Prepare 4 PS4: Uncharted 4

Velen geloofden de geruchtenmolen rondom een nieuwe Uncharted meteen, ik niet. Ik was ervan overtuigd dat Naughty Dog, naast het uitstapje met The Last of Us, vast bleef houden aan één franchise per console. Een nieuwe Uncharted leek ver weg voor mij en ergens hoopte ik ook op een nieuw IP. De eerste teaser die de ontwikkelaar uitbracht, bevestigde echter alle geruchten. Uncharted leeft, blijft leven en komt richting de PlayStation 4. Wat moeten we hier van denken en wat kunnen we verwachten? Je leest het in deze Prepare 4 PS4 over Uncharted (4).

Serie is te sterk?

De reden waarom ik in de intro zei dat ik hoopte op een nieuw IP, is dat een franchise door het eindeloos games uitbrengen vaak ongelukkig sterft. Zeker na een trilogie gaat het vaak mis of wordt er na jaren van afwezigheid met een reboot een frisse poging gewaagd, soms met en soms zonder succes. Ik wil absoluut niet dat Uncharted een noodlottig einde kent en ontwikkelaar Naughty Dog kan dat voorkomen door er gewoon mee te stoppen. Echter, ik en vast nog veel meer gamers heb daarnaast ook wel weer vertrouwen dat het goed komt. Naughty Dog laat al jaren weinig steken vallen en Uncharted is er niet slechter op geworden.

Maar wat kan het bedrijf nog met de serie? Genoeg, in principe, want de games kennen geen eenduidig verhaal. Er komen herkenbare details en bekende personages terug in de spellen, maar elke versie kent een losstaand verhaal. Als je maar genoeg vernieuwt, een sterk verhaal neerzet en prachtige graphics kunt toveren, kan het haast niet fout gaan. Toch? Hiermee lijkt de reeks te sterk om ermee te stoppen en met meer dan 17 miljoen verkochte exemplaren totaal is het succes in de ogen van Naughty Dog te zien.

Teaser

Het was 14 november, de dag dat Naughty Dog van zich liet horen en dé teaser de virtuele wereld in jaagde waar fans al van droomden. Het volgende hoofdstuk van Uncharted werd onthuld. Geen subtitel en voorlopig nog geen cijfer achter de titel. Mysterie ten top, hoewel, de getoonde teaser is inmiddels kaalgeplukt en de navolgende details zouden de nieuwe Uncharted kunnen gaan vormgeven. De stem die we horen spreken, waarvan ik behoorlijk ben geschrokken en dacht dat het Nathan Drake zou zijn, komt van Todd Stashwick (You, Me & Dupree, Heroes). Deze acteur zal mogelijk de stem inspreken van een personage in de game. Door de woorden die hij uitspreekt, doet het ons erg vermoeden dat het om een schurk gaat. Het nog obscure personage zegt dat hij vijftien jaar gevangen heeft gezeten in een godverlaten hellegat, en dat bepaalde ketens nimmer kunnen worden verbroken. Zijn laatste gezegde luidt: “Je kunt het verleden niet vermijden. Je bent me wat verschuldigd.” Mogelijk zit hier enige wraak in verwerkt die we in Uncharted kunnen terugzien.

In de teaser zien we ook een oude kaart die het Afrikaanse continent weergeeft. De kaart begint bij het zuidelijkste punt van Afrika, Kaap de Goede Hoop, en langzaam verplaatst de camera zich richting Madagaskar. Deze plek kent een cultureel en historisch rijk verleden, wat zich natuurlijk perfect leent voor een avontuur in Uncharted. Naast Madagaskar, waarvan de belangrijkste plaats Ambodifotatra is, wordt het eiland Île Sainte-Marie omcirkeld, ook wel bekend als Nosy-Boraha. Dit eiland was in de 17e en 18e eeuw een uitvalsbasis voor piraten en mogelijk bevond zich in de buurt van Ambodifotatra een piratenrepubliek, genaamd Libertalia. Dit detail zou duidelijk maken waarom er op kantoor van Naughty Dog artwork te zien was van piraten.

