Prepare 4 PS4: Welke accessoires moet je absoluut hebben (en welke niet)?

Eind deze maand ligt de PlayStation 4 eindelijk in de winkels, vergezeld door een flinke berg accessoires. Sommige hiervan kunnen je game-ervaring aanzienlijk verbeteren, andere bieden vooralsnog weinig meerwaarde. Welke accessoires moet je straks echt hebben en welke kun je beter in de winkelrekken laten liggen? Je leest het in deze special!


ight

Prijs:

59,99 euro

Beschrijving:

De nieuwe DualShock 4 controller van Sony. Weet zich op veel fronten te onderscheiden van zijn voorganger, onder andere dankzij de aanwezigheid van een touchpad. Deze wordt in sommige games gebruikt, maar staat je ook toe om eenvoudig te typen of over webpagina’s te navigeren. Verder valt de aanwezigheid van de light bar meteen op. Deze verandert van kleur (bijvoorbeeld als je weinig levens hebt) en staat de PlayStation Camera, die elders in dit artikel beschreven wordt, toe om de positie van de controller te bepalen. Een kleine vernieuwing die grote impact heeft, zijn de vernieuwde analoge sticks. Dankzij de kuiltjes zouden je vingers er minder snel van af moeten glijden en dat is een verademing voor iedereen die weleens langdurig op de PlayStation 3 heeft gespeeld.

Kopen?

De PlayStation 4 wordt standaard al geleverd met één DualShock-controller, dus de aanschaf van een extra controller lijkt vooralsnog niet nodig. Zeker aangezien slechts weinig PlayStation 4 launchgames split-screen ondersteunen. Enkel Call of Duty: Ghosts, Knack, FIFA 14 en LEGO Marvel Super Heroes ondersteunen lokale multiplayer. Voor modebewuste gamers kan een extra DualShock controller wel interessant zijn, aangezien Sony ook blauwe en rode edities op de markt zal brengen.


eft

Prijs:

59,99 euro

Beschrijving:

Beschikt over twee camera’s en één microfoon. Helpt je bij het navigeren door de user-interface van de PlayStation 4, maar kan ook gebruikt worden in games.

Kopen?

Vooralsnog heeft de PlayStation Camera een hoog gimmick-gehalte. Het ontgrendelen van je console door middel van gezichtsherkenning is een vette feature en ook het feit dat je bewegingen geregistreerd kunnen worden is leuk, maar helaas maakt vrijwel geen enkel spel daar vooralsnog gebruik van. Enkel The PlayRoom benut de mogelijkheden van Sony’s nieuwe camera optimaal, maar dit is eigenlijk meer een tech-demo dan een volwaardige game. Momenteel is er dus nog weinig reden om hier 60 euro voor neer te leggen, maar wanneer er meer interessante games voor de PlayStation Camera verschijnen, lijkt een aanschaf zeker gerechtvaardigd.


ight

Prijs:

24,99 euro

Beschrijving:

De meeste mensen zullen hun PlayStation 4 horizontaal neerleggen, bijvoorbeeld in hun tv-meubel of onder de tv, maar er zijn ook genoeg gamers die hun console liever verticaal neerzetten. Voor hen komt Sony met deze standaard.

Kopen?

Wel als je jouw PlayStation 4 straks verticaal wilt nerzetten. Het lijkt erop dat de console niet al te stevig staat wanneer je hem zonder deze stand in de lengte plaatst en je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat jouw gloednieuwe next-gen console omvalt en op de grond in duizend stukjes uiteen spat. Wanneer je dat in het achterhoofd houdt, is 25 euro een kleine investering…


eft

Prijs:

34,99 euro

Beschrijving:

Wanneer je één DualShock 4-controller hebt, kun je deze uiteraard gewoon opladen met het bijgeleverde USB-kabeltje. Dit oplaadstation is echter gemaakt voor mensen die twee controllers hebben en deze graag tegelijkertijd willen opladen.

Kopen?

Ik heb eerlijk gezegd nooit het nut gezien van deze oplaadstations. Behalve het feit dat ze er tof uitzien, bieden ze in mijn ogen te weinig meerwaarde om hun aanschafprijs te rechtvaardigen. Als je twee controllers hebt, zou ik een extra USB-kabeltje kopen. Dan ben je slechts een paar euro kwijt, in plaats van 35 euro. Dit wordt echter een probleem wanneer je meer randapparatuur wilt aansluiten. De PlayStation 4 beschikt namelijk over slechts twee USB-poorten en als je dus ook nog een andere USB-accessoire hebt (zoals een headset), heb je weinig keuze.


ight

Prijs:

140 euro (240GB), 290 euro (500GB), 490 euro (1TB)

Beschrijving:

De PlayStation 4 wordt standaard geleverd met een 500GB harde schijf, maar eigenlijk hebben SSD’s (Solid State Drives) de toekomst. Dit opslagmedium bevat geen bewegende deeltjes en is daarom veel sneller dan een normale harde schijf.

Kopen?

