Trials Frontier Hands-on – Een nieuwe stijl voor Trials

Met de komst van Trials Frontier naar de mobiele platformen, heeft RedLynx besloten de stijl van de game volledig over een andere boeg te gooien. De komende maanden zullen wij verschillende elementen van de game behandelen, te beginnen met het nieuwe uiterlijk van de game. Het grappige is dat Trials eigenlijk altijd al een casual game is geweest, maar vooral aanhangers heeft binnen de hardcore gamecommunity. Dit heeft simpelweg te maken met het gekozen platform. De Xbox 360 is geen Wii en hoewel Trials Evolution (en HD) in het toplijstje van Arcade-games staat voor de Xbox, is het wel fijn dat de game nu ook naar de mobiele platformen komt. En dit is absoluut geen simpele port.

Pick up & Play

Alhoewel, niet simpel? “Simpel” is juist de beste omschrijving van iedere Trials-game, want dat is nou juist de aantrekkelijke basis van de reeks. Iedereen kan Trials oppakken en zal snel begrijpen wat de bedoeling is. De besturing is op de mobiele platformen (ik speelde op iPad) zeer gemakkelijk. Twee pijlen rechts voor voor- en achteruit en twee pijlen links voor het leunen naar voren en naar achteren. Op deze manier kan iedereen de game spelen, al is er genoeg te leren, want in latere levels zullen je skills echt op de proef worden gesteld.

Trials Frontier kenmerkt zich door een getekende stijl, die de game een zeer aantrekkelijke en gezellige uitstraling geeft. Spelers van de eerdere delen zullen de gameplay echter direct herkennen, want de motoren bewegen als vanouds, met het enige verschil dat de motoren iets zwaarder voelen en minder “zweven” dan in eerdere delen. Dit kan ook te maken met het type motor dat ik heb bereden, want ik ben alleen nog maar aan de slag geweest met de eerste motor in de game. Eentje die niet heel snel of sexy is, want dat komt later pas in de game (en in een latere preview).

Geld & Gems

Als nieuwe rijder binnen Trials Frontier komt je terecht in een dorpje, nadat je net bent opgeblazen (met dynamiet natuurlijk) door je rivaal. In het dorpje is een aantal mensen die gaat helpen om weer de beste coureur te worden. Verhaallijnen zijn altijd moeilijk in mobiele games, want ze halen vaak de snelheid uit een game, maar in Trials Frontier is het goed gedaan. Dit is niet alleen vanwege de snelheid van de geschreven dialogen, maar ook vanwege de lekkere geluidjes als je dingen aanklikt. Je kent het wel, soms zijn “klikgeluidjes” gewoon fijn om te horen en dat is ook hier het geval. Er zijn meerdere personages die je gaan helpen, allen met een eigen specialisatie. Zo ga je leren stunts uit te voeren en spullen vrij te spelen, maar het belangrijkste is natuurlijk het upgraden van je motor.

Je speelt namelijk voor geld en voor Gems. Geld is nodig om nieuwe spullen voor je motor te kopen en alle Gems in de game hebben een versnellend doel. Je snapt het al, de Gems zijn het verdienmodel van deze gratis te spelen game. Wil je nooit wachten op nieuwe benzine (om races te rijden) of op het vrijspelen van nieuwe onderdelen, dan kun je Gems inzetten. Het upgraden van je motor ga je doen in de garage van het dorp, maar naast de garage is er ook een saloon te vinden waar je je missies ontvangt, een winkel waar je Gems en geld kunt kopen en een kaart die je naar de parcours leidt. Het thema van de game is Western, want alles lijkt uit een John Wayne-film te komen.

Voorlopige conclusie

Trials Frontier heeft alles in huis om een groot succes te worden in de verschillende digitale winkels. De getekende stijl nodigt spelers uit de game te proberen en alles is natuurlijk gratis te spelen. Mensen die de eerdere games hebben gespeeld op de Xbox 360 zullen blij zijn dat ze de game nu ook onderweg kunnen spelen. Alles zal voor deze mensen herkenbaar zijn, maar Frontier gaat eigenlijk nog veel dieper dan de grote broer op de Xbox. Motoren zijn veel dieper aan te passen er is veel meer te beleven. De parcours zijn wel wat kleiner, maar dat is natuurlijk niet gek op het kleinere scherm. Wij gaan veel uren beleven in de game, nog voordat we ons opmaken voor een release later dit jaar.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren