Titanfall Fast Forward 2014

Tijdens de Gamescom werd mij pas echt duidelijk hoe tof Titanfall is en niet alleen mij, maar liefst drie van de zes naar Duitsland afgereisde redacteuren bekroonde de shooter van ontwikkelaar Respawn Entertainment tot hun ‘Game of the Show’. Lovende previews daarover kan je uiteraard al langer vinden op GamersNET, maar in deze Fast Forward zetten we alles over Titanfall nogmaal op een rijtje.

Respawn

Titanfall is afkomstig van Respawn Entertainment, een studio die opgericht is door veteranen van Call of Duty-ontwikkelaar Infinity Ward, die na ruzie met Activision die studio verlieten. Met Titanfall richt Respawn zich volledig op het onlinegedeelte en de shooter zal dan ook geen singleplayer kennen. Toch is ‘het verhaal’ niet compleet afwezig, aangezien men de campaign in de multiplayer tracht te verweven. De online gevechten die je uitvoert bevatten dan ook vaak diverse missies die worden geïntroduceerd met een filmpje. Daarnaast bevatten de online arena’s ook bots, die over het algemeen redelijk gemakkelijk af te slachten zijn.

Als je eenmaal aan de slag mag, begin je het potje als een op het eerste oog nogal simpele pilot. De H.U.D. en wapens doen direct aan Call of Duty denken, maar zodra je de map begint te verkennen, zal je direct merken dat deze vergelijking al snel vergeten mag worden. Als pilot ben je namelijk vele malen flexibeler dan in eerdergenoemde game. Door te double jumpen en te wallrunnen kan je als pilot de gehele map doorkruisen zonder ook maar de grond aan te raken en deze verticale gameplay zorgt er constant voor dat je 360 graden om je heen zult moeten kijken, tegenstanders kunnen immers overal rondhangen.

Titans

Het is ook maar goed dat je je als pilot niet alleen op de grond hoeft te begeven, want de begane grond is het strijdtoneel van de titans. Deze gigantische mechs kan je als pilot steeds na een bepaalde tijd oproepen, iets wat versneld wordt door punten te verdienen. De titans ogen bruut, beschikken over behoorlijk wapentuig en zijn simpelweg enorm tof om mee te spelen. Niet iedere titan is overigens hetzelfde. Zoals je als pilot jouw load-out aan kunt passen, zijn er ook variaties in de diverse titans. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Ogre’, een wat logge, maar goed bepantserde en bewapende titan. Je kan echter ook kiezen voor de ‘Stryder’, een veel snellere titan. De logische keerzijde is hier echter dat je over een heel wat zwakker armor beschikt.

Balans

Het feit dat je in Titanfall kan rondbanjeren met gigantische mechs zorgt er natuurlijk al voor dat de game ontzettend aantrekkelijk oogt, maar dat is niet de hoofdreden dat de game mij, en velen met mij, gedurende mijn speelsessie zo aansprak. Dat is de balans waarover de game beschikt. In tegenstelling tot de bekende killstreaks uit Call of Duty is het voor iedere speler mogelijk om zich als titan op het strijdtoneel te begeven en hoewel je misschien denkt dat een pilot geen enkele kans maakt tegen een titan is dit zeker niet waar. Natuurlijk in je eentje heb je als pilot een zware kluif aan het uitschakelen van een titan, maar het is niet onmogelijk. Iedere pilot beschikt namelijk over een speciaal ‘anti-titan-wapen’, waarmee je titans behoorlijk pijn kunt doen. Misschien nog wel meer dan het ‘anti-titan’-wapen is beweging jouw voornaamste wapen tegenover de mechs. Titans blijven immers logge monsters, terwijl je als pilot dus juist overal kunt komen.

Voorlopige conclusie

Fans van first person-shooters mogen met recht uitkijken naar Titanfall, want na het grootse Call of Duty 4: Modern Warfare lijkt Vince Zampella met zijn team de wereld der online schietspellen wederom op te schudden met broodnodige vernieuwing. Titanfall brengt een gebalanceerde ervaring waarin je in een aangename flow constant wisselt tussen het spelen als flexibele pilot en als brute titan. Het worden dan ook nog drie lange maanden wachten tot de shooter op 13 maart 2014 in de winkels ligt voor Xbox 360, Xbox One en pc.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Titanfall te weten te komen, check screenshots, bekijk video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  ChielB's avatar

  Dat in een Titan springen en die manier om jezelf er uit te schieten ziet er toch wel erg strak uit. 8)

 2.   
  GirlPredator010's avatar

  ja ziet er wel vet uit, kan niet wachten om die te spelen

 3.   
  NightWolf's avatar

  Ik denk dat ik pas tot ie 10 euro is, geen haast voor een multiplayer only spel.