Het ontwerp van de PlayStation 4 vormt in ieder geval geen obstakel: zoals je in deze video kunt zien, is het vervangen van de harde schijf zeer eenvoudig. Maar is het plaatsen van een SSD echt de moeite waard? Dat hangt van de situatie af. Zo gaat het downloaden en installeren van games met een SSD net zo snel als met een normale harde schijf, al worden de laadtijden wel aanzienlijk verkort. Het laden van Resogun duurt met een normale HDD bijvoorbeeld 20 seconden, terwijl bezitters van een SSD slechts tien seconden hoeven te wachten. Nu lijkt 10 seconden niet zoveel, maar als je je bedenkt dat er ook games zijn met laadtijden van een minuut of langer, dan zul je merken dat de aanschaf van een SSD een groot verschil kan maken. De grote vraag is echter: ben je bereid om daar honderd(en) euro’s voor neer te tellen?


eft

Prijs:

zoveel als je ervoor over hebt

Beschrijving:

Met een headset hoor je elke kogel die gelost wordt, rakelings langs je oren scheren. Ook staat een headset je toe om via de ingebouwde microfoon te praten met vrienden. Handig wanneer je elkaar in het heetst van de strijd tips moet geven!

Kopen?

In de doos van de PlayStation 4 zul je een mono-oortelefoontje vinden, die tevens een microfoontje bevat. Deze kun je natuurlijk gebruiken om online te gamen, maar laten we eerlijk zijn: een beetje gamer neemt daar natuurlijk geen genoegen mee. Wil je écht opgezogen worden in een game en goed kunnen communiceren met je teamgenoten, dan is een speciale headset een absolute must. Hierbij dien je zelf te bepalen hoeveel je ervoor over hebt. Voor 50 euro heb je al een degelijke headset, maar fabrikanten als Turtle Beach hebben ook zeer professionele surround sound-headsets van 250 euro of meer. Voor 120 euro heb je de officiële headset van Sony: de Pulse Elite. Deze biedt virtueel 7.1 surround sound en de ingebouwde microfoon staat je toe om probleemloos te communiceren met teamgenoten. Let er overigens wel op dat je headset compatibel is met de PlayStation 4. Headsets met een USB-kabel of USB-ontvanger zijn vanaf de release te gebruiken, maar Bluetooth-headsets worden helaas niet ondersteund door Sony’s nieuwste console.

Welke accessoires ga jij straks aanschaffen voor je PlayStation 4?
Laat het ons weten in de reacties hieronder!
 1.   
  Paus's avatar

  Ik ga voor de 56 inch 3d led tv als assescoire :-p

 2.   
  djTheHague's avatar

  Ik heb het Killzone pakket gereserveerd waar al een extra controller inzit evenals je PlayStation Eye. Ik twijfell alleen nog wel over een SSD…

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  Als ik een PS4 zou halen, is het een goede racestuur. Heb nu de G27 die het perfect doet op m’n PS3, maar helaas worden de oude racesturen niet ondersteund op de PS4.

  De Xbox 360 ondersteunde bijna niks en was geen fatsoenlijke stuur te krijgen en de Xbox One heeft nog een matige racesturen line-up…

  Ik heb geen zin om mijn racestoel te demonteren omdat ik 3 verschillende sturen gebruik. Maargoed, console beperking in vrijheid!

 4.   
  3333/3333's avatar

  SSD is een must-have.

 5.   
  Andrevantoever's avatar

  Paus schreef, "Ik ga voor de 56 inch 3d led tv als assescoire :-p"

  Ah ik ga voor de kleinere versie de 40 inch 3d les tv met ambilight 😛
  En over een SSD zit ik nog te twijfelen.

 6.   
  ShadyXL's avatar

  Voor nu haal ik gewoon een 2e controller, een headset (die ik maar in 1 oor hoef te doen) en een 7200RPM 1TB HDD (die al klaar ligt). Eind volgend jaar zal ik waarschijnlijk de PS Eye en een SSD halen (daarna gaat m’n 1TB gewoon in de PC als back-up schijf voor foto’s en video’s :P). Mijn PS4 gaat horizontaal liggen, dus die vertical stand ding heb ik niet nodig.

  Ik zie trouwens voor het eerst info over een dock voor controllers (zal ik vast gemist hebben), dus ik zit wel te overwegen om die te halen. Ik heb mijn telefoon ook altijd op mijn dock (vind ik veel fijner dan plat op mijn tafel) en controllers op een dock opladen is voor mij dus ook weer fijner.

 7.   
  stuffedgamer's avatar

  Heb ik dus pas de GTAV Pulse headset gekocht omdat er Platstation support of iets op stond,,
  denkende dat ik die ook gewoon op de PS4 kan gebruiken, maar nee supporten ze nog niet 🙁
  Beetje kanslooos voor de prijs van dat ding

 8.   
  Noice!'s avatar

  Beter haal je een hybride HDD/SSD. Deze zijn stukken goedkoper en herbergen veel meer ruimte. 250 gb is zeer prijzig bij een SSD, terwijl je voor iets meer dan €100 een geschikte hybrid hebt van 1tb. Die ruimte ga je nog nodig hebben, geloof me. Uiteraard zijn de hybrids niet zo snel als een SSD, maar het scheelt erg veel tijd met de originele. Dus wil je snelheid én genoeg ruimte: hybrid!

