Thief Fast Forward 2014

De Thief-spellen zijn misschien wel de beste stealthgames ooit, dus het is begrijpelijk dat veel fans gilletjes en enthousiasme niet konden onderdrukken toen de game in 2009 werd onthuld. Wacht even… in 2009?! Inderdaad: het geduld van enthousiaste fans wordt al lang op de proef gesteld. Gelukkig lijkt het bijna zeker dat we in 2014 toch echt met de game aan de slag mogen en dat is voor ons een mooie reden om eens te kijken hoe groot de kans is dat Thief de titel “koning van het stealth-genre” opnieuw zal bemachtigen.

De game waar we nu over spreken werd oorspronkelijk onthuld als Thief 4, maar gedurende het ontwikkelproces besloot Eidos het roer volledig om te gooien en kwam het met een reboot op de proppen. Gelukkig betekent dat niet dat we afscheid moeten nemen van protagonist Garrett, maar hij keert wel terug in een andere vorm. En dat is niet bij alle fans in de smaak gevallen.

Garrett was in de oude Thief-games namelijk een gothic in hart en nieren, maar ook Eidos realiseerde zich dat dit soort protagonisten niet bepaald tot de verbeelding van de mainstream-massa spreken. Daarom onderging de meesterdief enkele cosmetische veranderingen. Dit leidde bij veel fans tot woede: zij beweerden dat Garrett te casual en braaf-ogend was geworden. Nu moet ik eerlijk gezegd bekennen dat ik weinig verschil zie wanneer ik de oude Garrett (links) met zijn nieuwe alter-ego (rechts) vergelijk. Sterker nog: ik vind de nieuwe er nog wat onheilspellender uitzien! Hierbij dient wel aangetekend te worden dat Garretts make-up niet het grootste punt van kritiek is dat de fans momenteel hebben. Het meeste commentaar wordt namelijk geleverd op het belangrijkste aspect van de game: de gameplay.

Stealth?

Thief is van oorsprong namelijk een stealth-game pur sang. Dit betekent dat sluipen door de schaduwen een must is en als je wordt gespot, kun je het negen van de tien keer wel schudden. De nieuwe Thief lijkt echter wat vergeeflijker te worden en meer de kant van Dishonored op te gaan: je hebt nog steeds de mogelijkheid om de game stealthy te spelen, maar als je wordt gezien, kun je jouw ziel in de meeste gevallen nog wel redden door simpelweg een paar rake klappen uit te delen met je zwaard. Dit is een duidelijke knieval richting de mainstream, maar Eidos belooft plechtig dat ook stealth-fans niet vergeten worden. Volgens hen is het desgewenst mogelijk om de hele game stealthy te spelen, zonder ook maar één keer gezien te worden. Verschillende journalisten die Thief reeds hebben gespeeld bevestigen dat, dus het lijkt erop dat stealth-liefhebbers zich vooralsnog geen grote zorgen hoeven te maken.

Eerder in dit artikel zag je al een vergelijking met Dishonored voorbijkomen en dat is niet geheel zonder reden: Thief vertoont namelijk opvallend veel gelijkenissen met die game. Zo speelt Thief zich af in een steampunk-stad, waarin de plaag flink heeft huisgehouden. Bovendien is deze stad in de macht van een kwaadaardige dictator, die enkel geeft om zijn eigen welzijn. Dit scenario zal elke Dishonored-speler bekend in de oren klinken enn als we niet hadden geweten dat beide games gelijktijdig ontwikkeld zijn, zouden we bijna vermoeden dat Eidos voor inspiratie bij collega’s heeft gekeken…

Voorlopige conclusie

Fans zijn terughoudend, maar het lijkt erop dat hier weinig reden voor is. Thief belooft namelijk opnieuw een stealth-game in hart en nieren te worden. Toegegeven: de franchise is “met zijn tijd meegegaan” en dus zijn er enkele concessies gemaakt voor de mainstream-massa, maar dit hoeft niet per se negatief uit te pakken. Wij kunnen dan ook niet wachten om in februari te zien hoe de koning van het stealth-genre zijn kroon stilletjes terug zal stelen…

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Thief te weten te komen, check screenshots, bekijk video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  Rise Against's avatar

  Als groot Thief fan moet ik toegeven dat ik zelf ook nog niet helemaal overtuigd ben. De sfeer lijkt er wel weer goed in te zitten maar het bovennatuurlijke aspect,dat toch altijd een grote rol heeft gespeeld in de serie, tot in hoeverre zien we dat weer terugkomen? Levels zoals The Shalebridge cradle,dat wil ik zien. Dat Eidos Montreal weet hoe ze een franchise opnieuw leven moeten inblazen hebben ze bewezen met Deus Ex: Human Revolution maar toch hou ik nog even een slag om de arm.

 2.   
  toqeer's avatar

  Rise Against schreef, "Als groot Thief fan moet ik toegeven dat ik zelf ook nog niet helemaal overtuigd ben. De sfeer lijkt er wel weer goed in te zitten maar het bovennatuurlijke aspect,dat toch altijd een grote rol heeft gespeeld in de serie, tot in hoeverre zien we dat weer terugkomen? Levels zoals The Shalebridge cradle,dat wil ik zien. Dat Eidos Montreal weet hoe ze een franchise opnieuw leven moeten inblazen hebben ze bewezen met Deus Ex: Human Revolution maar toch hou ik nog even een slag om de arm."

  hoe kan je dat nou zeggen de game moet nog uitkomen ik vind het best wel vet, uit zien
  je beoordeelt iets wat nog moet uitkomen ik zou gwn afwachten en dan pas oordelen zo ben ik, dan weer hoeft niet perse goty te worden van 2014 mischien wel…

 3.   
  Rise Against's avatar

  Ik heb twee tips voor je. De eerste is: maak gebruik van interpunctie,dat maakt het voor andere mensen een stuk makkelijker je reactie te begrijpen. Tip 2: Leer lezen. Ik zeg alleen maar dat ik nog niet helemaal overtuigd ben afgaande van wat ik tot nu toe heb gezien. Ik heb nog geen mening over de game gevormd en wacht eerst de reviews af voordat ik tot aankoop over ga.

 4.   
  toqeer's avatar

  Rise Against schreef, "Ik heb twee tips voor je. De eerste is: maak gebruik van interpunctie,dat maakt het voor andere mensen een stuk makkelijker je reactie te begrijpen. Tip 2: Leer lezen. Ik zeg alleen maar dat ik nog niet helemaal overtuigd ben afgaande van wat ik tot nu toe heb gezien. Ik heb nog geen mening over de game gevormd en wacht eerst de reviews af voordat ik tot aankoop over ga. "

 5.   
  toqeer's avatar

  [quote=”Rise Against”]Ik heb twee tips voor je. De eerste is: maak gebruik van interpunctie,dat maakt het voor andere mensen een stuk makkelijker je reactie te begrijpen. Tip 2: Leer lezen. Ik zeg alleen maar dat ik nog niet helemaal overtuigd ben afgaande van wat ik tot nu toe heb gezien. Ik heb nog geen mening over de game gevormd en wacht eerst de reviews af voordat ik tot aankoop over ga.

  ik heb dit ook gelezen ik wou eerst nog geen eens een reactie zetten,
  beter niet gedaan.