Prepare 4 PS4: De Geschiedenis van Uncharted

Elke generatie PlayStation een nieuwe franchise. Dat was de instelling van ontwikkelaar Naughty Dog, voor een groot deel althans. De eerste PlayStation kende Crash Bandicoot, de PlayStation 2 werd verwelkomd door Jak & Daxter en Nathan Drake met Uncharted werd het icoon van de PlayStation 3 voor de ontwikkelaar. Uitstapjes waren echter de Jak & Daxter Collection en het dit jaar verschenen The Last of Us. Met de PlayStation 4 in het vizier weer een geheel nieuwe reeks of een vervolg op The Last of Us? Nee, met meer dan 17 miljoen verkochte exemplaren uit de Uncharted-serie zag Naughty Dog nog genoeg brood in Drake en onlangs kondigde het bedrijf dan ook ‘Uncharted’ aan voor de PlayStation 4. In een volgend artikel meer daarover, maar nu eerst een geschiedenisles van de Uncharted-reeks.

Toen in december 2007 Uncharted: Drake’s Fortune verscheen, klonk er veel tegengeluid. Leek het niet teveel op Tomb Raider? Voor mij is die serie nooit echt boeiend geweest en de demo van Uncharted die op het PlayStation Network verscheen, bevestigde mijn matige gevoel omtrent adventure games. Maar toen de eerste Uncharted een paar maanden later goedkoper te krijgen was en ik de demo inmiddels toch meerdere kansen had gegeven, vergreep ik mij aan Drake’s Fortune. Ik had nooit gedacht dat Naughty Dog mij mee kon nemen op avonturen die nog lang herinnerd zouden blijven.

LET OP! Dit artikel bevat SPOILERS!

Veel games, maar ook films, series en boeken, gebruiken protagonisten waar fans tegenop kunnen kijken. Stoer, gespierd, een zware stem en een ietwat hooghartige houding. Nathan Drake niet. Drake is een avonturier vol humor, zelfspot, is meer van het spontane dan het plannen en kan gezien worden als een anti-held en charismatisch persoon. Hij is immers op avontuur, op een zoektocht en niet uit op heldendom. In Uncharted: Drake’s Fortune zijn deze elementen al zeker terug te vinden en dat maakt Drake een icoon.

Nathan Drake is een schatzoeker en in Uncharted: Drake’s Fortune treedt onze protagonist in de voetsporen van zijn voorvader Sir Francis Drake, een beroemd schattenjager. Hij lokaliseert, met behulp van journaliste Elena Fisher, de grafkist van Sir Drake. Deze kist heeft ruim 400 jaar op de bodem van de zee gelegen en middels een erfstuk, een ring die Nathan Drake als een ketting om zijn nek draagt, heeft hij de coördinaten weten uit te vogelen. In de grafkist ligt het dagboek van zijn voorvader, waar de plek van de verloren schat van El Dorado beschreven staat, ergens op een eiland richting het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Met zijn goede vriend Victor Sullivan en journaliste Elena Fisher wordt een lang avontuur gepland richting de aangeduide locatie in het boek. Natuurlijk niet zonder gevaar, want er zijn meer kapers op de kust en Uncharted: Drake’s Fortune is dan ook een mengeling van puzzels, klim- en klauterwerk en tevens actiemomenten waarbij je met Drake zult moeten vechten, met vuisten of met wapens.

Nathan en zijn vrienden komen erachter dat El Dorado een gouden afgod is die de Spanjaarden in vroeger tijden al hebben geprobeerd van het eiland te verwijderen. Ook komt het besef dat de schat is vervloekt waardoor Spanjaarden en ‘Nazi’s’ van de Kriegsmarine zijn veranderd in op zombie lijkende monsters. Drake realiseert dat zijn voorvader El Dorado helemaal niet wilde houden, maar de schat juist wilde vernietigen vanwege de vloek die erover heerst. Aan Drake en zijn kornuiten de taak hun vijand Atoq Navarro te weerhouden El Dorado te stelen en hem samen met zijn huurlingen te verslaan.