  Is het definitief dat de oude stuurtjes niet ondersteund zullen worden? Potdorie! Ik hoopte stiekem op een chique oplossing hiervoor, zonder adapters enzo die inputlatency problemen meebrengt. Racegames zonder stuurtjes is gewoon niks. Een NFS ofzo gaat nog wel, maar Driveclub bv lijkt me al een titel waar ik gewoon een stuur voor wil. Ik ga niet wéér €350 neertellen, dan maar GT6 de komende jaren. Ik hoopte dat de logitech driving force GT wél over zou kunnen, maar dat zal ook niet dan…die hebben te minste een schappelijke prijs.

 9.   
  3333/3333's avatar

  Marinu$ schreef, "Beter haal je een hybride HDD/SSD. Deze zijn stukken goedkoper en herbergen veel meer ruimte. 250 gb is zeer prijzig bij een SSD, terwijl je voor iets meer dan €100 een geschikte hybrid hebt van 1tb. Die ruimte ga je nog nodig hebben, geloof me. Uiteraard zijn de hybrids niet zo snel als een SSD, maar het scheelt erg veel tijd met de originele. Dus wil je snelheid én genoeg ruimte: hybrid!
  Is het definitief dat de oude stuurtjes niet ondersteund zullen worden? Potdorie! Ik hoopte stiekem op een chique oplossing hiervoor, zonder adapters enzo die inputlatency problemen meebrengt. Racegames zonder stuurtjes is gewoon niks. Een NFS ofzo gaat nog wel, maar Driveclub bv lijkt me al een titel waar ik gewoon een stuur voor wil. Ik ga niet wéér €350 neertellen, dan maar GT6 de komende jaren. Ik hoopte dat de logitech driving force GT wél over zou kunnen, maar dat zal ook niet dan…die hebben te minste een schappelijke prijs."

  Het is geen pc, het besturingsysteem is ingebouwd. Dus een hybrid heeft geen enkel nut.

 10.   
  gamepower's avatar

  ik vind het schandalig dat ze 30euro durven vragen voor een voetsteun om je ps4 recht te kunnen zetten!
  dit had gewoon gratis in de doos moeten zitten!

 11.   
  Noice!'s avatar

  E Rommel schreef, "

  ”Marinu$” schreef, "Beter haal je een hybride HDD/SSD. Deze zijn stukken goedkoper en herbergen veel meer ruimte. 250 gb is zeer prijzig bij een SSD, terwijl je voor iets meer dan €100 een geschikte hybrid hebt van 1tb. Die ruimte ga je nog nodig hebben, geloof me. Uiteraard zijn de hybrids niet zo snel als een SSD, maar het scheelt erg veel tijd met de originele. Dus wil je snelheid én genoeg ruimte: hybrid!
  Is het definitief dat de oude stuurtjes niet ondersteund zullen worden? Potdorie! Ik hoopte stiekem op een chique oplossing hiervoor, zonder adapters enzo die inputlatency problemen meebrengt. Racegames zonder stuurtjes is gewoon niks. Een NFS ofzo gaat nog wel, maar Driveclub bv lijkt me al een titel waar ik gewoon een stuur voor wil. Ik ga niet wéér €350 neertellen, dan maar GT6 de komende jaren. Ik hoopte dat de logitech driving force GT wél over zou kunnen, maar dat zal ook niet dan…die hebben te minste een schappelijke prijs."

  Het is geen pc, het besturingsysteem is ingebouwd. Dus een hybrid heeft geen enkel nut. "

  http://m.ign.com/wikis/playstation-4/PlayStation_4_Hard_Drive_Speed_Test_Comparison
  2 seconde op Google en ik had al resultaat:
  “It’s important to note that when it comes to disc-based game installs and boot-up times, all of the storage solutions are bottlenecked by the speed of the disc drive, whereas level loads and overall system boot-up time see significant gains from a SSD or SSHD. Games purchased through the PSN and stored entirely on local storage, like Resogun, see performance gains across the board.
  In short, a SSHD hybrid drive provides the speed improvements of a traditional SSD, but greater affordability and total storage capacity.”

  Toch fijn dat je meedenkt

 12.   
  BonzerBurrito's avatar

  Paus schreef, "Ik ga voor de 56 inch 3d led tv als assescoire :-p"

  Een tv is toch niet echt een accessoire? 😀

 13.   
  Rolandos582's avatar

  Astro A50’s.

 14.   
  nickkok14's avatar

  Ik zit te twijfelen tussen een SSD of een SSHD. De verschillen zijn minimaal dus wss word het de SSHD 😀

 15.   
  kokkieroy's avatar

  Op PS4 kopen heb ik een goedkope PS4 kunnen kopen, aanrader.