World of Warplanes

Wargaming.net verdient goud geld. Het bedrijf bracht al eerder de free-to-play game World of Tanks uit, die een groot succes is gebleken. Weinig concurrentie in dit genre en dus vrij spel voor de ontwikkelaar. Nu probeert het bedrijf hetzelfde uit met World of Warplanes, een iets gewaagder sprong, want er zijn genoeg flightsims om tegen te strijden. Wint Warplanes het van de rest in een dogfight?

Vliegen

Het zal een nieuw succes moeten worden, World of Warplanes. Om deze game aan de man te brengen bij in ieder geval het World of Wargaming-publiek, speelt Wargaming direct al op safe. Ten eerste lijkt het menu vrijwel identiek aan dat van World of Tanks, wat natuurlijk alleen maar fijn is voor de herkenning. Bovendien is de hangar waar de vliegtuigen gestald zijn ook gelijkwaardig aan die andere game en is het behalen van punten en het verdienen van geld op eenzelfde wijze geïmplementeerd. Warplanes ademt Wargaming, maar natuurlijk is er één wezenlijk verschil.

Eigenlijk twee, aangezien je in World of Warplanes het luchtruim onveilig maakt, maar het verschil zit hem vooral in de speelsnelheid. Sowieso zijn vliegtuigen veel sneller dan tanks en dat is aan de gameplay dan ook zeer te merken. Waar je in World of Tanks bepaalde keuzes moest maken en tactieken moest gebruiken om je tegenstander vol te raken, zijn deze strategieën in Warplanes absoluut niet van belang. Spelen in het luchtruim voelt totaal anders en je zult het veel meer moeten hebben van je manoeuvreerkunsten. Kurkentrekkers maken, de hoogte in, richting het oppervlak duiken en scherp sturen, dat zijn veelal de taken die je aan het vervullen bent in World of Warplanes.

Vechten

Door deze snelheid van de game – het vliegen zelf voelt echter behoorlijk sloom – zijn gevechten vaak spannend. Je kunt immers kiezen uit een groot scala aan vliegtuigen uit een tijdsperiode tussen de jaren ’30 en ’50 van de vorige eeuw. Fighters, bommenwerpers en alles wat daar tussen zit. Wel is het van groot belang met elkaar samen te werken, wat we in het spel helaas nog te weinig zien. Spelers gaan, net als in veel shooters, op eigen houtje de lucht in en vechten alleen tegen een horde vliegtuigen. De balans tussen teams is bovendien soms ver te zoeken, aangezien je altijd je eigen klasse kunt kiezen. Dit zorgt ervoor dat het ene team beter is ingericht dan het andere. Je moet een goede mix van verschillende vliegtuigen hebben, want met alleen maar bombers kom je niet ver. En winnen doe je niet snel door grondtroepen te bombarderen, want zolang er iets in de lucht zit, is de strijd vaak nog niet gestreden. Een bommenwerper is daarnaast wel leuk, maar als je geen bescherming krijgt van fighters of andere kleinere types vliegtuigen, dan maak je zeer weinig kans.

Er is genoeg variëteit te vinden in de garage, maar je zult zeker veel uren in World of Warplanes moeten stoppen om je garage gevuld te krijgen met deze machtige machines. En zo gemakkelijk is dat nog niet, want hoewel deze game vrij simpel is op te pakken, is ervaring zeer belangrijk. De flightsim is voor beginners redelijk arcade, maar zeker hard to master. Het casual publiek zal dan ook moeite hebben door Warplanes heen te komen, omdat het spel wel gratis is, maar de hardcore speler sneller over zal gaan op microtransacties. Hierdoor komen veel gamers op een achterstand te staan.

Meer mappen

De basis van World of Warplanes zit prima in elkaar, want de dogfights zijn spannend, er zijn genoeg oude vliegbakken te verzamelen en het spel is makkelijk op te pakken. Echter, veel diversiteit zit er in de mappen niet. Volgens de ontwikkelaar zitten er veel herkenbare gebieden in voor spelers van World of Tanks, maar je kunt ook best experimenteren met lucht. Het zou fantastisch zijn om, naast je in dikke wolken te verstoppen om er vervolgens uit te knallen en vijanden te vernietigen, ook andere elementen in de lucht tegen te komen. Andere mappen, of de toevoeging van bepaalde weerelementen, zijn daarom erg wenselijk en die zullen World of Warplanes nog een stuk dynamischer maken. Voor nu lijkt deze game nog even geschikt voor de die-hard speler.

Conclusie

Veel concurrentie in dit genre, dus is het voor World of Warplanes en diens ontwikkelaar Wargaming.net zeker geen eitje een net zo volle community te creëren als bij World of Tanks. Warplanes probeert een groot publiek aan te spreken en in de basis voelt de game her en der arcade aan. Het is makkelijk op te pakken en dogfights zijn erg tof, maar om de flightsim echt goed te leren kennen, zul je er veel tijd (en misschien wel geld) in moeten stoppen om World of Warplanes spannend te houden. Zo toegankelijk als wordt gedacht lijkt het spel dan ook niet en we hopen op meer diversiteit in de lucht en mogelijke updates die het voor beginners makkelijker moet maken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spannende dogfights
  • Veel en geweldige vliegtuigen
  • Makkelijk op te pakken..

Wat is NOT

  • Minder toegankelijk dan gedacht
  • Meer variatie nodig in de lucht
  • Transacties zorgen voor achterstand casual spelers
  • ..moeilijk te beheersen

7

  1.   
    triggermike's avatar

    er is veel aan die screenshot gewerkt met fotoshop. in tegenstelling to war thunder die er veel beter uitziet, leuker is, beter in elkaar zit en realistischer is.
    Jammer genoeg gaan ze de weg op van world or warplanes…. het is alsof die russen geld ruiken en hun trouwe spelers vergeten

  2.   
    nivlem's avatar

    dit zal een strijd worden tussen war thunder en wargaming. aangezien ze beide de zelfde soort games aan het. maken zijn.

  3.   
    3333/3333's avatar

    World of warplanes heeft mij ook nooit echt kunnen bekoren. De vliegtuigen vliegen meer als ruimteschepen, geen gevoel van ook maar enigzins realistische physics. Daarbij speelt het meer als een first person shooter dan een als flight game.

    War Thunder blijf ik in dat opzicht vele malen beter vinden, die geeft nog de optie om voor simulatie te kiezen. Mocht je echt full sim willen dan raad ik Rise of Flight aan, die game is echt waanzinnig goed en heeft daarnaast een hele vriendelijke community die je graag op weg helpt.

  4.   
    ReinsNL's avatar

    Nuff Said

    http://www.youtube.com/watch?v=jNEKWE0DXFY

    Heb beide gespeelt dus nee geen fanboy alert 🙄

  5.   
    Menthalla's avatar

    Op aanraden van een vriend geprobeerd. Kennismaking was van korte duur. Het spel kon mij niet echt boeien en het is net zo geld verslindend als WOT. Wil je goed kunnen spelen dan zal je veel virtueel (wat je ook kan kopen) geld moeten spenderen. Zo niet dan ben net als in al die games gedoemd tot langzaam lvl en uitgesloten van bepaalde goodies.