The Fifth Estate

De regisseur van onder meer de laatste twee Twilight-films brengt ons dit jaar zijn nieuwe film The Fifth Estate. Een film die het verhaal verteld over de controversiële organisatie Wikileaks van Julian Assange (Benedict Cumberbatch). Weet deze film te boeien ondanks dat bijna iedereen het verhaal achter de Wikileaks-organisatie al kent? En weet ook de sterke cast indruk te maken?

Wikileaks in zijn jonge jaren
The Fifth Estate geeft de kijker een blik op de eerste jaren van de website Wikileaks die zich in werkelijkheid groter voordoet dan ze zijn. Dit wordt door anderen in het journalistieke circuit niet geheel gewaardeerd en sommige maken Wikileaks zelfs belachelijk. Maar Julian Assange is een ware vechter en staat zeker zijn mannetje in de moeilijke tijden die Wikileaks doormaakt. We volgen naast Assange ook de vroege aanhanger Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl).

Brühl zullen de meeste van jullie kennen uit de film Rush welke eerder dit jaar verscheen. Net als in die film speelt hij wederom de rol van bijdehante, eigenwijze en vooral nieuwsgierige klootzak. Zijn personage Daniel ziet Assange als zijn grote leider, maar is daarbij ook erg nieuwsgierig naar de feiten de hij achterhoudt voor hem. Assange is immers geen persoon die mensen als Daniel snel in vertrouwen neemt.

Geheime documenten en corruptie
Zoals we hadden verwacht draait alles in de film om de geheime documenten die Wikileaks in het verleden heeft gepubliceerd. We maken het proces van hacken en gehackt worden van dichtbij mee wat voor een spannende sfeer in de film zorgt. Helaas is het verhaal ons te bekend dat het ons ook niet weet te verassen. Voor de mensen die weinig of niets van The Fifth Estate afweten zou de nog best wel eens informatief kunnen zijn.

Wat zijn geheime documenten zonder corruptie. The Guardian komt in de film ook naar voren als één van de grote partners van Wikileaks. De krant wil niets liever als bepaalde documenten als eerste publiceren, maar daar staat natuurlijk wel een prijs tegenover.

De cast en Carice van Houten
Iets wat ons daarentegen wel verrast is de cast! Benedict Cumberbatch heeft speciaal voor de film zijn haar geblondeerd en speelt de rol van Assange daarbij fenomenaal. Zoals eerder gezegd speelde ook Daniel Brühl erg sterk en is ook Carice van Houten een leuke toevoeging aan de film. Helaas merk je aan haar spreken wel haar Nederlandse accent, wat toch een lichte tegenvaller was, zeker voor een IJslandse.

Conclusie
The Fifth Estate wist ons dus zeker wel te boeien maar dankzij een te bekend verhaal en weinig verassingen weet de film niet echt te overtuigen. De spanning in de film en het acteerwerk van de briljante cast maken het enigszins goed, maar trek je daar dan weer het storende Nederlandse accent van Carice van Houten vanaf dan komen wij niet hoger uit dan drie en een halve ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterke cast
  • Briljante vertolking Assange

Wat is NOT

  • Bekend verhaal zonder verassingen
  • Nederlands accent Carice

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren