Quantum Break Fast Forward 2014

Quantum Break belooft een bijzondere game te worden. Ontwikkelaar Remedy wil niet alleen een actievolle game afleveren, maar er tegelijkertijd ook een vette live-action serie aan koppelen. Een stukje hybride entertainment, dat wel eens heel tof kan gaan uitpakken. Of moet deze nieuwe Xbox One-exclusive zich eerst eens goed bewijzen? Lees het in deze Fast Forward!

Een mislukt experiment

Toen vorig jaar Quantum Break werd aangekondigd tijdens het speciale Xbox One-evenement, had vrijwel niemand ook maar enig idee wat ontwikkelaar Remedy van plan was. Een bijzondere teaser trailer kregen we te zien, die vooral heel veel vragen wist op te roepen. Zaken als het bevriezen van tijd, kijken in de toekomst, explosieve actie, een game, een tv-serie… Quantum Break heeft het allemaal.

Het verhaal van Quantum Break draait om Jack Joyce en Beth Wilder, die betrokken zijn bij een mislukt experiment met tijdreizen. Dit mislukte experiment levert interessante gaves op, onder andere om de tijd in je omgeving te bevriezen en mensen uit deze ‘zero state’ te halen door ze aan te raken. Er ligt uiteraard ook gevaar op de loer. Paul Serene, een voormalige kameraad van Jack, heeft nóg grotere krachten tot zijn beschikking. Hij kan diverse varianten van de toekomst zien en maakt daar met veel genoegen misbruik van.

Potentie en gevaar

Het leuke is dat je met alle drie de personages aan de slag kunt gaan: Jack, Beth en dus ook bad guy Paul. Het spelen met Paul draait voor een groot deel om het verkennen van diverse toekomstscenario’s. Je kunt zelf bepalen welke toekomst werkelijkheid wordt en waar Jack en Beth vervolgens mee geconfronteerd worden. En dit alles wordt stevig ondersteund met een live-action tv-serie. Volgens ontwikkelaar Remedy houden gamers ook zeker van series, wat de combinatie van gameplay en tv-serie logisch en interessant maakt.

In bovenstaande alinea schuilt echter zowel de enorme potentie als het enorme gevaar van Quantum Break. We hebben nog maar weinig gameplay gezien en het is voorlopig sterk de vraag hoeveel invloed je als speler daadwerkelijk op de game en het verhaal kunt uitoefenen. Is het slechts een andere route tijdens een missie, een andere vertrekpunt of een ander persoon om te redden? Of zijn volledige missies en situaties totaal veranderd door de keuzes die je hebt gemaakt? Het eerste zou toch wel een domper zijn, maar als het tweede waar is heeft Remedy een pareltje in handen. Het concept van een game, gecombineerd met live-action episodes, klinkt in elk geval best tof. Mits je bereid bent om af en toe de controller even naast je neer te leggen tijdens het gamen.

Voorlopige conclusie

De hype omtrent Quantum Break is nog niet groot en dat is niet zo heel gek, aangezien de Xbox One nog officieel moet verschijnen in onze regio. Toch is dit een game met ontzettend veel potentie. Een spannend verhaal, een sciencefiction-sausje en een gewaagde hybride aanpak met gameplay en live-action episodes. Het grote gevaar schuilt vooralsnog in het feit dat we maar weinig hebben gezien van deze Xbox One-exclusive. Er zijn nog behoorlijk wat vraagtekens, die uiteindelijk bepalend zijn of dit een enorme misser wordt of juist een sublieme system seller. Laten we hopen dat het laatste het geval is. Voorlopig gaat Quantum Break een onzekere toekomst tegemoet en blijft de thermometer in het midden hangen.


Bekijk de gamepagina van Quantum Break om alles over deze Xbox One-exclusive te weten te komen. Check screenshots, bekijk video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Wat ik beter had gevonden is dat Steven Spielberg hieraan meewerkte ipv een serie over Halo.
  Met andere woorden ze hadden ook een bekende acteur kunnen laten acteren in QB series.
  Dan had QB misschien hoger in schijnwerpers gestaan. Maar ook de weinige gameplay beelden zorgen er momenteel voor dat de game nog niet echt bekend is en we ons maar afvragen waar we straks nou mee te maken krijgen.

  Maar misschien is dat wel een deel van de opzet – misschien mogen of moeten we ook nog niet te veel weten over de inhoudelijke gedeelte ervan en moet het nog een beetje een verrassing blijven…Net zoals bij echte TV series. Bijzonder is de game nu al. 🙂

 2.   
  dav1d's avatar

  Sub-Zeuro schreef, "Wat ik beter had gevonden is dat Steven Spielberg hieraan meewerkte ipv een serie over Halo.
  Met andere woorden ze hadden ook een bekende acteur kunnen laten acteren in QB series.
  Dan had QB misschien hoger in schijnwerpers gestaan. Maar ook de weinige gameplay beelden zorgen er momenteel voor dat de game nog niet echt bekend is en we ons maar afvragen waar we straks nou mee te maken krijgen.
  Maar misschien is dat wel een deel van de opzet – misschien mogen of moeten we ook nog niet te veel weten over de inhoudelijke gedeelte ervan en moet het nog een beetje een verrassing blijven…Net zoals bij echte TV series. Bijzonder is de game nu al. 🙂 "

  Volgens mij ben jij vergeten dat Remedy zowel Max Payne als Alan Wake hebben voortgebracht. In beide gevallen hadden ze geen bekende acteurs nodig om iets neer te zetten dat jaren later nog steeds doorgalmt. Ik heb het volste vertrouwen in Remedy, en hoop dat poets of the fall weer iets voor hun maakt dat me ook lang bij blijft.

 3.   
  MisterMDW's avatar

  Kijk erg uit naar deze game !! Vooral het verhaal van beide “main characters” volgen en spelen lijkt mij vet hieraan, om over de speling met tijd en ruimte maar te zwijgen 🙄