Wij beloonden Uncharted: Drake’s Fortune destijds met een 9,2.

Twee jaar later zien we Nathan Drake terug in Uncharted 2: Among Thieves. De serie krijgt een volwassener gevoel en het verhaal steekt volgens velen sterker in elkaar dan het eerste deel. In Among Thieves huurt een rijke weldoener Drake, Harry Flynn en (een oude bekende van Drake) Chloe Frazer in. Het doel is het stelen van een kleine lamp uit een Turks museum. Echter, betrouwbaarheid in het vak van schattenjager is soms ver te zoeken en Nathan Drake wordt dan ook verraden door Harry Flynn. Drake komt erachter dat het echte doel van de diefstal het ontdekken van de verloren vloot van Marco Polo was. Flynn brengt de informatie, verkregen van de hars uit de lamp, naar zijn werkgever: oorlogscrimineel Zoran Lazarevic. Deze nieuwe vijand is op zoek naar de Cintamani-steen, die oorspronkelijk vervoerd zou zijn door de vloot van Marco Polo.

Drake volgt de schurk, maar komt er al gauw achter dat de vloot van Marco Polo de steen nooit bij zich had. De volgende aanwijzing voor de steen brengt onze helden naar Nepal, waar Shambhala verborgen moet zijn, een mythisch koninkrijk waar het ‘eeuwige leven’ te verkrijgen zou zijn. Waar Drake zijn zoektocht vredig wil volbrengen, start Lazarevic een burgeroorlog die de regio op zijn kop zet. In de stad wordt Drake tevens herenigd met Elena, die dit keer met een cameraman op pad is, Jeff. Op den duur krijgt Drake de sleutel (Kīla) tot Shambhala in handen, maar hij begeeft zich nog op gevaarlijk terrein. De trein waar hij op zit, bevat explosieven en onze protagonist strandt in een sneeuwgebied, waar hij het bewustzijn verliest. Drake wordt wakker in een Tibetaans dorp, waar hij Karl Schäfer ontmoet, een SS’er die een Ahnenerbe-expeditie (‘Erfenis van de Voorvaderen’, een Nazi pseudowetenschappelijk instituut dat onderzoek deed naar de archeologische en culturele geschiedenis van het Arische ras) naar Shambhala heeft geleid. Echter, Schäfer vermoordde iedereen van zijn expeditie om de Nazi’s (Drake’s Fortune iemand?) te stoppen zodat ze niet de macht in de stad konden krijgen.

Drake reist inmiddels verder, in gezelschap van de Tibetaan Tenzin, door een ijsgrot waar ze op den duur worden aangevallen door grote gehoornde monsters. Ze deden mij denken aan de Germaanse Krampus. Lazarevic valt ondertussen het Tibetaanse stadje binnen en ontvoeren Karl Schäfer. Drake en Elena achtervolgen de oorlogscrimineel naar een klooster, waar ze de ingang naar Shambhala vinden. Ze beseffen dat de gehoornde monsters de bewakers van de geheime stad zijn en ze treffen er Lazarevic aan, bij de ‘Tree of Life’, waarvan het sap uit de Cintamani-steen bestaat. Among Thieves eindigt met een spannend gevecht tegen Lazarevic. Drake en Elena zien de zon achteraf in ieder geval nog schijnen.

Wij beloonden Uncharted 2: Among Thieves destijds met een 9,5.

