Gamersnet.nl

Dota 2

Daar gaan we dan. De teams staat klaar en de rollen zijn verdeeld. De lanes moeten worden bezet en de eerste items worden gekocht. Het is routine, er wordt niet veel gesproken maar de spanning is wel degelijk voelbaar. Er is namelijk niet veel speelruimte om fouten te maken; de eerste 10 minuten zijn cruciaal. Samenwerking, teamverband, rolverdeling. Hero-, map- en itemkennis. Welkom bij de wereld van Dota 2.

Laten we maar beginnen met een van de meest gebruikte cliché’s in gameland: Dota 2 is easy to learn, but hard to master. Een veelgebruikte zin om games te beschrijven, maar bij Dota 2 lijkt hij op het lijf te zijn geschreven. Zo zijn de doelen van de game binnen secondes uit te leggen, maar de variatie in gameplay, strategie en diepgang maken het tot een van de moeilijkste games die ik ooit gespeeld heb.

Natuurlijk huisvest Dota veel meer diepgang dan dat in de inleiding staat, maar onderaan de streep zijn dit wel de kernwaarden waar Dota (Defence of the Ancients) om draait. Dota 2, een Free-2-Play game ontwikkeld door Valve en uitgegeven op haar Steamplatform, vind zijn oorsprong in de gelijknamige mod voor Warcraft III: Reign of Chaos. Sindsdien heeft de game een ware metamorfose ondergaan en is dan ook bijna niet meer terug te herkennen. De game, gebouwd op het (nu) immens populaire MOBA-genre (Multiplayer Online Battle Arena), verovert de harten van inmiddels 6,5 miljoen pc-gamers. Daarnaast is het de meeste gespeelde Steam-titel van dit moment.

Een perfecte PvP game

Talloze ontwikkelaars wagen zich er aan. Een (gratis) MOBA-game maken die de concurrentie overstijgt. Maar hoe kan het dat Dota nog altijd de onbetwiste leider is? De formule is in eerste instantie eigenlijk een hele simpele. Bouw een game die echte PvP-spelers (player vs player) willen hebben. De game voorziet de spelers van een vast en duidelijk speelveld, een robuust setje regels en een rooster vol verschillende Heroes die de game in staat stellen diepe en rijke gameplay op het scherm te toveren. Het is een typisch competitiesysteem dat altijd in eerlijke maten opereert, waar het winnen van de game altijd te maken heeft met vaardigheden, expertise en ervaring. Laat dat nou precies zijn waar Dota 2 de zaakjes heel goed op orde heeft.

Gameplay

De gameplay van Dota 2 staat als een huis. Kenners van het MOBA-genre weten dan ook precies wat ze kunnen verwachten. Voor nieuwkomers is het misschien even pittig, daarom hier in het kort de spelregels.

De game bestaat uit twee teams van elk vijf Heroes. Elk team moet zijn Ancient beschermen tegen inkomende aanvallen. Je Ancient wordt beschermd door middel van Towers, die zich in 3 lanes over het speelveld uitspreiden. Voordat je in de basis van de tegenstander kan begeven moeten er op 1 bepaalde lane alle Towers zijn uitgeschakeld. De lanes zijn daarnaast ook het strijdveld van de zogenaamde Creeps. Deze monstertjes voorzien jou, als Hero, van goud en XP. Wie het eerst de Ancient van zijn tegenstander vernietigt, wint de game.
Zo gepiept. Toch!?

Rolverdeling

Iets wat voor mij heel belangrijk is in een MOBA PvP-game is de mogelijkheid om te kunnen kiezen voor een bepaalde rol. Het karakter waarmee je speelt moet natuurlijk bij je kwaliteiten liggen als gamer, en misschien wel als persoon. Zo ben ik zelf graag een teamspeler, die achter de linies van de tanks/damage dealers de ondersteunde rol aanneemt. Dikke kans dus dat je mij ziet healen, stunnen, silencen of slowen, om maar even met jargon te blijven smijten. Daarnaast is het mijn taak om mijn team te voorzien van zicht op vantage points en het kopen van een koerier. Deze koerier zorgt ervoor dat alle gekochte spulletjes netjes aankomen bij de spelers, in plaats van dat iedereen naar de winkel moet op en neer moet blijven rennen. Stiekem een ondergewaardeerde rol? Zeker niet!

