Fable Legends Fast Forward 2014

Het was wellicht de grootste game-aankondiging van de Gamescom van afgelopen jaar. Peter Molyneux’ wereldberoemde fabel krijgt een nieuwe episode en daarmee neemt Lionhead Studios een ongekende stap. In plaats van een nieuw verhaal – waarin je de macht moet grijpen of de wereld naar het licht of de duisternis moet leiden – gaan we volledig online! Wordt de Fable die wij kennen nu toch echt een MMOG (Massively Multiplayer Online Game)?

Één, twee, drie, vier helden?

Om op die laatste vraag maar gelijk antwoord te geven: nee, Fable Legends is géén MMORPG. Als we Lionhead mogen geloven gaat het echter wel om een ‘ware next-generation RPG’; voor wat dat waard is dan. Één ding is wel zeker. De studio heeft zijn pijlen erop gezet om dé ultieme Fable-game voort te brengen, volgestopt met Albions fijnste folklore en legendes. In plaats van één held, zal het ditmaal om een viertal protagonisten gaan. Samen met drie anderen wordt het dus mogelijk om de magische en wonderlijke wereld van Albion te ontdekken. Mocht je echter alles liever alleen doen, dan kun je ook altijd nog samenwerken met drie AI-bestuurde spelers.

In tegenstelling tot de eerdere delen in de franchise worden er dus meer strategische elementen toegevoegd. Zo moeten de vier verschillende karakters – met ook vier geheel verschillende classes – samenwerken om verder te komen. Met de lage moeilijkheidsgraad die we gewend zijn van de Fable-games is het nog onduidelijk hoe dat uit zal pakken. Door de onderstaande trailer weten we in ieder geval wel wat voor soorten helden we kunnen verwachten. Zo zal er onder andere een cliché oneliner-gebruikende zwaardvechter, een ietwat masculine vrouw met een enorm schild, een tovenaar en uiteraard ook een boogschutter aanwezig zijn. Alle vier kunnen op een klassieke Fable-wijze vechten.

De focus op co-op is niet de enige grote verandering. Zo heeft Lionhead met trots laten weten dat je in Fable Legends eindelijk écht de bad guy kunt worden. Degene die in de rol van de slechterik kruipt zal de vier helden kunnen dwarsbomen:

“for the first time in “Fable” history, “Fable Legends” gives you the chance to embrace villainy and assume the role of an evil mastermind. Playing a Hero utilizes the classic “Fable” style of gameplay, but as a Villain, you’ll combine strategy and tactics to control an army of minions against the Heroes.”

Held zonder hond?

Voor het eerst in tien jaar tijd kruip je dus niet in de huid van een verloren ziel die een held moet worden. Sterker nog, waar we gewend zijn dat elke Fable-game ons naar een moderner tijdperk meevoert doen we nu een flinke stap terug. Fable Legends speelt zich 400 jaar voor de gebeurtenissen uit de eerste game af. Er was nog geen sprake van een Heroes Guild en de helden liepen praktisch vrij in het wild rond, amper wetende waartoe ze in staat zijn. Er is enkel één queeste die ze bezighoudt: zoeken naar ‘de maan op de stok‘.

Wat dat exact betekent is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Fable Legends een hele andere kant opgaat binnen de franchise. Voor het eerst is Molyneux niet zelf betrokken bij de game en dat is te merken. De meest ingrijpende verandering is wellicht het verlies van onze trouwe viervoeter. Call of Duty krijgt een hond, Fable verliest er één. Soms is het leven bijna te tragisch voor woorden.

Voorlopige conclusie

Fable Legends lijkt een veelbelovend project te worden. De game gaat een hoop anders doen dan zijn drie voorgangers en het valt nog af te wachten of dat goed uit zal pakken. We gaan van één held opeens naar een viertal helden. Daarnaast wordt het hele concept van de serie op de schop gegooid. Gelukkig verandert niet alles. Als we de beelden mogen geloven dan zal de typische humoristische en kleurige Fable-sfeer namelijk onaangetast blijven. Toch valt totaal nog niet te zeggen of de game de kwaliteit van zijn voorgangers kan evenaren. Wij bij GamersNET worden er voor nu dan ook nog niet warm of koud van.

Check de gamepagina van Fable Legends om meer te weten te komen over de game. Lees het nieuws en bewonder de screenshots.

  1.   
    gamedude0896's avatar

    geweldig spel! heb alleen geen xbox one

  2.   
    Fat Hobbit's avatar

    ik heb alle fable’s gespeeld en ik ga deze ook spelen.
    zelfs als ik een xbox one moet kopen. 🙂