Weer twee jaar later komt Nathan Drake in zicht met een geheel nieuw avontuur in Uncharted 3: Drake’s Deception. Er zijn direct diverse aanpassingen aan Drake te zien. Hij oogt wat ouder, volwassener, maar laat zijn humor zeker niet liggen. Tussen deel twee en drie zijn Drake en Elena getrouwd, maar ze raakten in de tussentijd verveemd en zijn in Drake’s Deception weer gescheiden. In dit deel gaan Nathan Drake en Sully op zoek naar de verloren stad van Iram of the Pillars, die zich in de Rub’ al Khali-woestijn bevindt. Echter, de game begint ditmaal niet in een jungle, een ijzige kou of een afgebrokkelde stad, maar strak in pak in Londen. Waar de eerdere Uncharted-games amper een woord hebben gerept over het verleden van Drake, komt de waarheid aardig naar boven in Uncharted 3. Het eeuwige complot over Drake’s voorouder Sir Francis Drake gaat een grotere rol spelen, net als die zilveren ring die Nate al jaren met zich meedraagt. Verraad is de leidraad in deze game en we kunnen genoeg decepties verwachten voor onze meer ontwikkelde protagonist.

Drake’s verleden komt in beeld en het zou zijn dat Drake niet de echte achternaam is van Nathan. De ‘echte’ achternaam wordt echter niet onthuld. We komen wel te weten dat Nate opgroeide in een Katholiek weeshuis en zijn moeder pleegde zelfmoord, waardoor zijn vader hem aan de staat overhandigde. Hij is op den duur weggelopen van het weeshuis en reisde naar Colombia waar hij, op de leeftijd van 14, de ring van Sir Francis Drake verwierf door deze uit een museum te stelen die hij, naar eigen zeggen in Drake’s Fortune, als erfstuk had gekregen. In de huidige tijd komen Drake en Sully een nieuwe schurk tegen, genaamd Katherine Marlowe, die hen dingen laat doen die zij eigenlijk niet willen. In eerste instantie gaat de zoektocht richting een 16e eeuwse schat, maar Drake en zijn vrienden beseffen dat het mysterie grotesker is en dat de organisatie van Marlowe behoorlijk clandestien is met occult verraad.

Hier komt het eerdergenoemde avontuur weer om de hoek kijken, namelijk naar de verloren stad. Door aanwijzingen reist Nathan Drake naar Frankrijk en Syrië, om dan door te gaan naar Yemen, waar hij hulp krijgt van Elena. Ze vinden een hemelse map die de locatie laat zien van Iram. Het verhaal biedt vele aanwijzingen en archeologische dagen van T.E. Lawrence, die we kennen van ‘Lawrence of Arabia’. Met al deze informatie zoek je door naar de schat, maar helaas wordt Sully ontvoerd. Drake moet en zal hem redden en sluipt een vrachtvliegtuig van Marlowe binnen. Na intense gevechten en een crash, belandt onze anti-held in de woestijn.

Na dagen zwerven wordt Drake ontdekt en gered door ruiters, geleid door Salim. Nate vertelt zijn verhaal waarna Salim uitlegt dat hij Marlowe en haar assistent Talbot moet stoppen de verloren stad van Iram te bereiken. Ze mogen de hallucinerende kracht van de Djinn niet in handen krijgen. Zoals ook in de vorige delen, waar we met op zombie lijkende monsters en grote gehoornde monsters te maken hadden, komen we in Drake’s Deception vijanden tegen gemaakt van zand. Eenmaal in de verloren zanderige stad vernietigen Nate en Sully een lier, waardoor er een grote lading water begint te stromen en de stad zal laten zinken.

Wij beloonden Uncharted 3: Drake’s Deception destijds met een 10.

Een paar maanden na Drake’s Deception stond nog een Uncharted-titel in de planning, namelijk Uncharted: Golden Abyss. Nee, niet voor de PlayStation 3, maar voor de gloednieuwe handheld van Sony, de PlayStation Vita. Samen met de lancering van de handheld verscheen deze Uncharted, een game die alle features van de Vita moest gaan tonen. Het touchscreen, touchpad, camera’s en de Sixaxis-besturing kwamen allemaal voorbij. Lekker pretentieus, maar het werkte. Golden Abyss werd geen ijzersterke titel zoals de grote broers op de PlayStation 3 en misschien is dit te wijten aan de ontwikkeling, die door een ander bedrijf werd gedaan dan Naughty Dog, namelijk Sony Bend. Maar, deze Uncharted op de Vita had zeker kwaliteit en er stond weer een prima verhaal te wachten.

