Ender’s Game

We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is Ender’s Game ook in de Nederlandse bioscopen te zien. De film kwam begin oktober al in de Verenigde Staten uit en in België begin november. Maakt de film de hoge verwachtingen waar of is het de zoveelste boekverfilming die niet weet aan te slaan? Je leest het in onze recensie van Ender’s Game.

Asa Butterfield, bekend uit Hugo [2011] en The Boy in the Striped Pyjamas [2008], speelt in deze film de hoofdrol van Ender Wiggin, een jonge knul die voor zijn leeftijd behoorlijk slim is en weet wat hij wil. Wanneer de aarde een volgende aanval van de Formics (een buitenaards ras) afwacht, worden jonge kinderen opgeleid tot commandanten op een speciale school, ergens in de ruimte. In bijna alle trainingen blinkt Ender uit en al snel wordt duidelijk dat hij wel eens degene zou kunnen zijn die de wereld kan redden.

Als je bovenstaande alinea aandachtig hebt gelezen denk een ijzersterke film te verwachten. Helaas is niets minder waar. Ender’s Game verteld weliswaar een goed verhaal, maar laat ook veel onduidelijkheid achter. Zo denk je vooraf een keiharde actiefilm te verwachten maar in werkelijkheid gaat de film alles behalve snel. Ondanks dat er een heel alien-ras uitgeroeid moet worden lijken de makers zich te richten op het jongere publiek. Had men hier een keiharde actiefilm neergezet met een 16+ rating, dan had de film het misschien iets beter gedaan.


Toch is de film totaal niet slecht te noemen en houdt je er waarschijnlijk een goed gevoel aan over wanneer je de film gezien hebt. Dankzij een aantal verassingen weet de film toch constant te boeien. Zo heeft Ben Kingsley een zeer belangrijke rol in de film en weet hij deze op zijn manier weer ijzersterk neer te zetten ondanks dat hij het grootste gedeelte van de film niet in beeld is geweest. Hoe dit komt gaan we je natuurlijk niet verklappen, daarvoor moet je de film zelf maar gaan kijken.

We kaartte het eerder al even aan, de film had veel meer potentie als de makers zich op het volwassen publiek gericht had. Daarbij mist de film iets dat niet snel een meerwaarde heeft, namelijk 3D. Als Ender’s Game in 3D zou zijn uitgebracht zou dit de film een stuk indrukwekkender gemaakt hebben. De ruimtevoertuigen en brokstukken vliegen namelijk continue om je oren en ook op het trainingscomplex, in de enorme arena, had een 3D-effect hier en daar niet misstaan. Erg jammer dus dat de film slechts in 2D is uitgebracht.

Hoewel we allemaal weten dat Ender Wiggin de wereld uiteindelijk zal redden is de film minder voorspelbaar als je zou denken. Gedurende zijn opleiding komt Ender in verschillende eenheden terecht waar hij van alles meemaakt. Hij wordt vaak gepest en bestempeld als het groentje van de groep. Iets waar hij zich totaal niet in kan vinden want hij wil de baas zijn, zo zien ook kolonel Hyrum Graff (Harrison Ford) en majoor Gwen Anderson (Viola Davis). Hoewel Anderson in het begin nog wat sceptisch is over de jongen weet Graff maar al te goed wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Ender’s Game vertelt op een vrij kinderlijke manier het levensverhaal van Ender Wiggin. Deze bijzonder slimme jongen krijgt uiteindelijk de leiding over zijn eigen eenheid en moet samen met hen de wereld beschermen tegen de Formics. Doordat de trailers een ander soort film schetsen dan we in werkelijkheid te zien krijgen kan de film flink tegenvallen en de doelgroep wat onduidelijk zijn. Toch beoordelen we Ender’s Game met drie van de vijf sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Redelijk onvoorspelbaar
  • Ben Kingsley

Wat is NOT

  • Te kinderlijk
  • Doelgroep niet duidelijk
  • Géén 3D

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren