Nieuwe PS4-review: Tomb Raider: Definitive Edition

Met de lancering van de PlayStation 4 is er een tijd van dubbele releases aangebroken. Natuurlijk zijn Knack en Killzone: Shadow Fall exclusief gemaakt voor het nieuwe apparaat van Sony, maar de andere launchgames hebben ook al een release gekend op de PlayStation 3. Wat is het verschil tussen de versies en welke is beter? In deze korte reviews bespreken wij de verschillen tussen de versies…

Lees hier de complete Tomb Raider-review.

De verschillen

De terugkeer van Lara Croft, en hoe. In de reboot Tomb Raider kregen we vorig jaar maart met een jonge en veerkrachtige – vooral kreunende en kermende – Lara te maken. De game werd overdonderd met positieve kritieken en werd ook op GamersNET zeer aardig beloond in de review van Tomb Raider, namelijk met een 9.0. Maar wat zijn eventuele verbeterpunten in de PlayStation 4-versie van Tomb Raider, die als subtitel Definitive Edition heeft gekregen. Het origin verhaal bevat verbeteringen, plus alle uitgekomen DLC.

Ontwikkelaar Crystal Dynamics is behoorlijk lovend over deze editie, want vooral de 1080p en 60 frames per seconde zouden aantrekkelijk zijn. En dat klopt, want Tomb Raider draait als een zonnetje op de PlayStation 4, zonder enige kreun of kerm uit het apparaat. Die extra frames per seconde in vergelijking met de last-gen consoles is dus zeker te merken en ook de hogere resolutie, in de meeste gevallen. Lara Croft ziet er scherper uit dan ooit, haar haren zijn gedetailleerder en de kleuren in Tomb Raider komen veel beter tot hun recht. Helaas is de game soms te donker om dat echt op te merken. De belichting is bovendien verbeterd, vooral als je vanaf het eiland waar Lara is gestrand op een grote hoogte over een baai kijkt. Op die momenten besef je dat de extra kracht van de next-gen consoles erg fijn is om mee te maken. Daarnaast lijken alle animaties iets vloeiender te lopen en zo ook de physics.

Helaas is nog wel te merken dat Tomb Raider: Definitive Edition afstamt van de last-gen consoles. Je ziet heel duidelijk dat deze versie een upgrade is van de PlayStation 3-versie. Water en vuur vielen mij vooral tegen. Niet volledig scherp en ook de bewegingen van beide natuurelementen kwamen niet erg realistisch over. Tevens zijn niet alle textures aangepakt, want bijvoorbeeld begroeiing en rotsen ziet er behoorlijk last-gen uit. Deze versie van Tomb Raider bevat ook hier en daar bugs, waardoor animaties niet altijd kloppen.

Conclusie

Het is erg tof dat ontwikkelaar Crystal Dynamics een jaar na release op de ‘oude’ consoles met een verbeterde versie komt op de PlayStation 4 (en Xbox One), met Tomb Raider: Definitive Edition. Je merkt dat het bedrijf moeite in de next-gen versie heeft gestoken, want de belichting is verbeterd, Lara Croft is scherper, de animaties zijn iets vloeiender, het spel draait erg soepel en op een 1080p resolutie. Ook bevat de Definitive Edition alle uitgebrachte DLC.

Toch vind ik het moeilijk te bepalen of je deze versie van Tomb Raider moet kopen als je de game al hebt gespeeld op de vorige generatie consoles. De verbeterde punten zijn niet baanbrekend genoeg en er is zelfs achtergebleven aandacht, zoals nog steeds onscherpe textures op begroeiing en rotsen, en onrealistisch bewegend water en vuur. Als je Tomb Raider nog niet hebt gespeeld, dan is deze versie het zeker waard. Om hem echter opnieuw te kopen op next-gen, is jullie afweging. Misschien waren de verwachtingen wel te hoog..

 1.   
  gamepower's avatar

  mooie en duidelijke mening!
  en laten we eerlijk zijn TR zag er al bijzonder goed uit op de xbox360 en ps3!
  ik kan wel begrijpen dat ze er veel werk hebben ingestoken, maar het blijft dan toch ook een game van de vorige generatie, anders hadden ze de game helemaal opnieuw moeten maken, op de nieuwe consoles!
  al bij al vind ik dat pure geldklopperij, zeker voor de mensen die de game al gespeeld hebben!
  voor nieuwe speler is het natuurlijk een must have want TR is een zeer goede game!
  de next- gen TR zal zeker wel verkopen op ps4 want op deze console momenteel een serieus tekort aan nieuwe games!

  maar ik heb hem rond gespeeld op de 360 en met deze weinige toevoegingen laat ik hem links liggen

 2.   
  blackname's avatar

  Echt een super goede game, alleen in mijn ogen een beetje overbodig had liever gezien dat ze de tijd in een nieuwe game stopten

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  blackname schreef, "Echt een super goede game, alleen in mijn ogen een beetje overbodig had liever gezien dat ze de tijd in een nieuwe game stopten"

  De PlayStation 4-versie is geport door Nixxes. Een Nederlandse studio die zich puur bezighoudt met het porten van games naar bijv. pc en nu dus PlayStation en daar zijn ze behoorlijk goed in! 🙂 Daarnaast is het ook wel een fijne toevoeging aan de catalogus van de PS4. Zoveel games komen er nu immers niet uit en als je Tomb Raider nog niet hebt gespeeld, is het dus zeker het aanschaffen waard! Ik begin er in ieder geval toch wel sterk over na te denken om hem te halen.