Golden Abyss speelt zich nog voor de activiteiten van Uncharted: Drake’s Fortune af, dus een ietwat jongere Nathan Drake en nog geen Elena Fisher. Wel gaat Drake dit keer weer op expeditie, samen met zijn goede vriend Jason Dante en diens ‘partner’ tijdens het avontuur, Marisa Chase. Deze speelster in de game lijkt qua karakter op Nate, is lekker speels, maar ze vertrouwt hem totaal niet. Ze zijn op ontdekkingstocht richting de Golden Abyss, een verloren stad van goud, ergens in Panama, en het is een verhaal dat 400 jaar teruggaat in de tijd. Drake en zijn partners vinden plots Spaanse conquistadores die mogelijk vergiftigd zijn en gekenmerkt zijn met Visigotische tekens. Ook in deze game zit verraad in een klein hoekje, want Chase laat Drake een amulet zien, dat ze verborgen houdt van Dante. Tijdens het graven naar de Spaanse lijken worden ze onderbroken door Dante’s echter partner, de krijgsheer Roberto Guerro. Drake en Chase worden gevangen genomen in het kamp van Guerro, maar kunnen ontsnappen nadat Marisa Chase brand sticht.

Na de ontsnapping gaan de twee naar het huis van haar grootvader, Vincent Perez, die het amulet vond. Perez heeft terminale kanker en huurde Dante in om onderzoek te doen naar de verloren stad. Dante ging echter een samenwerking aan met de machtige Guerro en ze zouden de schat van de Golden Abyss delen. Onderweg doorzoeken ze diverse markeringen, zoals de Sete Cidades, een oude christelijke sekte die gewijd is aan het vinden van de zeven steden van goud, de ‘Sword of Stephen’ en de mythische stad Quivira. Helaas wordt ook Dante bedrogen en beledigd, dit keer door Guerro. Jason Dante keert zich tegen hem en zal weer aan de kant van Chase staan. Drake roept de hulp in van Victor ‘Sully’ Sullivan en ze zullen moeten vechten tegen Guerro’s mannen en huurlingen van Dante.

Na hereniging van Drake en Chase openen ze met het amulet de poort van Quivira en komen zo muren van goud tegen, het lijk van Esteban, een beroemd ontdekkingsreiziger en ze beseffen dat hij is geofferd door Marcos. Friar Marcos de Niza was een lid van de Sete Cidades-sekte die de Coronado’s expeditie leidde om Cíbola te vinden, maar hij vond uiteindelijk alleen de dorpen van Zuni. Al het goud van de Golden Abyss is vergiftigd door radioactieve straling, beseffend dat de Quiviraanse bevolking hieraan is gestorven. De offering van Esteban en zijn achterban was om te voorkomen dat ze al het vervloekte goud zouden plunderen. Dante wist hiervan, maar wil het goud alsnog verkopen op de zwarte markt. Drake is het hier niet mee eens en verslaat Dante in een gevecht. Nate en Chase ontsnappen, brengen de verloren stad met explosieven tot ontploffing en laten Jason Dante achter. Echter, ze worden ook nog aangevallen door Guerro, die ze uiteraard verslaan. Het amulet wordt weggegooid en Drake en Chase worden door Sully opgehaald met een helikopter.

Wij beloonden Uncharted: Golden Abyss destijds met een 8,0.

