Sniper Elite 3 Fast Forward 2014

Pak in een gemiddelde shooter een lekkere sniper rifle en al snel vallen twee dingen op: het snipen is kinderlijk simpel en je wordt uitgemaakt voor camper. En dat terwijl een goede sluipschutter een absolute pro is. Een expert met verstand van zaken die met behoorlijk wat zaken rekening moet houden om succesvol het wapen te gebruiken. Gelukkig is er voor fans van wat meer diepgang en respect voor de sluipschutter een subgenre met sluipschuttersgames. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat er vooralsnog één koning is: Sniper Elite!

De lat ligt hoog

Dit jaar verwachten we alweer deel drie en ontwikkelaar Rebellion heeft stevige ambities met Sniper Elite 3. Niet zo gek ook, want door vele liefhebbers werd voorganger Sniper Elite V2 behoorlijk geprezen. De lat ligt dus behoorlijk hoog. We schrijven drie jaar voor de gebeurtenissen uit Sniper Elite V2 en wederom mogen we ten strijde trekken als Karl Fairburne, een officier van de Office of Strategic Services (OSS). De locatie is echter niet meer Berlijn en omgeving, neen, de missies van Sniper Elite 3 spelen zich af in Afrika. Uiteraard valt ook daar genoeg te doen om de oorlog positief te beïnvloeden. Eind vorig jaar zagen we in een trailer al dat Fairburne aan de slag ging in Tobruk City, een zanderige stad in het altijd sfeervolle Libië.

Heerlijk vertraagd

Mede dankzij het gebruik van Rebellions eigen Asura-engine moet de game grafisch een grote stap gaan maken. Naast de pc verschijnt Sniper Elite 3 ook voor de Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One en PlayStation 4. Kortom, cross-gen. Het valt nog te bezien of de versie voor de pc en nieuwe consoles echt indrukwekkender is dan de versie voor de oudere generatie. Deel twee was immers visueel geen hoogvlieger, al maakte de gameplay dat natuurlijk weer goed. Hoe heerlijk was het immers om vertraagd een kogel door een schedel te zien beuken?! De X-Ray Kill Cam maakte indruk en zal dat ook in deel drie weer gaan doen.

Ook heeft Rebellion laten weten dat Sniper Elite 3 meer ‘sandbox’ moet worden dan zijn voorgangers. Met de zanderige omgevingen van Afrika zit het wel goed, al moet nog blijken hoeveel vrijheid blijheid dit gaat opleveren. Is het slechts een kwestie om jezelf wat meer naar links of meer naar rechts te positioneren? Of krijg je volledige vrijheid in het besluipen van vijanden en het bepalen van de beste posities om een doelwit om te leggen? In zekere mate was dit ook met V2 al wel het geval, maar dat men nóg meer sandbox wil gaan gebruiken spreekt zeker tot de verbeelding.

Voorlopige conclusie

Sluipschutters, hate it, or love it. Met de Sniper Elite-games heeft Rebellion een mooi subgenre nieuw leven in weten te blazen en de verwachtingen voor Sniper Elite 3 zijn dan ook hooggespannen. Het wachten is op nog wat meer gameplay en wellicht een visuele vergelijking van de oude en nieuwe generatie. Rebellion heeft echter ook nog troeven in handen. Zo heeft men vooralsnog niets gemeld over een co-op, al liet de ontwikkelaar via Twitter tussen de regels door weten dat we (een vorm van) co-op kunnen verwachten. Sniper Elite 3 is dan ook zo ‘hot’ als een zomerse middag in Libië.


Lees alles over Sniper Elite 3 op onze gamepagina. Check de video’s, lees het laatste nieuws en bekijk screenshots van de game.

  1.   
    3333/3333's avatar

    Geweldig! Dit wordt echt een fantastische game, zowel qua gameplay als de setting waarin het zich afspeelt. Eindelijk een game die zich focust op het Afrikakorps.

  2.   
    scarface123's avatar

    ziet er goed uit

  3.   
    Musicman88's avatar

    Gaat zeker op mijn verlanglijstje komen

  4.   
    ShadyXL's avatar

    Klinkt wel vet ^^ Misschien toch maar eerst even SE 2 halen voordat deeltje 3 uit is. Ik heb namelijk alleen deel 1 gespeeld.