De Sims 3: Vooruit in de Tijd

De Sims 3: Vooruit in de Tijd is de allerlaatste uitbreiding voor de De Sims 3-reeks, waarvan het basisspel in juni van 2009 verscheen. Nu, iets meer dan vier jaar later, zijn we aangekomen bij de elfde uitbreiding die, heel toepasselijk, als thema “de toekomst” heeft. Je Sims krijgen met deze uitbreiding toegang tot allerlei futuristische meubels, kleding en kapsels, maar er zijn uiteraard ook nieuwe vaardigheden, beroepen en nieuwe gameplay. En deze nieuwe gameplay laat zien dat de toekomst er niet per se rooskleurig hoeft uit te zien…

In De Sims 3: Vooruit in de Tijd krijgen je Sims namelijk bezoek van de Tijdreiziger, die je Sims voorziet van een Tijdalmanak. Deze Tijdalmanak geeft je Sims de mogelijkheid om te kiezen hoe de toekomst eruit zal zien: normaal, rooskleurig of ronduit hels. In de dystopische toekomst is de nieuwe stad, Oasis Landing, bezaaid met afval en regelmatig het doelwit van een meteorietenregen, waardoor er van alles in brand komt te staan. Deze toekomst is echter een paradijs voor Sims die dol zijn het doorzoeken van afval, om zo allerlei voorwerpen te vinden. De utopische toekomst daarentegen is een waar paradijs voor elke Sim, met overal blije Sims en kleurige fauna.

Beide toekomsten en ook de ‘normale’ toekomst bevatten daarnaast ook veel nieuwe activiteiten voor je Sims, waarvan er een flink aantal te maken hebben met het bouwen van PlumBots. PlumBots zijn een soort robots die je Sim kan maken en waar ook een nieuwe vaardigheid voor je Sims aan vast zit. De PlumBots kun je helemaal naar jouw eigen smaak aanpassen, zowel qua uiterlijk als qua innerlijk.

PlumBots

Dit laatste gebeurt door het maken van eigenschap-chips, die je Sim vervolgens in een PlumBot kan plaatsen. Net zoals bij de vaardigheid Koken kunnen sommige ‘recepten’, in dit geval ontwerpen voor chips, pas op een hoger vaardigheidsniveau worden geleerd. De betere en leukere chips kun je dus niet meteen vervaardigen. Ook zijn er voor het maken van deze chips nanieten nodig, waarvoor je de ontwerpen geleidelijk kunt ontdekken. Je kunt echter ook nanieten in het wild vangen en deze ontleden, waardoor je hun ontwerpen ook tot je beschikking krijgt. Hierdoor krijg je tevens onderdelen die je weer kunt gebruiken gebruiken voor het maken van de eigenschap-chips voor PlumBots. De ontwerpen voor de zeldzamere nanieten, die je nodig hebt voor de meer geavanceerde chips, zijn uiteraard lastiger te vinden en de ontwerpen van sommige nanieten kun je zelfs alleen te pakken krijgen door de bijbehorende naniet in het wild te vangen.

Zowel de nanieten als de eigenschapschips kunnen worden verkocht, maar je kunt ze natuurlijk ook implementeren in een PlumBot. Er zijn in totaal 21 mogelijke eigenschap-chips, die een PlumBot zowel positieve als negatieve eigenschappen kunnen geven. Je kunt je PlumBot bijvoorbeeld een chip geven de ervoor zorgt dat het doodsbang is voor Sims, of eentje die ervoor zorgt dat je PlumBot kwaadaardige trekjes krijgt. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je Sim een geweldige kok is, of erg goed voor kinderen kan zorgen. Elke PlumBot kan maximaal zeven verschillende eigenschap-chips hebben, dus je zult wel keuzes moeten maken. Wil je een PlumBot die zich vooral richt op het huishouden en kan schoonmaken, koken en kinderen verzorgen, of eentje die een baan heeft en zo geld binnenharkt. Bots kunnen het zelfs tegen elkaar opnemen in een speciale arena en zo wat extra geld verdienen.

Om zeven chips te kunnen plaatsen zal je Sim wel wat tijd moeten besteden aan het upgraden van de PlumBot. Het aantal chips dat je kunt plaatsen is aanvankelijk namelijk veel minder dan zeven. Ook kun je de PlumBot bijstellen zodat de accu minder snel leegloopt en deze minder snel een onderhoudsbeurt nodig heeft. Het meest geavanceerde wat je kunt doen aan een SimBit is hem en speciale eigenschap-chip geven waardoor deze een eigen bewustzijn en gevoel krijgt, net zoals Sims.

PlumBots kunnen zowel in het heden als in de toekomst worden gemaakt, maar het is veel makkelijker om dit te doen als je in de toekomst bent. Hier kun je namelijk makkelijk rondzwervende nanieten vinden en allerlei andere voorwerpen die je kunt verzamelen. Iets wat hierbij heel leuk is en wat we al eerder hebben gezien in Wereldavonturen, is het bij elkaar zoeken van verschillende stukken van een voorwerp en deze vervolgens combineren tot een geheel. Zo kun je bijvoorbeeld de sleutel tot een gecrasht ruimteschip krijgen, die uiteraard allerlei interessante voorwerpen bevat. Het ruimteschip zit niet vol met puzzels, zoals de tombes in Wereldavonturen, maar het is zeker een leuke toevoeging aan de uitbreiding.