Uncharted: Drake’s Trail (online game) – Naast de vier hoofdgames is Uncharted uitgegroeid tot een veel grotere serie. In 2007 verscheen er een online game, Uncharted: Drake’s Trail, die tien hoofdstukken bood als prequel op Drake’s Fortune. Elena Fisher is een privédetective en met haar zul je uit moeten gaan zoeken wat Nathan Drake op het spoor is. Het spel is inmiddels niet meer te spelen.

Uncharted: Eye of Indra (motion comic) – Daarnaast is er in 2009 een vierdelige motion comic uitgebracht, Uncharted: Eye of Indra. Ook deze comic is een prequel op de eerste game uit de reeks, Drake’s Fortune.

Uncharted: Drake’s Fortune (motion comic) – Dezelfde game kreeg nog een motion comic, genaamd Uncharted: Drake’s Fortune, en legde ons een alternatieve proloog voor op het spel. De comic begint met de ontdekking van de grafkist van Sir Francis Drake en toont de eerste ontmoeting met Gabriel Roman, die ook in de game een rol speelt.

Uncharted: The Fourth Labyrinth (boek) – In oktober 2011 verscheen door Naughty Dog, schrijver Christopher Golden en uitgever Del Rey Books een roman genaamd Uncharted: The Fourth Labyrinth. Het meer dan 300 pagina tellende boek vertelt een eigen verhaal en we volgen de zoektocht richting Daedalus’ Labyrinth, een doolhof om de Minotaur, een wezen uit de Griekse mythologie, vast te houden. The Fourth Labyrinth volgt uiteraard Nathan Drake en introduceert tevens nieuwe personages.

Uncharted (comic) – Een maand later, in november 2011, bracht Sony in samenwerking met DC Comics een zesdelig comicboek uit, rond de release van Uncharted 3: Drake’s Deception. In de comic gaat Drake op een queeste naar de legendarische ‘Amber Room’ en dit brengt hem op een reis naar het centrum van de aarde.

Uncharted: Fight for Fortune (Vita) – Een tweede game voor de PlayStation Vita is vorig jaar verschenen, Uncharted: Fight for Fortune. Dit spel is een strategic turn-based card game en laat je decks creëren, zodat je met Sully, Elena, Chase en huurlingen aan je zijde kunt vechten tegen de vele personages uit de serie. Elke kaart heeft bepaalde eigenschappen, zoals extra schade- of verdedigingspunten, en er zijn fortuinkaarten, om je schatkist te vullen en deze punten te gebruiken om kaarten in te kunnen zetten.

Uncharted (film) – Al lange tijd zijn Sony, Naughty Dog en Columbia Pictures bezig een film omtrent Uncharted op poten te zetten. Het zou gaan om een verhaal rond Drake’s Fortune, maar al jaren worden scenarioschrijvers en regisseurs vervangen, omdat de hoofdpartijen niet tevreden zouden zijn over het script. Ook gaan er al lang geruchten dat de acteurs Nathan Fillion (Castle, Desperate Housewives) en Mark Wahlberg (Pain & Gain, Max Payne, The Departed) in beeld zouden zijn om de rol van Nathan Drake op zich te nemen.

En dit was de geschiedenis van Uncharted. Met het oog op Uncharted (4) voor de PlayStation 4 zijn jullie weer even bijgepraat en misschien educatief bijgebracht over wat er allemaal is verschenen omtrent de reeks. Er volgt nog een artikel over de nieuwe Uncharted met de verwachtingen, wat we willen zien en welke details we uit de verschenen teaser hebben kunnen halen.
  1.   
    assassin_MKA's avatar

    Ik weet niet ofdat ik de nieuwe uncharted wil kopen, want heb de vorige delen nooit gespeeld (nooit PS3 gehad). Zo maar beginnen aan deel 4 is niet zo logisch, want ik weet niets over het verhaal. Als ik toch begin zal ik deze artikel nog wel eens lezen. Alvast bedankt.

  2.   
    Daan's avatar

    Heb altijd erg genoten van Uncharted, zowel verhaaltechnisch als van de gameplay. Deeltje drie vind ik (in tegenstelling tot velen) het beste deel, door de coole levels, bijvoorbeeld het level met het schip.