Voor mij betekent multi-rol gemaplay een interessante game die barst van de variatie. Gaat het team volledig offensief? Of is defensie het devies? Is kiezen voor een mix van deze twee niet het beste? Of gaat het om het aanpassen van jou Heroes om de tegenpartij te counteren? In elk geval geeft Dota je de kans om te kiezen wat het beste past bij elke situatie. Natuurlijk kan elke game op elk gegeven moment volledig 180 graden draaien. Tactieken aanpassen en je in elke rol thuis kunnen voelen is dan ook één van de kernwaardes van Dota 2.

Heroes. Hot or Not?

Een game die gebaseerd is op Heroes moet natuurlijk wel wat leuks te bieden hebben. Om mogelijke twijfels gelijk uit de wereld te helpen: de Heroes zijn te gek! Met keuze uit meer dan 90 karakters zit er altijd wel voor iedereen wat tussen. Heroes zijn in eerste instantie onder te verdelen in 3 hoofdcategorieën: Strenght, Agility en Inteligence. Bekende termen uit de gamewereld dus. Zo kun je dan ook verwachten dat Strenght brute kracht huisvest (zowel tank als damage dealing), Agility-heroes snel en wendbaar zijn en dat Inteligence-heroes zich goed kunnen vinden in de wereld der magie, illusie en donkere krachten. Daarnaast lenen bepaalde Heroes zich ook nog voor specifieke rollen, zoals eerder besproken.

Free-to-play. Is dat niet..?

Nee! Dat heb je helemaal verkeerd. Free-to-Play is in dit geval niet, ik herhaal niet, Pay-to-Win. Valve heeft een slim systeem ontwikkeld waarin alle Heroes voor iedereen altijd beschikbaar zijn. Je hoeft ze dus niet afzonderlijk te kopen. Dit is in puur contrast met bijvoorbeeld de grootste concurrent: League of Legends. Het enige wat je kan kopen zijn spullen die puur cosmetisch je uiterlijk aanpassen. Iedereen die Dota 2 speelt heeft eerlijke kansen om het spel te winnen. Niemand kan zich dus een voorsprong ‚afkopen’. Ondanks dat de game Free-to-Play is, neemt Valve de ontwikkeling en de balans van de game erg serieus. Verwacht wekelijks updates, bugfixes en stabiliteitsoptimalisaties. Ook kun je eens in de zoveel tijd een grote update verwachten met nieuwe gamemodes (Diretide) en nieuwe Heroes.

Zijn er dan absoluut geen minpunten? Natuurlijk zou je kunnen klagen over grafische omgevingen, die ietwat gedateerd aanvoelen. Gek genoeg is het grootste probleem de community, die niet altijd even aardig is en absoluut niet staat te springen voor een nieuwkomer. Een dikke huid hebben en je niet laten kennen is dan ook belangrijk. Fouten maken doet iedereen, zeker als je een nieuwkomer bent.

Conclusie

Dota 2 is het meest complete pakket wat je kunt ontvangen als je opzoek bent naar een MOBA-game. De game staat als een huis, neemt de competitieve regels dicht bij het hart, levert altijd spectaculaire gameplay op en wordt nooit saai. Na 200+ uur zit ik nog steeds achter mijn beeldscherm gekluisterd nieuwe Heroes te ontdekken en strategieën uit te werken. Dota 2 is dan ook voor mij de meest verrassende game van het jaar geweest. En dat allemaal voor het magische bedrag van 0 euro. Veel gameplezier!