Nakomelingen en geavanceerde technologie

Naast het bouwen van bots en het op zoek gaan naar voorwerpen is er in de toekomst nog veel meer te doen. Zo kun je je nakomelingen opzoeken en zien hoe zij het maken. Hoe jij er in het heden aan toe bent heeft direct invloed op jouw nakomelingen; ben je een armoedzaaier dan zullen zij het niet veel beter hebben, maar zwem je in het geld dan zal dit ook het geval zijn voor je nakomelingen. Je kunt ook op een andere manier je stempel drukken op de toekomst. Door bepaalde acties in het heden kan je Sim namelijk in de toekomst worden geëerd met een heus standbeeld.

In de toekomst kan je ook de vaardigheid geavanceerde technologie leren, waardoor je bijvoorbeeld nieuw voedsel uit de voedselreplicator tevoorschijn kunt toveren. Ook kun je hierdoor bepaalde voorwerpen verbeteren en kun je meer dromen programmeren voor je DroomPod. Dit is een bed waarbij je Sim kan kiezen voor een bepaald soort droom, die een positieve of negatieve invloed op een bepaald aspect van het dagelijks leven kan hebben. Daarnaast zijn er in de toekomst ook nieuwe carrières te vinden.

Oasis Landing & huisdieren

Wat jammer is, maar zeer begrijpelijk, is dat stad waarin je woont niet dezelfde stad is als die je in de toekomst bezoekt. De stad die je in de toekomst bezoekt is namelijk altijd Oasis Landing, die net zoals de Universiteit uit De Sims 3: Studententijd en de verschillende vakantiebestemming uit De Sims 3: Wereldavonturen, een zogenaamde ‘sub-neighbourhood’. Of de stad waarin je Sims oorspronkelijk wonen nou Appaloosa Plains of Isla Paradiso is, maakt niet uit, want de toekomstige stad is altijd Oasis Landing. Dit is op zich heel begrijpelijk, want het is niet te doen om van elke beschikbare stad een futuristische versie te maken, maar ergens is het wel jammer.

Ook jammer is dat ook in deze uitbreiding niet is gedacht aan de trouwe viervoeters. Huisdieren kun je namelijk niet meenemen naar de toekomst en moeten thuis worden gelaten. Mocht je dus besluiten dat je je Sims voor langere tijd in de toekomst wilt laten verblijven of zelfs laten wonen, dan zullen ze hun huisdieren alleen kunnen zien als ze terugreizen naar het heden. Kinderen kunnen wel naar de toekomst reizen, maar moeten altijd vergezeld worden door een volwassene. Mocht je ze voor langere tijd in de toekomst willen laten verblijven, dan is het wel handig om er zelf een school neer te zetten, aangezien deze standaard niet aanwezig is.

Conclusie

De Sims 3: Vooruit in de tijd is een waardige laatste uitbreiding voor de enorm populaire Sims 3-serie. Het biedt niet alleen allerlei nieuwe dingen voor het uiterlijk van je Sims en hun huis, maar ook allerlei nieuwe gameplay. De meest omvangrijke hiervan zijn de PlumBots, iets waar je Sim veel tijd in kan steken. PlumBots zijn erg goed uitgewerkt en goed uitgebalanceerd; het is niet te makkelijk om ze te upgraden, maar ook niet te moeilijk. De meer geavanceerde eigenschap-chips zijn een redelijke uitdaging om te pakken te krijgen. Tel daarbij op dat er drie nieuwe vaardigheden zijn, waaronder het bespelen van een lichtharp, en je kunt je voorstellen hoe lang je je wel niet kunt vermaken met deze uitbreiding.

Er zijn wel een paar kleine minpunten, kleine dingen waar Electronic Arts wat meer tijd aan had mogen besteden, zoals de combinatie van deze uitbreiding met De Sims 3: Beestenbende. Dit mag de pret echter niet drukken, want het pakket aan gameplay en content dat De Sim 3: Vooruit in de Tijd biedt is meer dan voldoende om zelfs de hardcore Sims 3-gamer een tijdlang zoet te houden. Bovendien heeft Electronic Arts zich er zeker niet gemakkelijk vanaf gemaakt, want in de toekomst is van alles aangepast, van de taxi’s tot alle gebouwen, waardoor De Sims 3: Vooruit in de Tijd een meer dan waardige laatste uitbreiding is.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • PlumBots zijn erg goed uitgewerkt
  • Uitbreiding biedt meer dan genoeg uren aan gameplay
  • Toffe nieuwe kleding
  • kapsels en meubels
  • Het kunnen beïnvloeden van de toekomst is goed uitgewerkt
  • Goed gebalanceerd qua moeilijkheid

Wat is NOT

  • Huisdieren kunnen niet mee naar de toekomst
  • Hoe de stad er in de toekomst uitziet is niet afhankelijk van je huidige st

8.8

  1.   
    .Nathalie.'s avatar

    Jammer dat mijn laptop niet nog een sims uitbreiding aankan, want anders zou ik deze zeker aanschaffen!

  2.   
    Stubbie's avatar

    Helaas is de Sims 3 een zeer instabiel spel. Zelfs op de beste pc’s haakt het continu, zijn er talloze bugs en is de AI verschrikkelijk. Ik hoop echt dat de Sims 4 stabieler is en vooral minder buggy. (Games zijn nooit bugvrij.)

  3.   
    N-Sortin's avatar

    Melrona schreef, "Jammer dat mijn laptop niet nog een sims uitbreiding aankan, want anders zou ik deze zeker aanschaffen!"

    Wat voor laptop heb je?

  4.   
    Majo's avatar

    Melrona schreef, "Jammer dat mijn laptop niet nog een sims uitbreiding aankan, want anders zou ik deze zeker aanschaffen!"

    Mijn laptop heeft het er soms ook moeilijk mee, ondanks dat die Skyrim toch redelijk goed kan draaien. Maar het helpt al heel erg als je in de settings wat dingen uit zet. En geen hotels van zes verdiepingen bouwt op een kavel van 64×64 😛