DriveClub Fast Forward 2014

DriveClub had één van de redenen moeten zijn om een PlayStation 4 op de releasedag aan te schaffen, maar helaas werd de game op het laatste moment uitgesteld naar 2014. Sony liet weten dat ontwikkelaar Evolution Studios “meer tijd nodig heeft om zijn visie te verwezenlijken.” Maar wat is deze visie? En is die echt zo ambitieus als Sony ons wil doen geloven? Wij zochten het uit in deze Fast Forward.

DriveClub draait volledig om sociale interactie. Aan het begin van de game richt je met vrienden een eigen DriveClub op, een soort van “clan” maar dan in een racegame. Je kunt dus samen met je club racen tegen anderen, maar het is ook mogelijk om rond te scheuren in de duurste bolides wanneer je vrienden niet online zijn. Het mooie is dat alle punten die jij op deze manier binnenhaalt, ook meetellen voor het clubtotaal. Zo kunnen jij en je teamgenoten te allen tijde bijdragen aan de positie van de club, om zo uiteindelijk misschien zelfs een positie in de ranglijsten te veroveren!

Maar DriveClub houdt niet op zodra je de game afsluit. Ook daarbuiten zul je namelijk regelmatig geconfronteerd worden met de activiteit van je vrienden. Zo kun je door middel van de companion app overal checken hoe je club ervoor staat en ook krijg je meteen een berichtje zodra jouw record op een bepaald circuit is verbeterd. Vervolgens start je de PlayStation 4 en door op een paar knoppen te drukken bevind jij je meteen in de race, waarna je die uitslover eens zult laten zien wat écht een record is.

Rondjes rijden

Soortgelijke sociale features zagen we eerder al in onder andere de Need for Speed-franchise, zij het in iets mindere mate. Dat doet velen dan ook hardop afvragen: “is DriveClub wel zo ambitieus als de makers doen voorkomen?” Dat antwoord lijkt vooralsnog negatief. Naast het, zonder meer interessante, scala aan sociale mogelijkheden, lijkt DriveClub vooralsnog namelijk weinig om het lijf te hebben. Want hoewel de game er prachtig uitziet, zijn de races nogal droog. Je doet constant niets anders dan rondjes rijden op een circuit en het enige wat hierbij kan verschillen, is het circuit waarop of de auto waarin je rijdt. Hoeveel variëteit je op dat gebied voorgeschoteld krijgt, hangt volledig van jezelf af. De PlayStation Plus-editie van DriveClub wordt namelijk geleverd met slechts een paar auto’s en circuits. Wil je de écht toffe bolides en circuits bemachtigen, dan zul je jouw portemonnee kunnen trekken. Hoeveel deze content gaat kosten is nog niet bekend, maar de ontwikkelaar wist op de GamesCom wel al te melden dat je goedkoper uit bent wanneer je voor 60 euro de retail-editie aanschaft.

Voorlopige conclusie

DriveClub is typisch zo’n game waarvan je van tevoren al weet dat hij zeker niet slecht wordt, maar ik durf ook met zekerheid te zeggen dat deze titel geen massa’s negens en tienen gaat scoren. Daarvoor heeft de gameplay, naast de sociale features, te weinig om het lijf. Voordeel is wel dat het je het spel bij de release gratis kan uitproberen wanneer je PlayStation Plus-lid bent. Reken er echter wel op dat je flink zult moeten betalen wanneer je alles uit de game wilt halen…

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over DriveClub te weten te komen, check screenshots, bekijk video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  B_Okken's avatar

  weet niet wat ik er van moet denken ik denk GT achtig maar iets meer arcade.

 2.   
  3333/3333's avatar

  Weer zo’n kansloze racegame die het alleen maar van mooie graphics moet hebben.

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  DriveClub is typisch zo’n game waarvan je van tevoren al weet dat hij zeker niet slecht wordt, maar ik durf ook met zekerheid te zeggen dat deze titel geen massa’s negens en tienen gaat scoren.

  Precies mijn gedachten, ben benieuwd wat Drive Club anders gaat doen, iets wat we nog (bijna) niet hebben gezien in een race game.

  Ik hoop dat het niet zo arcade realistische gaat worden zoals een Gran Turismo maar meer in de kant van de Forza series waar het draait om fun.

  Voordeel is wel dat het je het spel bij de release gratis kan uitproberen wanneer je PlayStation Plus-lid bent.

  Uitproberen zoals met een demo, of het de volle game?
  En dan ook sterk hopen zonder microtransacties zoal Forza dat heeft met zijn wagens. 😡

 4.   
  Noice!'s avatar

  Net gepreordered bij Bol.com voor €46,99!

 5.   
  soldierarjan's avatar

  Denk dat driveclub wel even probeer omdat bij plus een klein stukje krijg.
  Zelf persoonlijk kijk ik veel meer uit na project cars.

 6.   
  captain08's avatar

  @Marinu$
  Ik zag het!! WATCH_DOGS ook !! 😀 8) 😳

 7.   
  Noice!'s avatar

  ”captain08″ schreef, "@Marinu$
  Ik zag het!! WATCH_DOGS ook !! 😀 8) 😳 "

  Special Edition ook nog eens! Net als The Witcher 3 en FF XV voor €50 of minder, mooie prijzen. Alleen FF nog maar niet gepreordered, ik verwacht die eigenlijk niet in 2014 al.
  Maar wel lekker zo, voor minder dan €150 3 dikke games op de dag van release. Goed bezig Bol!