De game is wel behoorlijk pittig en meermaals ga je het afleggen tegen een ondode, een spin of reus.

Conclusie

Might & Magic X Legacy is fanservice. Gamers die verlangen naar lang vervlogen RPG-dagen worden op hun wenken bediend. Voor beginnende spelers is het echter wel een kluif, want het is vooral het samenstellen van je party wat van groot belang is. Ook de combinatie tussen de verschillende klassen kan een grote uitdaging zijn, zeker als je bedenkt dat je tegenstand niet gemakkelijk is. De wereld is sfeervol en mooi, al blijft het jammer dat de game tekstgebaseerd is. Gesproken dialogen waren voor mij een mooie toevoeging geweest in de 21e eeuw. Ook het verhaal is niet erg spannend, maar als je van uitdagende turn-based gameplay houdt, dan heeft Might & Magic X Legacy wat dat betreft heel veel te bieden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Een ode aan een vervlogen genre
  • Sfeervolle wereld

Wat is NOT

  • Hoogdrempelig
  • Oppervlakkig verhaal
  • Niet voiced

7

Meer Might & Magic X Legacy

  1.   
    WoKingNL's avatar

    Ik ben nooit echt into de Might & Magic gekomen behalve dat ik deeltje 6 van de heroes serie heb dus ik denk dat ik deze oversla. Prima review verder 🙂