Nabij Île Sainte-Marie is bovendien iets gekenmerkt dat lijkt op een scheepswrak. Het is dan ook bekend dat dit eiland een onderdeel was van de reisroute die Sir Francis Drake maakte. Vervolgens zien we een schedel met rondom de (deels) Latijnse woorden ‘For God and liberty en Hodie Mecum Eris In Paradiso’, die ‘Vandaag zul je bij mij in het Paradijs zijn’ betekenen. Dit waren de laatste woorden van Jezus tegen Dismas, een plunderaar en dief, die naast Christus werd gekruisigd. Voor zijn dood werd Dismas door Christus bekeerd, waarbij hij zei dat ze elkaar zouden weerzien in het paradijs.

Deze informatie lijkt behoorlijk duidelijk wat ons avontuur met Drake naar Afrika brengt. Op dit continent zal hij, net als in de vorige Uncharted-delen, op een zoektocht gaan naar een nieuw geheim van Sir Francis Drake en krijgen we dus mogelijkerwijs te maken met piraten. Dit is allemaal nog speculatie, maar de teaser laat in ieder geval veel los.

Wat willen we, en wat niet?

Uncharted (4) komt naar de PlayStation 4 en dat zet een behoorlijke druk op ontwikkelaar Naughty Dog. Het bedrijf moet met iets komen waar de fans door verrast zullen worden. Maar wat willen we nu echt? Naar ons idee meer dynamiek in de wereld. Random events zoals vogels en andere dieren die voorbij komen, bomen die door de wind bewegen, losliggende rotsen die kunnen rollen en dat soort kleine details. Natuurlijk ook meer diepgang in het verhaal, meer achtergrond of verleden omtrent Nathan Drake, we willen Sully terug en daarbij gelijk Elena Fisher, waarbij de relaties tussen elkaar beter worden uitgediept, en dezelfde soort humor zoals we die kennen. Schitterende graphics, kleurrijke en diverse gebieden, klim- en klauterwerk, puzzels, intense gevechten en nieuwe gameplay-elementen.

Wat we niet willen is een open wereld. Daar gaan teveel games in mee, het verlengt de speelduur aanzienlijk, maar je verliest sneller het overzicht in het verhaal. De kracht van Uncharted zit hem in een strakke verhaalvertelling met lineaire gameplay en duidelijkheid. Iets uitrekken is zeker prima, waarbij consequenties in keuzes kunnen zitten, maar veel breder moet Naughty Dog niet gaan. De achtbaanrit die we kennen uit de eerdere Uncharted-titels is naar mijns inziens de kracht van de reeks. Het ietwat ouderwetse adventure element mag best vernieuwen, maar natuurlijk willen de fans dat de kern van Uncharted behouden blijft.

Dit is voorlopig wat we weten van en willen in de nieuwe Uncharted. Op 7 december horen we mogelijk meer, aangezien dan de Spike TV’s VGX – voorheen VGA – wordt gehouden. Een ideaal moment voor Naughty Dog om de next-gen Uncharted voor de PlayStation 4 te tonen. Hebben jullie nog suggesties voor de game? Laat het weten in de reacties!
 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Wat ik zeker wil is dat ze de originele Uncharted Drake’s theme in de game stoppen. 😛

  Verder wat uitdagendere puzzels zijn zeer welkom, de puzzels in Uncharted 2 waren redelijk goed en vermakelijk.
  Zoals het roteren van de 6-armige standbeeld tot en met die grote dolk die je goed moest zetten in die massieve grote ruimte.

  HUMOR! De humor moet er ook zeker in blijven!!
  Het zelfde met Elena en als het kan een cameo van Chloe.

 2.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Ik wil dat Naughty Dog goed kijkt naar wat ze in Uncharted 2 hebben neergezet en dit verder perfectioneren 🙂

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik weet zeker dat ze het goed doen dus kan niet wachten op een nieuw deel 🙂

 4.   
  jamrex007's avatar

  Ik hoop dat Chloe en Charlie ook terugkeren.

 5.   
  markhooij's avatar

  ik kan echt niet wachten op het nieuwe deel uncharted mijn livelings spellen!!:p