    Ik krijg altijd een goed gevoel bij het horen van Nate’s Theme en hoop hem nog vaak te horen.

  3.   
    casper23's avatar

    Ik heb nog nooit uncharted gespeeld, raden jullie mij de game alsnog aan? (sinds kort een ps3)
    en dan gewoon bij deel 1 beginnen? of is deel 1 en of deel 2 misbaar en is 3 gewoo nde vetste?

  4.   
    Leon 2.0's avatar

    De Uncharted-serie hoort zeker bij de toppers voor de PlayStation 3, dus de games zijn sowieso zeker aan te raden! Zelf heb ik het eerste deel nooit gespeeld, dus daar kan ik niet over oordelen. Ben bij Uncharted 2 ingestapt en hoewel je dan ongetwijfeld wat referenties enzo mist, is het verhaaltechnisch niet heel erg om Uncharted 1 te missen.

    Als je wilt beginnen aan de franchise, zou ik dat persoonlijk dan ook gewoon bij UC1 of 2 doen. Uncharted 2 doet namelijk echt niet onder voor 3 en is dus ook zeker de moeite waard om te spelen. Uncharted 1 is volgens mij wel wat minder (maar nog steeds erg tof), maar daarin kunnen anderen je ongetwijfeld beter over informeren. 😉

  5.   
    toqeer's avatar

    ”casper23″ schreef, "Ik heb nog nooit uncharted gespeeld, raden jullie mij de game alsnog aan? (sinds kort een ps3)
    en dan gewoon bij deel 1 beginnen? of is deel 1 en of deel 2 misbaar en is 3 gewoo nde vetste?"

    ik zou het je wel aanraden ja ik zou eerst beginnen met de deel 1 en dan de volgende 2
    uncharted 3 heb ik laatst, nog gespeeld en ik vond het tog wel erg vet in arabie en hoe het verhaal enz allemaal
    weer begint

  6.   
    cool ice's avatar

    zeker aan te raden inderdaad. ik zou gewoon de hele serie aanschaffen, aangezien ze voor €20,- stuk op te pikken zijn. dan heb je voor €60,- een prachtige serie waar je veel tijd aan kan besteden. alle drie de games zijn zeker de moeite waard om te spelen.

  7.   
    Caroldus_Maximus's avatar

    ”casper23″ schreef, "Ik heb nog nooit uncharted gespeeld, raden jullie mij de game alsnog aan? (sinds kort een ps3)
    en dan gewoon bij deel 1 beginnen? of is deel 1 en of deel 2 misbaar en is 3 gewoo nde vetste?"

    Persoonlijk is het tweede deel bij mij favoriet, maar de andere delen zijn uiteraard de moeite waard! 🙂

  8.   
    Daniel Z's avatar

    ”casper23″ schreef, "Ik heb nog nooit uncharted gespeeld, raden jullie mij de game alsnog aan? (sinds kort een ps3)
    en dan gewoon bij deel 1 beginnen? of is deel 1 en of deel 2 misbaar en is 3 gewoo nde vetste?"

    Absoluut! Als je van adventure games houdt, zoals ook bijvoorbeeld Tomb Raider, dan is de kans groot dat je Uncharted ook leuk vindt. Toffe verhalen, de nodige humor, afwisselende gameplay en prima graphics.

    Het leukste is wel om bij Uncharted 1 te beginnen. Het is zeker niet verplicht, aangezien het allemaal aparte verhaallijnen zijn, maar er zitten natuurlijk referenties naar eerdere delen in. En Uncharted: Drake’s Fortune vind ik persoonlijk ook gewoon een ijzersterke game.

    En ik heb, doordat ik dit artikel heb geschreven en er een artikel verschijnt over de nieuwe Uncharted, echt heel veel zin in Uncharted ‘4’.