Nieuwe PS4-review: FIFA 14

Met de lancering van de PlayStation 4 is er een tijd van dubbele releases aangebroken. Natuurlijk zijn Knack en Killzone: Shadow Fall exclusief gemaakt voor het nieuwe apparaat van Sony, maar de andere launchgames hebben ook al een release gekend op de PlayStation 3. Wat is het verschil tussen de versies en welke is beter? In deze korte reviews bespreken wij de verschillen tussen de versies…

Lees hier de volledige review van FIFA 14 (gespeeld op PlayStation 3)

Een nieuwe engine

In tegenstelling tot veel andere games met launches op zowel PlayStation 3 als PlayStation 4, is FIFA 14 een game met een nieuwe engine voor de nieuwe generatie. Dat is best knap van de ontwikkelaar, want geloof het of niet, maar FIFA 14 kent nog steeds een release op de PlayStation 2! De Ignite Engine is de naam en deze moet niet alleen zorgen voor betere graphics, maar ook voor slimmere spelers en mooiere animaties. Deze laatste twee opties zijn slechts beperkt merkbaar in FIFA 14 voor PlayStation 4, heel veel slimmer voelt de A.I. niet. De animaties lijken wel vloeiender te lopen.

Het verschil is misschien niet groots, maar wel duidelijk merkbaar. Het verschil tussen de systemen is niet zo groot als dat bijvoorbeeld te zien is in Battlefield 4, maar komt eerder in de buurt van Need for Speed: Rivals. De kleuren zijn feller en duidelijker. De lijnen zijn daadwerkelijk wit en het gras is heel erg groen. Sterker nog, de grasmaaierstrepen zijn wat mij betreft realistischer op de PS3. Het lijkt wel of EA zo graag wil laten zien dat het groene gras mooier is dan ooit, dat het een beetje flets aanvoelt.

Conclusie

Het lichtgebruik is daarentegen wel velen malen beter op de PS4. De karteltjes op spelers zijn bijna helemaal weggewerkt en de teksten in de menu’s zijn nog scherper dan we gewend waren van het “eerste” HD. In basis blijft ook FIFA 14 op de PlayStation 4 hetzelfde als zijn kleine broer. Het is dan ook het begin van de nieuwe generatie en de eerste stappen zijn gemaakt, ook met FIFA. We hopen echter wel op een enorme stap voorwaarts als we aan de slag mogen met FIFA 15.

  1.   
    lassieman's avatar

    Goed! Nu nog de PC-versie de nieuwe engine geven!

  2.   
    noah81's avatar

    Komt hij nog uit voor de ps2?? Haha

  3.   
    Bryan10Style's avatar

    jeetje wat een negatief commentaar zeg, ik heb paar dagen geleden een ps4 aangeschaft met fifa 14 en het is een GE-WEL-DIG SPEL , je hebt een veel betere balbehandeling het gaat sneller en vloeiender dan fifa14 op de ps3 waar het tempo VERSCHRIKKEKLIJK laag is,qau beleving is het ook gewoon een topspel met name het publiek dat hebben ze goed uitpakt . Deze reporter is gewoon paar keer flink in zijn reet genomen compleet weggetikt anders kom je niet met zon commetaar

  4.   
    Tom 2.0's avatar

    Aan de reactie hierboven: z’n kritiek was onderbouwend en tevens terecht. Niet gelijk gaan zeiken als je favo spelletje niet door iedereen geweldig wordt gevonden.

  5.   
    marcevers's avatar

    Zeer vet!! Zeker halen voor mijn PS4

  6.   
    FireBallz's avatar

    enige verschil is data de ps4 veel mooiere graphics heeft en grotere rekenkracht in vergelijking met ps3, daarvoor ga ik geen ps4 met f14 kopen.