The Order: 1886 Fast Forward 2014

De launch line-up van de PlayStation 4 was nogal zwak, maar Sony belooft dat in 2014 helemaal goed te gaan maken. Zo zullen bezitters van de console verwend worden met exclusieve titels als inFAMOUS: Second Son, Driveclub en misschien zelfs Uncharted 4! Ook The Order: 1886 staat voor 2014 in de planning en deze game gooide bij zijn onthulling op de afgelopen E3 onmiddellijk al hoge ogen. Wat maakt The Order: 1886 nou precies zo interessant? Leon zocht het uit in deze Fast Forward.

De setting van The Order: 1886 spreekt zeer tot de verbeelding. De game speelt zich af in een alternatieve geschiedenis, wat de makers toestaat om hun fantasie de vrije loop te laten. Bovendien mogen we blij zijn dat het hier gaat om een “alternatieve” geschiedenis, want het oude Londen uit de game is niet bepaald fraai. In de stad huisvest zich namelijk een speciaal soort mutanten. Deze wezens zijn half mens, half monster en terroriseren de bevolking. Toen deze monsters zich in de zeventiende en achttiende eeuw begonnen te vormen, raakten de mensen in paniek en gingen ze de oorlog aan. Helaas verloren ze deze, waardoor de “normale” mensen al snel in de minderheid raakten.

De mensen gaven echter niet zomaar de moed op en de oorlog was voor hen dan ook een stimulans om nieuwe dingen te ontwikkelen. Dat is de reden dat de technologie in The Order: 1886 zijn tijd ver vooruit is: al in de achttiende eeuw beschikte men over thermische vizieren, Zeppelins en draadloze communicatie. Sterker nog: sommig wapentuig uit de game schittert zelfs in onze tijd door afwezigheid! Zo beschikt men over een geweer dat gesmolten metaal over vijanden heen kan gieten. Ben ik de enige die nu een Game of Thrones-flashback krijgt?


Even voor alle duidelijkheid: het bovenstaande speelt zich allemaal af vóór 1886, het jaar waar de game om draait. Toch is de oorlog tussen de mensen en mutanten in 1886 nog steeds gaande. De mensen staan op het punt om een staat van beleg te bereiken, wanneer er ruzie ontstaat tussen de arme onderklasse en de rijke bovenklasse. Als speler stap je in de schoenen van een lid van een oude ridderorde, die van oudsher belast is met de nobele taak de wereld te beschermen tegen de mutanten. Nu laatstgenoemde strijd echter steeds minder belangrijk wordt, kiezen de ridders de kant van de rijke klasse. Je strijdt dus niet alleen tegen de vreselijke monsters, je moet er ook voor zien te zorgen dat het “plebs” de stad niet overneemt. Je wordt van twee kanten aangevallen en dat gaat geheid voor problemen zorgen…

Geen zesjescultuur

Over het verhaal is dus al flink wat bekend, over de gameplay weten we des te minder. We hebben het moeten stellen met bovenstaande trailer en aangezien die alleen CGI-beelden bevat, tasten we vooralsnog in het duister. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat het hier gaat om een third-person action-adventure game met shooter-elementen. Het is niet verwonderlijk als je nu meteen denkt aan de grootste PlayStation-franchise van het moment; de makers hebben laten weten geïnspireerd te zijn door onder andere Uncharted 2: Among Thieves.

De game wordt ontwikkeld door Ready at Dawn, een relatief onbekende studio die echter een opvallend goed cv heeft. Ready at Dawn heeft sinds zijn oprichting in 2003 vijf games uitgebracht, waarvan de laagste een Metacritic-score van 84 heeft. Het moge duidelijk zijn dat de heren van deze studio geen genoegen nemen met een krappe voldoende! Wel is het enigszins zorgwekkend dat bijna alle games van Ready at Dawn PSP-titels zijn: het bedrijf ontwikkelde naast Daxter twee God of War-games voor de PSP, portte deze vervolgens naar de PlayStation 3 en bracht verder enkel Ōkami voor de Wii uit.

Voorlopige conclusie

De trailer van The Order: 1886 is zonder meer fantastisch en ook het verhaal, waarbij half-menselijke mutanten huishouden in een negentiende-eeuwse stad die beschikt over zeppelins en futuristische wapens, spreekt zeer tot de verbeelding. Verhaaltechnisch zit het dus wel snor, maar we moeten nog even afwachten of de gameplay ook zo goed gaat uitpakken. We hebben daar nu namelijk nog niets van gezien en dus kunnen we nog geen oordeel vellen. De grote vraag blijft: is Ready at Dawn in staat om van de PSP en Wii de overstap te maken naar de next-gen hardware? Dat moet nog blijken, maar de eerste tekenen zijn in ieder geval zeer veelbelovend.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over The Order: 1886 te weten te komen, check screenshots, bekijk video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  ShadyXL's avatar

  Hadden ze niet gezegd dat de graphics van de game de trailer voorbij is gegaan? Dat ie dus nog beter is dan in de trailer.

  Dit is voor mij zeker een van de games waar ik erg naar uitkijk dit jaar. Voor mij heeft deze game de potentie om GOTY te worden, maar er zullen natuurlijk wel meer games komen die “kei goed” zullen zijn. Ik hoop dat ze binnenkort wat echte gameplay video’s laten zien.

 2.   
  JV0472's avatar

  Leuke forward, dit zou voor mij ook wel eens de game van 2014 kunnen worden. Het verhaal ligt mij enorm, hopelijk de gameplay ook!

 3.   
  Jarek's avatar

  Deze setting trekt mij wel. Het is een keer wat nieuws! Ik hou deze titel zeker in de gaten.

 4.   
  Andrevantoever's avatar

  Dit spel ziet er wel super mooi uit vind ik maar of ik hem zal gaan halen? Waarschijnlijk niet. Er komen nog teveel mooie titels aan.