Captain Phillips

Oscar-winnaar Tom Hanks is terug voor de keiharde actie-film Captain Phillips. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal uit 2009. In dat jaar werd een containerschip uit de Verenigde Staten, de Maesk Alabama, gekaapt door een groep Somalische piraten. Met de film Captain Phillips geeft Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum, United 93 en Green Zone) ons een kijk op deze bloedstollende gebeurtenissen, op een manier zoals alleen hij dat kan.

Hoog spanningsniveau
Paul Greengrass staat bekend om zijn vrij directe camera werk waarbij de camera overal dicht op zit. Dit is ook in Captain Phillips het geval en komt de film zeker ten goed. Vanaf het begin van de film wordt je direct meegezogen in het verhaal en neemt de spanning met de minuut toe. De film begint bij Captain Richard Phillips thuis, waar hij zorgvuldig zijn aankomende vaart zit te plannen. Ondanks de rustig ogende Phillips merk je meteen dat er iets mis is met zijn personage.

Eenmaal op zee blijkt Captain Phillips zeer op zijn hoede te zijn. De laatste weken is de activiteit van Somalische piraten sterk toegenomen en daarbij worden ze ook nog eens steeds agressiever. Je merkt duidelijk aan Phillips dat hij een slecht voorgevoel heeft betreft zijn vaartocht naar Somalië en eenmaal op open zee blijken zijn vermoedens te kloppen als de rader twee kleine boten meldt die met hoge snelheid op de Maersk Alabama afkomen.

Armoede in Somalië
Als je bang bent dat de film zich alleen maar op de Maersk Alabama afspeelt kan ik je gerust stellen, want we zien ook genoeg van het verhaal eromheen. Zoals gezegd zien we in het begin hoe Phillips zijn reis voorbereid en afscheid neemt van zijn vrouw. Maar we krijgen ook de andere kant van het verhaal te zien. In Somalië heerst armoede en criminaliteit. Piraterij is hetgeen waar de mannen in het kustgebied zich het meest mee bezig houden.

Al een tijdje is er geen schip meer gekaapt en dus geen geld verdiend, en wordt het volgens de baas van de criminelen hoog tijd om weer de zee op te gaan. Muse (Barkhad Abdi) is één van de twee leiders die een groep voor zijn boot samenstelt om de zee op te gaan waar ze uiteindelijk zullen stuiten op de Maersk Alabama. Met grof geweld enteren zij het schip en de jacht begint.

Conclusie
Captain Phillips weet enorm te boeien en is wat mij betreft zeker een must-see als je van een spannende actie-thriller houdt. Het verhaal is aangrijpend en zit zeer goed ik elkaar. Gooi er een paar agressieve Somaliërs in die het ook nog eens met elkaar aan de stok krijgen en je hebt een buitengewoon goede film. De film beloon ik daarom ook met vier en een half van de vijf sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Tom Hanks
  • Constant spannend
  • Verbluffend camera-werk

Wat is NOT

  • Enigzins voorspelbaar

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren